Close
24 óra alatt átélhető a négy évszak a világ legszebb nemzeti parkjában

24 óra alatt átélhető a négy évszak a világ legszebb nemzeti parkjában

A világ nyolcadik természeti csodájaként tartják számon, és Dél-Amerika legjobb túraútvonalainak ad otthont a Torres del Paine Nemzeti Park, amely páratlan hegyvonulatai, gleccserei és kristálytiszta vízű folyói mellett Patagónia gazdag történelmi múltjába is bepillantást enged a régió őslakosainak köszönhetően.

Az 1959-ben alapított chilei Torres del Paine a világ egyik legszebb nemzeti parkja.

A természeti környezet valóban lélegzetetállító, a magas hegyek ölelésében pompás gleccserek, félelmetes sebességgel zúduló vízesések és hihetetlenül kék hegyi tavak fekszenek.

A park szimbóluma az ikonikus Paine-hegység és annak három, szaggatott gránittornya, amelynek kialakulását tizenkét millió évvel ezelőttre datálják. A területen hatalmas gleccserek uralkodnak, ezek közül a legnagyobb a déli jégmezőt alkotó Tyndall-gleccser, ami 331 négyzetkilométeren terül el.

Úgy tartják, hogy ez a jégkorszak utolsó megmaradt jégtakarója, mely azonban hatalmas veszélynek van kitéve. A klímaváltozás és a globális felmelegedés miatt a területe évről évre drámai mértékben csökken.

De nemcsak az éghajlatváltozás nehezíti az ökoszisztéma fennmaradását. Az elmúlt évtizedekben a park számos tűzvészt élt túl, melyeket egytől egyig a gondatlan turisták okoztak. 1985-ben egy égő cigarettacsikk, harminc évvel később egy gázpalack okozott hatalmas károkat.

A Torres del Paine azonban számos más szempontból is egyedülálló. Annak ellenére, hogy területe viszonylag kicsi, rendkívül változatos éghajlati hatások tapasztalhatók ott,

így könnyedén átélhető a négy évszak minden sajátossága egyetlen nap legforgása alatt.

Az év bármelyik szakaszában tapasztalható a havazás, az erős szél, a szitáló eső és a szikrázó napsütés is.

Ez a rendkívül változatos időjárás tette lehetővé azt, hogy különleges élővilág jöjjön létre a park területén. A túraútvonalak mentén nemcsak párját ritkító tájakat csodálhatunk, de olyan geológiai képződmények is felfedezhetők, amelyek a világ egyetlen más pontján sem találhatók meg. Növényvilága éppoly sokrétű, mint a park milliónyi arca: patagóniai pampa, lombhullató erdők, sivatagos részek váltogatják egymást.

Az igazán szerencsések pedig többnapos kirándulásaik alkalmával megismerkedhetnek a terület legjellegzetesebb állataival is: az argentin pamparóka, a felföldi bűzösborz és a puma mellett ritka madárfajok, például feketenyakú hattyú, chilei flamingó és ezüstpinty is megfigyelhető. Az amúgy is rendkívül gazdag természeti örökséget még magasabb szintre emeli páratlan történelmi múltja is, amelyet az őslakos csoportoknak köszönhet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

tengerszem | chile | patagónia | nemzeti park | utazás

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram