Idén januárban szinte megrohanták a turisták ezt a határmenti belföldi úti célt

Elkészült a KSH statisztikája az idén januári belföldi utazásokról, amelyből kiderül, hogy ebben az évben sokkal többen indultak útnak, mint tavaly. 

2024 januárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma tíz a vendégéjszakáké pedig tizenegy százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.  Ezen belül a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldieké tizenkét százalékkal emelkedett.

A vendégéjszakák hetvennégy százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 9,6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken tizenhárom százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 8,2, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 435 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké egymillió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 345 ezer vendéget és 806 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak nyolcvankét százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma tizenhat százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 5,2 százalékkal nőtt 2023 januárjához mérten.

Feltűnően sokan fedezték fel az idén a Sopron-Fertő turisztikai térséget, ahol a belföldivendég-éjszakák száma huszonhét százalékkal nőtt.

Eközben Győr-Pannonhalma térségében 6,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a Balatonnál tizenkilenc, Budapesten pedig fél százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt tizenkét százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 402 ezer vendég 1,1 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 297 ezer vendéget és 783 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 84 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma tizenhárom százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma húsz százalékkal nőtt 2023 januárjához mérten.

A külföldivendég-éjszakák száma Debrecenben és térségében harminchárom százalékkal bővült, míg Gyula és térségében harminc százalékkal visszaesett az előző évhez képest. Budapesten tizenöt, a Balatonnál 0,8 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Összesen 17 300 turisztikai szálláshely, ezen belül 2017 kereskedelmi, illetve 15 283 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 867 szálloda és 869 panzió volt nyitva január egy részében vagy egészében. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 34,8 milliárd forint volt, folyó áron 8,4 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,9 százalékkal többet, 2,1 milliárd forintot költöttek az utazók a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Nemrég az is kiderült, melyek voltak tavaly a legnépszerűbb belföldi úti célok.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

utazás | KSH | 2024 | statisztika | Sopron-Fertő

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom