Close
Csak egy készenléti terv mentheti meg az idei francia pezsgőgyártást

Csak egy készenléti terv mentheti meg az idei francia pezsgőgyártást

Ahogyan arról már a Roadster is beszámolt, Franciaország-szerte a rendkívüli időjárási körülmények komoly károkat okoztak a szőlőtermelésben. Az áprilisi fagyok az ország szőlőültetvényeinek mintegy nyolcvan százalékát érintették, majd később Provence-ban pusztított az erdőtűz. Ennek ellenére az országban szeptember 6-án megkezdődhetett a szüretelés, ez sem ad azonban túl sok örömre okot.

A Comité Champagne – a pezsgőgyártók hivatalos kereskedelmi szövetsége – bejelentette, hogy a régió hozamának akár hatvan százaléka is elveszhet az idei rossz időjárási körülmények miatt. Pontosabban a szervezet szerint az áprilisi, tizenkét napig tartó fagy harminc százalékkal csökkenthette a termést, majd a tavaszi hosszan tartó esőzés a penészgombáknak kedvezett. A helyzetet tovább rontja, hogy a régiót többször is jégeső sújtotta, és több mint ezerkétszáz hektár szőlőültetvényben okozott károkat, ami így a teljes termés felének elvesztésével járt.

Mégis minden kár ellenére az optimizmus győzedelmeskedett a szüret megkezdésekor. A szervezet szerint a pezsgőgyártók már hozzászoktak ahhoz, hogy nehéz körülmények között dolgoznak, és kifejezetten büszkék arra, hogy

minden évben felül tudnak emelkedni ezeken a nehézségeken, és kiváló minőségű pezsgőkkel tudják ellátni a piacot.

Bármennyire alacsony az idei termés, nem kell nagyobb pezsgőhiánytól tartani. A Comité Champagne tulajdonképpen egy egész régióra kiterjedő tartalék készletrendszert működtet, ahol a termelőknek félre kell tenniük a készletükből, hogy a gyengébb szezon után is ki tudják elégíteni a keresletet.

Mint ismert, a francia mezőgazdasági minisztérium nyári becslése szerint a hozam hasonló lesz az 1977-eshez, amikor a szőlőtermést a pusztító fagy és a nyári záporok csökkentették, így a 2021-es évjárat mélypontot jelenthet az ágazat szereplői számra.

(Forrás: Food & Wine, fotók: Getty Images)

pezsgő | franciaország | pezsgőgyártás | champagne

FOLYTASD EZZEL

Öt különleges forraltbor-recept a nagyvilágból

Letarolta Spanyolország és Portugália a Michelin-t

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram