A gazpacho Spanyolország híres levese, amelyet jellemzően paradicsommal, uborkával, fokhagymával, ecettel, olívaolajjal készítenek. Az a jó azonban a fogásban, hogy egy kis kreativitással más alapanyagokból is elkészíthető.
Érdemes kinézni a piacra, beszerezni a legfrissebb idénygyümölcsöket és zöldségeket, hogy aztán kísérletezzünk a hideg leves alternatíváira. Összeállításunkban a klasszikus gazpacho mellett fantasztikus variációkat is mutatunk.
Klasszikus Gazpacho
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom blansírozva, meghámozva, durvára törve
- 2 közepes uborka apróra vágva
- 1 szelet kenyér
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál ecetet
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- Só
Turmixgépben pürésítjük az összes alapanyagot, majd leszűrjük és ízlésünk szerint sózzuk. Fogyasztás előtt két órán át a hűtőszekrényben pihentetjük, tálaláskor egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk, opcionálisan aszalt paradicsommal díszítjük.
Szőlős, uborkás gazpacho
- 4 közepes uborka
- 1 kg szőlő
- 2 szelet kenyér
- ½ csésze hántolt, pörkölt mogyoró
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál ecet
- 1 csésze víz
- só ízlés szerint
Az alaprecepthez hasonlóan elkészítjük a levest, tálaláskor pár csepp olívaolajjal és apróra vágott snidlinggel díszítjük.
Sült paprikás gazpacho
- 1 szelet kenyér
- 2 közepes uborka
- 1 kg paradicsom
- 2 db sült kápia paprika kimagozva, meghámozva
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál ecet
- ½ csésze olívaolaj
- só ízlés szerint
Az összes alapanyagot leturmixoljuk, majd átszűrjük. Friss bazsalikommal megszórva kínáljuk.
Joghurtos gazpacho
- 2 csésze görög joghurt
- 1 csésze víz
- 1 db kockára vágott uborka
- 2 evőkanál zúzott dió
- 2 evőkanál mazsola
- 2 evőkanál olívaolaj
- só ízlés szerint
A leturmixolt alapanyagokat apró kockára vágott uborkával, egy kevés dióval és mazsolával díszítjük.
A hűtött levesek alapvetően nyáron készülnek, teljesen indokolatlanul. Hiszen miért ne ehetnénk egy tál gazpachót, egy tökéletesen készült naengmyeont, esetleg egy jéghideg meggylevest egy esős délutánon?
(Fotók: Getty Images)
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!