Mi lehet a közös Rembrandtban, a Bauhausban és a holdra szállásban?

Idén számos ikonikus művész halálának, illetve az emberiség történetében mérföldkőnek számító eseménynek lesz kerek évfordulója, melyek kapcsán rengeteg érdekes, izgalmas kiállítást, fesztivált és programsorozatot rendeznek szerte a nagyvilágban. Ezekből válogattunk. 

Leonardo

Ebben az évben Leonardo da Vinci halálának ötszázadik évfordulójára emlékezünk. Természetesen az ehhez kapcsolódó események és tárlatok többségét Olaszországban találjuk: a milánói Ambroisanában március 17-ig látható nagyszabású kiállítás, de a firenzei Museo Galileóba és Leonardo szülővárosába, a Museo Leonardianóba is érdemes ellátogatni.

Aki viszont Angliában ismerkedne meg a művész munkáival, tizenkét különböző városban láthat Leonardo-alkotásokat, például most nyáron a londoni Queen’s Galleryben, vagy télen Edinburghben. A legnagyobb attrakcióért Párizst kell majd célba venni az ősszel, amikor is tizenhét festményt állítanak ki, hol máshol, mint a csodálatos Louvre-ban.

Rembrandt 

Az ikonikus holland festő halálának százötvenedik évfordulójára gyakorlatilag az egész ország készül. Nem kevesebb mint kilenc városban tartanak Rembrandthoz és a holland aranykorhoz kapcsolódó programokat. Közülük a legkomolyabbnak az amszterdami Rijksmuseum ad otthont: február 15. és június 10. között a mester huszonkét festményét, hatvan rajzát és mintegy háromszáz metszetét állítják ki. A valaha volt legnagyobb Rembrandt-gyűjtemény lesz, amit kiállításon látni lehet.

Később Rembrandt és Velazquez közös tárlatát nézhetjük meg október 11. és január 19. között, míg a Rembrandt House Museum három különböző tematikájú kiállítással jelentkezik. Hágában szeptember 16-ig tizennyolc Rembrandt-kép látható a Mauritshuisban, a Fries Múzeum pedig felesége, Saskia emlékére rendez bensőséges hangulatú kiállítást.

Bauhaus

Németország viszont Bauhaus-lázban ég: a Walter Gropius által megalapított világhírű művészeti iskola a 20. század egyik legnagyobb hatású mozgalmaként ismert, idén századik születésnapját ünnepli. A centenárium alkalmából országszerte mintegy száz helyszínen ismerhetjük meg a modernista építészetet kiállítások, épületbejárások mellett a nyitófesztiválon tartandó koncertek és virtuális installációk jóvoltából.

És ha ez nem lenne elég, három új Bauhaus-múzeum nyílik ebben az évben: áprilisban Weimarban, szeptemberben Berlinben és Dessauban.

Renoir

August Renoir száz esztendővel ezelőtti halálának évfordulója december hónapra esik majd. Renoirnak dedikálják a 2019-es évet Franciaország több pontján, így számos olyan helyet kereshetünk fel, ahol az impresszionista festőművész rövidebb-hosszabb ideig élt vagy alkotott. Ilyen Párizsban a Montmartre múzeum és a Renoir-kertek, vagy a Croissy-sur-Seine közelében található Musée de la Grenouillère.

Essoyesban található egykori nyári rezidenciáján inspiráló környezetben láthatunk állandó kiállítást az életéről és a munkájáról, a Francia Riviérán pedig – egészen pontosan Cagnes-sur-Merben, ahol utolsó tizenkét évét töltötte – tizennégy festményében és további harminc alkotásában gyönyörködhetünk.

Holdra szállás

Ötven évvel ezelőtt esett meg az emberiség történetének egyik legnagyobb lépése, július 20-án pedig szerte a nagyvilágban megünneplik a holdra szállás ötvenedik évfordulóját.

Angliában egy vadonatúj Apollo-kiállítással tisztelegnek a korszakos léptékű esemény előtt a leicesteri National Space Centre-ben, de a legjelentősebb programsorozatért Londonba kell majd utazni a Moon Festivalra, melyen a Hold-tematikájú underground dzsesszestektől kezdve az éjféli futóversenyeken át az utcabálig számos csillagászati és űrutazással kapcsolatos eseményen vehetünk részt.

(Fotók: Getty Images)

Holdra szállás | Firenze | milánó | Leicester | leonardo da vinci

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom