Close
Mi jöhet még? Világjárvány, klímaváltozás, és még a francia borok is bedőlnek

Mi jöhet még? Világjárvány, klímaváltozás, és még a francia borok is bedőlnek

Az áprilisi pusztító fagy következtében negyven éve nem tapasztalt mélypontra került a francia borágazat. A termelés akár harminc százalékkal is elmaradhat a tavalyihoz képest.

A francia mezőgazdasági minisztérium szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a hozam hasonló lesz az 1977-eshez, amikor a szőlőtermést a pusztító fagy és a nyári záporok csökkentették. Becsléseik szerint a teljes termelés várhatóan huszonnégy-harminc százalékkal lesz kevesebb, mint a tavalyi,

így a 2021-es évjárat mélypontot jelenthet az ágazat szereplői számra.

A sajnálatos hír azonban igazából nem nagy meglepetés, hiszen az áprilisi fagy számos borvidéket érintett. A kár elképesztően magas volt, sőt, Julien Denormandie francia mezőgazdasági miniszter egyenesen úgy fogalmazott,

hogy ez volt a 21. század elejének legnagyobb mezőgazdasági katasztrófája.

A fagyok azonban nem minden szőlőfaj esetében okoztak drámai pusztítást. Például Burgundiában a borászok azt mondták, hogy a kár elsősorban a Chardonnay esetében volt nagy, az ország más részein pedig a Merlot-t érintette súlyosan.

Ettől függetlenül szerencsére még nincs minden nincs veszve, hiszen a mélypont ellenére Franciaország továbbra is több mint 4,3 milliárd palacknyi borral látja el a piacot, ugyanakkor várhatóan azok árai jelentős mértékben fognak emelkedni.

Ráadásul a magyar borok is évről évre egyre jobbak, sorra nyerik el a rangos nemzetközi elismeréseket. Bordeaux-ban a 41. alkalommal megrendezett Challenge International du Vin borversenyen a magyar borok igen nagy sikert arattak.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Unsplash)

borászat | francia | franciaország | bor | francia bor

FOLYTASD EZZEL

Három karácsonyi főétel, ami szinte magától elkészül

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram