Close
Csak egy készenléti terv mentheti meg az idei francia pezsgőgyártást

Csak egy készenléti terv mentheti meg az idei francia pezsgőgyártást

Ahogyan arról már a Roadster is beszámolt, Franciaország-szerte a rendkívüli időjárási körülmények komoly károkat okoztak a szőlőtermelésben. Az áprilisi fagyok az ország szőlőültetvényeinek mintegy nyolcvan százalékát érintették, majd később Provence-ban pusztított az erdőtűz. Ennek ellenére az országban szeptember 6-án megkezdődhetett a szüretelés, ez sem ad azonban túl sok örömre okot.

A Comité Champagne – a pezsgőgyártók hivatalos kereskedelmi szövetsége – bejelentette, hogy a régió hozamának akár hatvan százaléka is elveszhet az idei rossz időjárási körülmények miatt. Pontosabban a szervezet szerint az áprilisi, tizenkét napig tartó fagy harminc százalékkal csökkenthette a termést, majd a tavaszi hosszan tartó esőzés a penészgombáknak kedvezett. A helyzetet tovább rontja, hogy a régiót többször is jégeső sújtotta, és több mint ezerkétszáz hektár szőlőültetvényben okozott károkat, ami így a teljes termés felének elvesztésével járt.

Mégis minden kár ellenére az optimizmus győzedelmeskedett a szüret megkezdésekor. A szervezet szerint a pezsgőgyártók már hozzászoktak ahhoz, hogy nehéz körülmények között dolgoznak, és kifejezetten büszkék arra, hogy

minden évben felül tudnak emelkedni ezeken a nehézségeken, és kiváló minőségű pezsgőkkel tudják ellátni a piacot.

Bármennyire alacsony az idei termés, nem kell nagyobb pezsgőhiánytól tartani. A Comité Champagne tulajdonképpen egy egész régióra kiterjedő tartalék készletrendszert működtet, ahol a termelőknek félre kell tenniük a készletükből, hogy a gyengébb szezon után is ki tudják elégíteni a keresletet.

Mint ismert, a francia mezőgazdasági minisztérium nyári becslése szerint a hozam hasonló lesz az 1977-eshez, amikor a szőlőtermést a pusztító fagy és a nyári záporok csökkentették, így a 2021-es évjárat mélypontot jelenthet az ágazat szereplői számra.

(Forrás: Food & Wine, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Így készíthetünk otthon tökéletes steaket a sztárszakácsok szerint
Véget ért a repterek szabadrablása az új élelmiszerárazási szabályok miatt
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom