A zöld gazpacho avokádót, újhagymát és tomatillót, azaz mexikói földicseresznyét tartalmaz, ami így egyrészről fantasztikusan krémes, másrészről pedig kissé füstös, diós ízvilágú lesz. Ha pedig egy kevés csilit is adunk hozzá, a végeredmény egészen fenomenális lesz.
Hozzávalók:
- 2 kiló tomatillo meghámozva
- 1 jalapeño
- 1 serrano paprika
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor újhagyma
- 1 lime leve
- 1 érett avokádó, meghámozva és kimagozva
- ½ csésze apróra vágott friss korianderlevél
- ¼ csésze pirított szeletelt mandula
- tengeri só
- almaecet
- friss mentalevél
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tepsibe öntünk egy kevés olívaolajat, rádobáljuk a tomatillót és a paprikákat, majd 20-30 percig sütjük. A cél az, hogy a zöldségek héja kissé elszenesedjen, a húsuk pedig megpuhuljon.
- Az újhagymát felkarikázzuk és négy-öt perc alatt serpenyőben, pici olajon megsütjük.
- Turmixgépbe tesszük az avokádót, ráfacsarjuk a lime levét, beledobjuk a hagymákat, a tomatillót, és két evőkanál olívaolajat. Elkezdjük összeturmixolni.
- Az erőspaprikákat kettévágjuk, eltávolítjuk a magjait, majd a pirított mandula, egy nagy csipet só és egy evőkanálnyi almaecet kíséretében szintén a turmixgépbe dobjuk. Homogén állagúra pürésítjük nagyjából három-négy perc alatt.
- Tálalás előtt hűtőben legalább egy-két órát pihentetjük. Tálaláskor egy kevés friss, tépett mentával díszítjük.
(Forrás: thrillist, fotók: Getty Images)
leves | gazpacho | recept | hideg leves | krémlevesKiderült, mikor lehet végre vége az élelmiszer-inflációnak
Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!