Close
Ezek a világ legzöldebb városai

Ezek a világ legzöldebb városai

Szerencsére egyre több olyan város van világszerte, amelyeknek Földünk védelme nem csupán papíron fontos. Nézzük a világ legzöldebb városait!

Bogotá, Kolumbia

A legnagyobb előrelépést a kolumbiai főváros, Bogotá tette az elmúlt néhány évben.

A belvárost teljesen átépítették, hatékony tömegközlekedési rendszert alakítottak ki a több mint ezer városi zöldterület és több száz kilométer kerékpárút mellett.

A fejlesztések jótékonyan hatnak a közbiztonságra és a turizmusra is, sokszínű kulturális és művészeti élete sok látnivalóval várja az utazókat.

Vancouver, Kanada

Idilli környezetben, a Csendes-óceán partján, kétezer méteres hegycsúcsok ölelésében fekszik Kanada harmadik legnagyobb városa, Vancouver, amely egy fényes zöld jövőről álmodik, és az elkövetkező évekre nagyszabású célokat tűzött ki:

2020-ra a világ legzöldebb városa címet szeretné megszerezni.

Jól haladnak, hisz már most Vancouvernek a legkisebb a szénlábnyoma az észak-amerikai nagyvárosok közül, és vezető helyen vannak a zöld épületek és technológiák terén is.

Koppenhága, Dánia

Koppenhága a kerékpáros közlekedés és a szélenergia-felhasználás terén is egy lépéssel a világ előtt jár.

A több mint háromszáz kilométernyi kerékpárúton a koppenhágaiak ötvenöt százaléka biciklizik rendszeresen.

A város egyre inkább áttér a megújuló energiahordozókra, főleg a szélenergia hasznosítására, ami nemcsak a futurisztikus külsejű szélturbinák, de a romantikus szélmalmok számának gyarapodását is magával hozza.

Oslo, Norvégia

Oslo a környezetvédelem egyik európai élharcosa.

A légszennyezettség a legalacsonyabb a fejlett országokat vizsgálva, a belváros kinézete ráadásul teljesen hi-tech, egy utcai szemeteskuka is futurisztikus látványt nyújt.

Több bentlakásos otthon szemétszállítása már a föld alatt történik. Egy pneumatikus csőrendszer segítségével szívják ki az épületből a hulladékot, tömörítik, majd eljuttatják egy energiaégetőbe.

Curitiba, Brazília

Latin-Amerika legzöldebb városa Brazíliában található. Curitiba területén tizennégy erdő, tizenhat park és több mint ezer nyilvános zöldterület található.

Portland, Egyesült Államok

Az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő Portland hosszú ideje Észak-Amerika egyik legzöldebb városa.

Ott a legtöbb a kerékpáros, ott a legmagasabb a hulladék-újrahasznosítás és a megújuló energiahordozó aránya, a parkolóórák napenergiával működnek, és ott született meg az USA-ban elsőként a carsharing (a megosztott autóhasználat) is.

Stockholm, Svédország

A svéd főváros élen jár a környezettudatos gondolkodásban, 2050-re például teljesen függetleníteni akarja magát a fosszilis tüzelőanyagoktól. A természet szeretete és tisztelete a svéd lélek és a skandináv társadalom alapvető eleme,

a svéd főváros pedig kiváló példája annak, hogyan maradhat egy vibráló metropolisz is összhangban a természettel.

A tizennégy szigetre épült Stockholm negyven százalékát teszik ki a parkok, de a harmincezer kisebb-nagyobb szigetből álló balti-tengeri szigetvilág is remek kirándulási lehetőségeket kínál, sőt, Stockholm büszkélkedhet a világ első városi nemzeti parkjával is.

Reykjavik, Izland

Izlandon a vulkánok száma meghaladja a száznegyvenet, ezek közül több mint húsz – időszakosan – ma is működik.

Négy nagy Nemzeti Park található a szigeten, a legfontosabb a Pingvellir Nemzeti Park. 1930-ban alapították, jelenleg a világörökség része.

Reykjavik használja a legnagyobb arányban megújuló energiaforrásait, a geotermikus energiának és a vulkánoknak köszönhetően egy százalék alatt van a fosszilis tüzelőanyagok használata.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

városok | stockholm | világ legzöldebb | portland | oslo

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram