A zuzmóképnél menőbb dizájnnal nehéz lesz előrukkolni

A hűvös északról származik, közvetlenül a lakásba hozza a természetet, remekül formálható, és mindenkit levesz a lábáról. Ő a rénzuzmó, más néven izlandi moha. Bízhatjuk profikra vagy bíbelődhetünk vele magunk, egy biztos: a zuzmóval sokféleképpen feldobhatjuk a lakást.

Egy pillanatra mindenki megtorpant a lakásavatón az egyik kép előtt. Illetve nem is kép volt, mégis felért egy festménnyel. „Zuzmó” – jelentette ki ünnepélyes tömörséggel a házigazda. Aztán bevitte a kegyelemdöfést: „Izlandról.”

Igaza van, szép találat, lehet dicsekedni vele. A zuzmó- és mohafalak egyre népszerűbbek: a modern irodák és a kávézók után már az otthonokban is megjelentek. De ami igazán megfogta a vendégeket, hogy a zuzmókép még a profin elkészített reklámfotóknál is legalább egy kategóriával jobban mutat a valóságban. Utána is néztünk nyomban, mit tud a zuzmó, és hogyan lehetne nekünk is zuzmófalunk. Vagy legalább egy képünk, egy mégoly kicsiny portré.

Nem igényel ápolást, akár egy évtizedig is megmarad változatlan állapotban, teljesen természetes, mégis többféle színben kapható – ezek a zuzmó legfontosabb alaptulajdonságai. Nemcsak sík, de domború felület is készíthető belőle, hajlítható, alakítható. „Kértek már tőlünk golfpályát megformáló zuzmóképet is – mondta a Roadsternek Fuderer Tamás, az egyik legrégebbi hazai zuzmómanufaktúra, a Wallgo Design vezetője. – A cégek körében pedig a zuzmólogó az egyik legnépszerűbb egyedi kategória”.

De kezdjük az alapoknál, mert aki nem akarná egyből cégek honlapjait böngészni, otthon is elkezdhet zuzmózni, a saját kedvtelésére. A profi, készen vásárolt zuzmóinstallációk 20-30 ezer forinttól indulnak, nagyjából ennyibe kerül egy kisebb kép vagy egy bambuszkaspóban burjánzó növényfolt. A csináld magad mozgalom hívei viszont többszörösen is jól járhatnak: lehet kapni alapanyagokat – és olcsóbban is jön ki így egy-egy kép –, és mivel egyáltalán nem nehéz, idővel saját kreációkkal állhatnak elő.

Lényegében zuzmó kell, keret és speciális ragasztó. Meg egy ecset, amivel jó vastagon bekenjük a keretet, illetve a keretre feszített vásznat, amire aztán gondosan ráragasztgatjuk a zuzmódarabkákat. Ha profik akarunk lenni, a pamacsokat oldalról is egymáshoz ragaszthatjuk – száradás után a ragasztó színtelen lesz, tehát ne féljünk, nem marad nyoma. Egy kisebb méretű zuzmókép hozzávetőleg egy óra alatt készül el, a megalkotása kikapcsolódásnak is kellemes.

Létezik textillapra előre ráragasztott zuzmó is, olyasmi, mint egy gyepszőnyeg: rugalmasan hajlítható, például könnyen felcsavarható egy oszlopra, a felesleges, túllógó részt pedig egyszerűen ollóval levághatjuk. Ebből egészen egyszerűen készíthetünk zuzmószőnyeget a saját elképzeléseink szerint.

Ám bármilyen szép (plusz olcsó és saját) a DIY-zuzmó, mégsem ajánljuk mindenkinek. Nem biztos, hogy mindenki érzi magában a tehetséget, vagy ami evidensebb: ha meglepetésnek akarjuk, akkor tényleg jobb és biztosabb módszer rendelni egy profi cégtől.

A profi cégek ugyanis egy képnél jóval komplexebb dolgokat is megcsinálnak.

Már említettük a golfpályát, de a Wallgo Design kínálatában dohányzóasztalok, bútorokba épített zuzmósávok és feliratok is találhatóak. A kép és a kaspó a legnépszerűbb, de a multik mögé lassan felzárkózó magánmegrendelők is egyre több egyedi kéréssel állnak elő, jellemzően a konyhát és fürdőszobát dekorálnák – foglalta össze Fuderer Tamás.

A másik véglet pedig az egész falat beborító zuzmó. A Wallgo Design rekordja például az egyik plázában lévő 20 méter magas, összesen 70 m²-es zuzmófal.

Hatalmas falfelület vagy egy félhomályos fürdőszoba magánya? A zuzmónak mindegy, mert remekül szabályozza a páratartalmat, megél bárhol, csak néhány alapszabályt kell betartanunk: ne tegyük ki közvetlen napsütésnek, és – noha néhányan a neten ezt javasolják – NE fújjunk rá vízpermetet, mert „rövid időn belül úgyis visszakeményedik, ha száraz a levegő, másrészt a víz kioldja a rostokból a stabilizáló szert, és tönkremegy”.

És persze van a moha is, hasonló funkcióval. Hogy mi a különbség? „Csak rá kell nézni. A zuzmó pamacsosabb, és több színben elérhető termékünk, ami sokkal nagyobb hatással van a vásárlóinkra, mivel itthon nem honos” – válaszolt a Wallgo vezetője.

Ételszínezékkel nemcsak a zöld árnyalatait, de számos egyéb színt is előállítanak, így a zuzmó felhasználása előtt valóban nincs akadály. Bár a magunk részéről maradnánk az eredeti zöldnél, elvégre nem véletlenül állt meg mindenki egy perce a lakásavatón annál a bizonyos képnél.

(Fotók: Wallgo Design)

Ez is érdekelhet:

Így tudod otthon érezni magad az izlandi vadonban

Érintetlen hegyek, gleccserek, vad folyók és keskeny kanyonok: ez Thórsmörk, Izland talán legszebb régiója.

wellgo design | lakás | otthon | design | zuzmó

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom