Close
Bő tíz év múlva egy darab szemét sem lesz ezen a dán szigeten

Bő tíz év múlva egy darab szemét sem lesz ezen a dán szigeten

Bornholmban 2032-re minden szemetet újrahasznosítanak vagy megjavítanak.

A Balti-tenger déli részén megbújó, 588 négyzetkilométeres és 40 ezer lakosú Bornholmot évente 600 ezren keresik fel, leginkább azért, mert arrafelé szinte mindig süt a nap, de jelentős csábítóerővel bírnak még a kerek templomok és a sziklás tengerpart is.

A helyiek viszont azt remélik, hamarosan történelmet írnak majd, mert nincs náluk szemét.

Bornholmnak van egy meglehetősen rossz állapotú hulladékégető üzeme, ezért a sziget vezetése úgy döntött, hogy a felújítás vagy a csere helyett más irányt választ. “2032-re nem lesz több hulladék a Bornholmban. Minden eldobott holmi olyan erőforrásnak tekinthető, ami újrahasznosítható az egész közösség javára” – jelentette be ezzel kapcsolatban a sziget hulladékkezelője.

Bár a pontos részletek még nem ismertek, az alapelvekről már lehet tudni ezt-azt. Például a lakosok könnyen újrahasznosítható tárgyakra (fémre, műanyagra, üvegre, papírra és kartonra) válogatják majd a hulladékot, amelyekből aztán többek között halászhálókat, szigetelőanyagokat és más műanyag eszközöket gyártanak az újrafeldolgozóban.

A szerves hulladékokat, továbbá a kerti és parkhulladékokat energiává alakítják át, az energiahasznosításból származó, tápanyagban gazdag maradékot a sziget mezőin, kertjeiben és parkjaiban műtrágyaként használják fel.

Arra ösztönzik a lakosokat, hogy használják ki az újrahasznosítás lehetőségét, illetve vásároljanak szemétből készült termékeket.

A szigeten a bútoroktól a gyermekruházatig szinte mindent újrahasznosítanak, a kerékpároktól a konyhai eszközökig igyekeznek rengeteg mindent megjavítani. Az általános iskolásoknak pedig megtanítják, hogyan lehet hasznosítani a hulladékot, hogy az pozitív hatással legyen a természetre.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MNN, fotók: Getty Images)

Dánia | sziget | mentes | szemét | környezetvédelem

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram