Close
Mi jöhet még? Világjárvány, klímaváltozás, és még a francia borok is bedőlnek

Mi jöhet még? Világjárvány, klímaváltozás, és még a francia borok is bedőlnek

Az áprilisi pusztító fagy következtében negyven éve nem tapasztalt mélypontra került a francia borágazat. A termelés akár harminc százalékkal is elmaradhat a tavalyihoz képest.

A francia mezőgazdasági minisztérium szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a hozam hasonló lesz az 1977-eshez, amikor a szőlőtermést a pusztító fagy és a nyári záporok csökkentették. Becsléseik szerint a teljes termelés várhatóan huszonnégy-harminc százalékkal lesz kevesebb, mint a tavalyi,

így a 2021-es évjárat mélypontot jelenthet az ágazat szereplői számra.

A sajnálatos hír azonban igazából nem nagy meglepetés, hiszen az áprilisi fagy számos borvidéket érintett. A kár elképesztően magas volt, sőt, Julien Denormandie francia mezőgazdasági miniszter egyenesen úgy fogalmazott,

hogy ez volt a 21. század elejének legnagyobb mezőgazdasági katasztrófája.

A fagyok azonban nem minden szőlőfaj esetében okoztak drámai pusztítást. Például Burgundiában a borászok azt mondták, hogy a kár elsősorban a Chardonnay esetében volt nagy, az ország más részein pedig a Merlot-t érintette súlyosan.

Ettől függetlenül szerencsére még nincs minden nincs veszve, hiszen a mélypont ellenére Franciaország továbbra is több mint 4,3 milliárd palacknyi borral látja el a piacot, ugyanakkor várhatóan azok árai jelentős mértékben fognak emelkedni.

Ráadásul a magyar borok is évről évre egyre jobbak, sorra nyerik el a rangos nemzetközi elismeréseket. Bordeaux-ban a 41. alkalommal megrendezett Challenge International du Vin borversenyen a magyar borok igen nagy sikert arattak.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Erzsébet királynő palotájából föld alatti alagút vezet egy közeli Martini-bárhoz
A bor, a sajt és a csokoládé szerelmeseinek ez a párizsi szálloda a földi mennyország
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom