Kilőtt idén tavasszal a magyarok utazási kedve: hová indultak ilyen sokan?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a márciusban eltöltött vendégéjszakák adatait.

Összesítésük szerint a hónapban a vendégéjszakák száma huszonöt, a vendégeké pedig harminc százalékkal nőtt 2023 márciusához képest a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken), ahol összesen  1,1 millió vendég közel 2,8 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma huszonkét, a külföldieké huszonhét százalékkal emelkedett.

A vendégéjszakák hetvenkét százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom tizenkilenc százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken negyvenhárom százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma huszonhárom százalékkal nőtt. A vendégek száma 586 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 431 ezer vendéget és 973 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak hetvennyolc százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma tizenkilenc százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma harminchét százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.

A belföldivendég-éjszakák száma minden turisztikai térségben bővült az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben Sopron-Fertő és Gyula térségében nőtt hatvankilenc, illetve harminchárom százalékkal, míg a Balatonnál huszonhat, Budapesten tizenhárom százalékkal emelkedett.

A külföldiek idén harminckilenc százalékkal voltak többen, a turisztikai szálláshelyekre 546 ezren érkeztek, és összesen 1,4 millió vendégéjszakát töltöttek el. 389 ezer vendéget és egymillió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak nyolcvannégy százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma huszonegy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma negyvenhét százalékkal nőtt 2023 márciusához mérten.

A külföldivendég-éjszakák száma Debrecen és térségében, illetve a Mátra-Bükk turisztikai térségben egyaránt hatvanegy százalékkal nőtt, míg Gyula és térségében tizennyolc százalékkal csökkent. A Balatonnál harmincnyolc, Budapesten huszonhét százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Márciusban összesen 21 513 turisztikai szálláshely, ezen belül 2236 kereskedelmi, illetve 19 277 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 917 szálloda és 962 panzió volt nyitva március egy részében vagy egészében.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 47,2 milliárd forint volt, folyó áron 33 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,7 százalékkal többet, közel 2,4 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

Január-márciusban a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest tizennyolc százalékkal több, összesen 7,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek tizenöt, a külföldiek huszonegy százalékkal több (3,4 millió, illetve 3,7 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

KSH | szállások | március | utazás | szállás

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom