Ezek a csodák mind megépülnek 2019-ben

Üvegfészert, tengeri éttermet, és egy testet öltött festményt is átadnak még az idén. Összegyűjtöttük az öt legizgalmasabbat.

2019 sem lesz unalmas év az építészetben: számos nagyberuházás készül el világszerte, és persze lesznek egyszerűbb, hétköznapibb épületek is, amikbe ugyanúgy beleszerethetünk majd. A most következő nagyon szűk very best of tükrözi ezt a változatosságot, bár itt most nincs meglepetésszerűen felbukkanó víkendház; mind komoly beruházás, egyben olyan tervek, amelyekkel aligha lehet hibázni.

1000 Trees

A Heatherwick Studio futurisztikus projektje még el sem készült, máris az ókori világ egyik csodájához, Szemiramisz függőkertjéhez hasonlítják. Az ezer fa viszont Babilon helyett Sanghajban épül, az adatai pedig lenyűgözőek: két, fákkal borított hegy, 300 ezer négyzetméter, 400 terasz, ezer szerkezeti oszlop.

A pontos helyszín a Moganshan Road, közel a híres M50 művészeti negyedhez. Noha hivatalos bejelentés még nem történt, várhatóan az év második felében átadják a komplexumot.

Vessel

Ez az épület is a fenti, sanghaji projektet jegyző brit stúdió munkája, amely nyomban az első tervek publikálásakor, 2016-ban okozott némi turbulenciát.

Egyszerre magasztalták („New York Eiffel-tornya!”) és gúnyolták („New York szemeteskosara!”), de azóta is folyamatosan téma.

És azt se felejtsük, hogy a mára New York egyik szimbólumává vált Empire State Buildinget is Empty State Buildingnek csúfolták az első éveiben.

Az Escher-képek világát megidéző épületet már tavasszal átadják, de aki személyesen látni szeretné, még gyorsabbnak kell lennie: máris foglalhatóak ingyen jegyek, a szerencsés kiválasztottakat februárban értesítik az időpontról, amikor bemehetnek majd.

Under

A budapesti Déli Kapu tervpályázatán nyertes norvég Snøhetta hazai pályán is odatette magát. Az Under

Európa első tenger alatti étterme, hasonlóval eddig leginkább Douglas Adams regényeiben találkozhattunk, az igazi viszont egy négyezres falu, Lindesnes mellett épül meg.

Nyilván nem véletlenül választották a zord, félreeső helyszínt, Rune Grasdal senior tervező szerint „viharos időben lesz a legizgalmasabb ellátogatni az étterembe”. Nem az utazás miatt persze, hanem mert „fantasztikus látványt nyújt majd, ahogy a nagy hullámok miatt megtörik majd a tenger felszíne”.

Aggódni azért nem kell: közel egy méter vastag betonfal áll majd ellen a víz nyomásának. A túlméretezett hullámtörőre emlékeztető épületben az étterem mellett lesz egy kutatóközpont is, ezzel mintegy mellékesen megépül a világ egyik legütősebb laboratóriuma is.

Máris foglalhatunk asztalokat az izgalmas étterembe, ahol várhatóan áprilisban szolgálják majd fel az első fogásokat.

The Shed

Röppenjünk vissza New Yorkba, van miért! Egy kőhajításnyira a már majdnem kész Vesseltől épül a sokkal funkcionálisabb, de hasonlóan futurisztikus The Shed. Fészerrel már foglalkoztunk magunk is, a Diller Scofidio + Renfro terve azonban kicsit más lesz.

Technikailag a teljes egészében arrébb gördíthető burkolat az épület egyik nagy trükkje, tartalmilag pedig megpróbál versenyre kelni New York számos menő kult helyszínével.

A tavasszal megnyíló Shed máris jelentett be világpremiert, és az alapküldetése sem szerény: a popkultúra, az előadóművészetek és a vizuális művészetek teljes spektrumát bemutatni, sőt alkotó műhellyé válni.

Hátborzongató belegondolni, hogy csak a Hudson Yardson két ilyen épületet adnak majd át néhány héten belül. Az pedig néhány éven belül dől el, melyiküket kedvelik majd jobban a helyiek és a turisták.

Egyiptomi Nagy Múzeum

Közel száz évvel azután, hogy valóságos Egyiptom-őrület söpört végig a Nyugaton, a gízai piramisok mellett nagyszabású múzeum épül az ókori kincseknek. Eredetileg még 2003-ban írták ki a pályázatot, amelyre nyolcvanhárom ország közel kétezer irodája jelentkezett. Végül a múzeumépítésben óriási tapasztalattal rendelkező New York-i Heneghan Peng lett a befutó, amely akkoriban a digitalizáció építészetbe integrálásának úttörő munkáját végezte.

A hatalmas sivatagi fennsíkra épülő múzeum az egyiptomi műkincsek legnagyobb gyűjtőhelye lesz, mi több, a maga százezer négyzetméterével a világ egyik legnagyobb múzeuma is. A hatalmas kiállítóterek, konferenciatermek, könyvtárak és kutatószobák mellett a nagy léptékű közösségi terekről sem feledkeztek meg. Egy ekkora intézménynél ne lepődjünk meg, hogy az idén csak egy része nyílik meg, és csak 2020 és 2022 között indul majd be a teljes üzem.

Az összeállítás az ArchDaily nyomán készült.

sanghaj | design | dizájn | épület | Zaha Hadid Architects

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom