Egyre többen utaznak az évnek ebben a szakában

Január első hónapjában nőtt az európai repülőterek forgalma, és több helyen meghaladta a 2019-es szintet is.

A spanyolországi Aena-hálózat negyvenhat repülőtere több mint 18,6 millió utast fogadott a múlt hónapban, mintegy tíz százalékkal többet, mint 2023 januárjában. A legmagasabb utasszámot az Adolfo Suárez Madrid-Barajas repülőtéren regisztrálták, ahol közel 4,8 millió utas fordult meg.

Madrid-Barajas reptér

A barcelonai Josep Tarradellas repülőtéren három és félmillió utast regisztráltak, ezt követte Málaga-Costa del Sol (1,3 millió), Gran Canaria (közel 1,3 millió), Tenerife Sur ( 1,2 millió) Alicante-Elche Miguel Hernández (958 088) és Palma de Mallorca (889 815). Ezen repülőterek mindegyike több utast fogadott a tavalyi év januárjához képest.

A frankfurti repülőtér 4,1 millió utasa tizenegy százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, az utasforgalom azonban így is 12,6 százalékkal elmaradt a 2019 januáritól. A berlini repülőtér 1,48 millió utast fogadott, közel tizenhárom százalékkal többet, mint az előző év januárjában. Január 7-e volt a hónap legforgalmasabb napja, amikor az utasok száma elérte a 63 613 főt.

A frankfurti repülőtér

A koppenhágai repülőtér 1,7 millió utasa hét százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, a turisták legkedveltebb célpontja pedig London, Oslo és Stockholm volt.

A legnagyobb utasforgalom-növekedést azonban az ázsiai és a közel-keleti útvonalakon regisztrálták negyvenhét illetve harminchat százalékkal.

Az izlandi Keflavík több mint 451 ezer utast fogadott, a legtöbbet, 22 611-et január 2-án. A legkeresettebb úti cél London, Koppenhága, New York, Manchester és Párizs volt, a legtöbb utazó pedig brit és az amerikai állampolgár volt (huszonegy illetve tizenkilenc százalék). Ezután a németek, a hollandok és a kínaiak következtek.

Szintén említésre méltó még a rigai repülőtér, amely 420 ezer utast fogadott, ötezerrel többet, mint 2023 azonos időszakában. A legtöbb utas a nemzeti légitársaság, az AirBaltic gépeire szállt fel (222 ezer), míg a Ryanairrel 132 ezre utaztak.

Ide kell utaznunk, ha a világ jelenlegi legjobb tengerpartján pihennénk, ezek pedig a legjobb európai úti célok most.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images)

január | utazás | repülőtér | Európa | repülőterek

FOLYTASD EZZEL

Kávézót nyitnál? Vagy épp vendégházat? - formabontó képzésekkel vár a Laba és a Skvot

Menny és Föld között lebeg a templom, amelynek egyik „fala” maga is szikla

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom