Close
Mutatunk öt úti célt, ahová érdemes elvonulni a világ zaja elől

Mutatunk öt úti célt, ahová érdemes elvonulni a világ zaja elől

Magányosnak lenni nem jó, ám némi egyedüllétre mindannyiunknak szüksége van. Most olyan helyeket mutatunk, amelyek tökéletesek egy néhány napos elvonulásra és feltöltődésre.

Akadnak pillanatok az életben, amikor az embernek érdemes megállnia és befelé figyelnie, saját magára koncentrálnia. Ezt persze sokkal könnyebb egy olyan helyen megtenni, ahol semmi nem vonja el a figyelmünket. Szerencsére még a mai rohanó világban is találni olyan helyeket, amelyek alkalmasak erre. Akár egyedüllétre vagy némi spiritualitásra vágyunk, akár a természethez szeretnénk közelebb kerülni, az alábbi helyszínek erősen ajánlottak.

Tröllaskagi-félsziget, Izland

Izland már egy jó ideje közkedvelt úti célnak számít azok körében, akik a turisták által felkapott helyek helyett valami újat szeretnének felfedezni, akik hajlandóak elhagyni a járt utakat a járatlanért. A felfedezés élményét és az érintetlen természet szépségét ez a félsziget még tovább tudja fokozni. Nem véletlenül utalnak rá Izland legeldugottabb gyöngyszemeként, amelyet jókora hegyek ölelnek körbe.

A tájat 1000 méter feletti hegycsúcsok, káprázatos fjordok és a jégkorszak idején gleccserek által kivájt völgyek határozzák meg. Elképzelni is nehéz ennél ideálisabb hátteret némi önreflexióhoz.

Az unalomtól azonban nem kell tartani, hiszen lehet lovagolni, horgászni (1867 és 1968 között a félsziget legnagyobb városa számított az egész világ heringhalászati fővárosának), vagy akár kajakozni is a tengerben.

Whichaway Camp, Antarktisz

A hideg kontinensre igencsak nehéz és költséges eljutni, ám akinek sikerül, annak a Whichaway Camp kitűnő bázisként szolgálhat. Összesen tizenkét fő számára jelenthet szálláshelyet az itt található hat kapszula, amelyek kívülről kissé futurisztikusan festenek, ugyanakkor belül meglepően kényelmesek és otthonosak, tele puha bőrrel és szőrmével, felszerelve méretes franciaággyal, íróasztallal és mosóhelyiséggel. Ezeken kívül külön tusoló, konyha, társalgó és étkező is található a táborban, ahol zavartalanul olvasgathatunk, relaxálhatunk, és kiélvezhetjük a díjnyertes séf által készített finom fogásokat is.

Abszolút ideális helyszín azok számára, akik jó messzire menekülnének a világ elől, illetve azok számára is, akik a kalandot keresik. Elvégre zseniális túrákat lehet tenni a hegyek, sziklák, gleccserek és pingvinek között. Az ott uralkodó filozófia is igen egyszerű; tégy olyan sokat vagy olyan keveset, amennyit csak szeretnél. Ez a te kalandod.

Dzavhan tartomány, Mongólia

A legszebb kilátást kínáló úti célokkal általában az a baj, hogy tele van emberekkel. Aki igazán szép tájakra vágyik – méghozzá tömeg nélkül –, annak érdemes Mongólia felé vennie az irányt, azonbelül is az ország északnyugati részén elterülő Dzavhan tartományt ajánljuk.

Mivel az időjárás szélsőséges arrafelé, a terep is elképesztően változatos, a hófödte hegycsúcsoktól kezdve a buja, zöld erdőkön és a hatalmas füves sztyeppéken át egészen a homokos dűnékig és csodálatos tavakig minden megtalálható.

Mongóliának ezen része igencsak elszigetelt, nem is kimondottan turisztikai terület, ezért nem egyszerű megszervezni egy utazást sem, ám aki egyszer eljut ide, az garantáltan felfedezheti önmagát és az országot a maga valójában. Aki igazán autentikus élményre vágyik, annak ajánlott lóháton bejárnia a vidéket. Rá kell szánni az időt, és kell hozzá némi bátorság, de minden bizonnyal megéri.

Alderney, Csatorna-szigetek

Ez a parányi sziget Nagy-Britanniához tartozik és a La Manche-csatornában található. Alderney mindössze 5 kilométer hosszú és 2,5 kilométer széles, a lakóinak száma pedig körülbelül 2000 fő. Nagyon kevesen látogatnak el ide, ám mindenki imádja aki megteszi, elvégre kellemes, napsütéses időjárásra, gyönyörű strandokra és barátságos, befogadó helyi közösségre lehet számítani.

Hibátlan helyszín, ha szeretnénk egy kicsit kiszakadni, és olyan helyre vágyunk, ahol biztosan nem futunk ismerősbe, és nem kell kerülgetni másokat a parton és a vízben.

A tömeg, a sorban állás és a közlekedési dugó ezen a szigeten ismeretlen fogalmak.

Van helyette bájos kis városközpont, gyönyörű tengerpart és béke.

Eremito kolostorhotel, Olaszország

Amíg a legtöbb hotel csúcstechnológiával és fényűző luxussal igyekszik magához csalogatni a vendégeket, addig ez a kolostor-hotel kombináció csupán két dolgot ígér; csendet és békességet. Talán a mai világban éppen ezek jelentik a legnagyobb értéket, így nem is kínálhatnának ennél többet. A szobákban is csak a legalapvetőbb dolgok kaptak helyet, egy ágy, illetve egy beépített asztal és szék. Azért a kényeztetésről nem kell teljesen lemondani, található gőzszoba és egy pezsgőfürdő, valamint masszázst is nyújtanak a vendégeknek.

Az Olaszország közepén található Umbria régió (amelynek látképe felveszi a versenyt a toszkán vidékkel, ám nincs úgy elárasztva turistákkal) ad otthont ennek a különleges szálláshelynek, ahol valóban befelé figyelhetünk. Nincs televízió, nincs internet, semmi kütyü, ami elterelhetné a figyelmünket. Helyette járhatunk meditálni, jógázni, nagyokat sétálni, beszélgethetünk a többi vendéggel, olvashatunk, átértékelhetjük az életünket, és élvezhetjük a kertben termett zöldségekből készült vacsorát a szabad ég alatt, teljes csendben.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

izland | úti cél | olaszország | magányos utazás | magány

FOLYTASD EZZEL

Itt az újabb járványhullám, ezért a maszk újbóli viselését javasolják Franciaországban

Egy népdal csendül fel az autó kerekei alatt ezen az új magyar úton

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram