Close
A zuzmóképnél menőbb dizájnnal nehéz lesz előrukkolni

A zuzmóképnél menőbb dizájnnal nehéz lesz előrukkolni

A hűvös északról származik, közvetlenül a lakásba hozza a természetet, remekül formálható, és mindenkit levesz a lábáról. Ő a rénzuzmó, más néven izlandi moha. Bízhatjuk profikra vagy bíbelődhetünk vele magunk, egy biztos: a zuzmóval sokféleképpen feldobhatjuk a lakást.

Egy pillanatra mindenki megtorpant a lakásavatón az egyik kép előtt. Illetve nem is kép volt, mégis felért egy festménnyel. „Zuzmó” – jelentette ki ünnepélyes tömörséggel a házigazda. Aztán bevitte a kegyelemdöfést: „Izlandról.”

Igaza van, szép találat, lehet dicsekedni vele. A zuzmó- és mohafalak egyre népszerűbbek: a modern irodák és a kávézók után már az otthonokban is megjelentek. De ami igazán megfogta a vendégeket, hogy a zuzmókép még a profin elkészített reklámfotóknál is legalább egy kategóriával jobban mutat a valóságban. Utána is néztünk nyomban, mit tud a zuzmó, és hogyan lehetne nekünk is zuzmófalunk. Vagy legalább egy képünk, egy mégoly kicsiny portré.

Nem igényel ápolást, akár egy évtizedig is megmarad változatlan állapotban, teljesen természetes, mégis többféle színben kapható – ezek a zuzmó legfontosabb alaptulajdonságai. Nemcsak sík, de domború felület is készíthető belőle, hajlítható, alakítható. „Kértek már tőlünk golfpályát megformáló zuzmóképet is – mondta a Roadsternek Fuderer Tamás, az egyik legrégebbi hazai zuzmómanufaktúra, a Wallgo Design vezetője. – A cégek körében pedig a zuzmólogó az egyik legnépszerűbb egyedi kategória”.

De kezdjük az alapoknál, mert aki nem akarná egyből cégek honlapjait böngészni, otthon is elkezdhet zuzmózni, a saját kedvtelésére. A profi, készen vásárolt zuzmóinstallációk 20-30 ezer forinttól indulnak, nagyjából ennyibe kerül egy kisebb kép vagy egy bambuszkaspóban burjánzó növényfolt. A csináld magad mozgalom hívei viszont többszörösen is jól járhatnak: lehet kapni alapanyagokat – és olcsóbban is jön ki így egy-egy kép –, és mivel egyáltalán nem nehéz, idővel saját kreációkkal állhatnak elő.

Lényegében zuzmó kell, keret és speciális ragasztó. Meg egy ecset, amivel jó vastagon bekenjük a keretet, illetve a keretre feszített vásznat, amire aztán gondosan ráragasztgatjuk a zuzmódarabkákat. Ha profik akarunk lenni, a pamacsokat oldalról is egymáshoz ragaszthatjuk – száradás után a ragasztó színtelen lesz, tehát ne féljünk, nem marad nyoma. Egy kisebb méretű zuzmókép hozzávetőleg egy óra alatt készül el, a megalkotása kikapcsolódásnak is kellemes.

Létezik textillapra előre ráragasztott zuzmó is, olyasmi, mint egy gyepszőnyeg: rugalmasan hajlítható, például könnyen felcsavarható egy oszlopra, a felesleges, túllógó részt pedig egyszerűen ollóval levághatjuk. Ebből egészen egyszerűen készíthetünk zuzmószőnyeget a saját elképzeléseink szerint.

Ám bármilyen szép (plusz olcsó és saját) a DIY-zuzmó, mégsem ajánljuk mindenkinek. Nem biztos, hogy mindenki érzi magában a tehetséget, vagy ami evidensebb: ha meglepetésnek akarjuk, akkor tényleg jobb és biztosabb módszer rendelni egy profi cégtől.

A profi cégek ugyanis egy képnél jóval komplexebb dolgokat is megcsinálnak.

Már említettük a golfpályát, de a Wallgo Design kínálatában dohányzóasztalok, bútorokba épített zuzmósávok és feliratok is találhatóak. A kép és a kaspó a legnépszerűbb, de a multik mögé lassan felzárkózó magánmegrendelők is egyre több egyedi kéréssel állnak elő, jellemzően a konyhát és fürdőszobát dekorálnák – foglalta össze Fuderer Tamás.

A másik véglet pedig az egész falat beborító zuzmó. A Wallgo Design rekordja például az egyik plázában lévő 20 méter magas, összesen 70 m²-es zuzmófal.

Hatalmas falfelület vagy egy félhomályos fürdőszoba magánya? A zuzmónak mindegy, mert remekül szabályozza a páratartalmat, megél bárhol, csak néhány alapszabályt kell betartanunk: ne tegyük ki közvetlen napsütésnek, és – noha néhányan a neten ezt javasolják – NE fújjunk rá vízpermetet, mert „rövid időn belül úgyis visszakeményedik, ha száraz a levegő, másrészt a víz kioldja a rostokból a stabilizáló szert, és tönkremegy”.

És persze van a moha is, hasonló funkcióval. Hogy mi a különbség? „Csak rá kell nézni. A zuzmó pamacsosabb, és több színben elérhető termékünk, ami sokkal nagyobb hatással van a vásárlóinkra, mivel itthon nem honos” – válaszolt a Wallgo vezetője.

Ételszínezékkel nemcsak a zöld árnyalatait, de számos egyéb színt is előállítanak, így a zuzmó felhasználása előtt valóban nincs akadály. Bár a magunk részéről maradnánk az eredeti zöldnél, elvégre nem véletlenül állt meg mindenki egy perce a lakásavatón annál a bizonyos képnél.

(Fotók: Wallgo Design)

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Ha az eddigi brutál drágulás nem lett volna elég: elképesztő árrobbanás történt az ingatlanpiacon
Ez jelenleg a világ legnépszerűbb építménye
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom