Close
195 apró fadarab és 82 gyémánt díszíti ezt a csodálatos Hermès órát

195 apró fadarab és 82 gyémánt díszíti ezt a csodálatos Hermès órát

A zsiráfmotívumot Alice Shirley brit művész által tervezett selyemsál inspirálta. Egyetlen óralap elkészítése is több hétig tart, hiszen a végeredményt százkilencvenöt fadarab alkotja.

A Hermès olyan egyedülálló művészeti alkotásokat valósít meg az óragyártás területén, amelynek egyetlen más márka sem tud a nyomába érni. A Métiers d’art sorozat óralapjait ugyanis neves művészek által tervezett selyemsálak inspirálják. Alice Shirley brit művészt egy dél-afrikai utazása ihlette meg, melynek során három zsiráfot pillantott meg egy akácfa mögött. Selyemsálján az állat finomságát és kecsességét kívánta megjeleníteni.

A most bemutatott Arceau Three Graces egy igazán bonyolult, fából készült csoda, amely százkilencvenöt fadarab felhasználásával, miniatűr festménnyel készült, és valóban tökéletesen újraértelmezi Shirley alkotását.

Az óralap gyártási munkáját az intarziaművész először azzal kezdi, hogy gondosan kiválasztja a fadarabokat típus, szín és textúra szerint. Az amerikai dió és juhar kombinációját használják, természetesen sötét, világos, festett vagy fehérített formában. A darabokat megfaragják, majd puzzle-szerűen összeállítják belőle a zsiráfot. A motívumot ezt követően ragasztják, csiszolják, végül védőlakkal vonják be.

A zsiráf egy kézzel festett üvegre kerül, amelyre a csillogó hatás elérése érdekében rézfoltokat olvasztanak. A különböző rétegeket apró ecsetekkel viszik fel, hogy aztán a kemencébe kerülhessen. Az óralapot nyolcvankét gyémántból álló gyűrű koronázza meg. Az alkotás ultralimitált darabszámú.

A zafírszínű aligátorbőrből készül szíjjal ellátott órából csak huszonnégy darab készül.

A Hermès tizenöt évvel ezelőtt meglepte az óraipart, amikor svájci luxusórák gyártásába kezdett. Nem volt ugyanakkor kezdő a vállalat eme területen, hiszen 1978-ban már bemutatták az Arceau nevű kollekciót. Nemrégiben a Toucan kollekció aratott hatalmas sikert, amelynek elkészítéséhez ötszáz darab selyemszál és egy hétig tartó hímzőmunka szükséges.

(Forrás: RobbReport, fotók: Claude Joray)

óralap | óra | művészet | design | karóra

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ezért a Designer Outlet Parndorf a legjobb hely, ahová minden divatimádónak kötelező elmennie

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram