Close
Gazpacho-variációk, amiket ezen a nyáron el kell készíteni

Gazpacho-variációk, amiket ezen a nyáron el kell készíteni

A gazpacho Spanyolország híres levese, amelyet jellemzően paradicsommal, uborkával, fokhagymával, ecettel, olívaolajjal készítenek. Az a jó azonban a fogásban, hogy egy kis kreativitással más alapanyagokból is elkészíthető.

Érdemes kinézni a piacra, beszerezni a legfrissebb idénygyümölcsöket és zöldségeket, hogy aztán kísérletezzünk a hideg leves alternatíváira. Összeállításunkban a klasszikus gazpacho mellett fantasztikus variációkat is mutatunk.

Klasszikus Gazpacho

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom blansírozva, meghámozva, durvára törve
  • 2 közepes uborka apróra vágva
  • 1 szelet kenyér
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál ecetet
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj

Turmixgépben pürésítjük az összes alapanyagot, majd leszűrjük és ízlésünk szerint sózzuk. Fogyasztás előtt két órán át a hűtőszekrényben pihentetjük, tálaláskor egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk, opcionálisan aszalt paradicsommal díszítjük.

Szőlős, uborkás gazpacho

  • 4 közepes uborka
  • 1 kg szőlő
  • 2 szelet kenyér
  • ½ csésze hántolt, pörkölt mogyoró
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 csésze víz
  • só ízlés szerint

Az alaprecepthez hasonlóan elkészítjük a levest, tálaláskor pár csepp olívaolajjal és apróra vágott snidlinggel díszítjük.

Sült paprikás gazpacho

  • 1 szelet kenyér
  • 2 közepes uborka
  • 1 kg paradicsom
  • 2 db sült kápia paprika kimagozva, meghámozva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál ecet
  • ½ csésze olívaolaj
  • só ízlés szerint

Az összes alapanyagot leturmixoljuk, majd átszűrjük. Friss bazsalikommal megszórva kínáljuk.

Joghurtos gazpacho

  • 2 csésze görög joghurt
  • 1 csésze víz
  • 1 db kockára vágott uborka
  • 2 evőkanál zúzott dió
  • 2 evőkanál mazsola
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só ízlés szerint

A leturmixolt alapanyagokat apró kockára vágott uborkával, egy kevés dióval és mazsolával díszítjük.

A hűtött levesek alapvetően nyáron készülnek, teljesen indokolatlanul. Hiszen miért ne ehetnénk egy tál gazpachót, egy tökéletesen készült naengmyeont, esetleg egy jéghideg meggylevest egy esős délutánon?

(Fotók: Getty Images)

recept | variációk | gazpacho

FOLYTASD EZZEL

A Loire-völgy, ahol a kétezer éves borkészítési hagyományok pazar építészeti megoldásokkal találkoznak

Három nyári étel, amit a szilva aranyoz be

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom