Close
Hét trend, amit a dizájnerek egy életre elfelejtenének

Hét trend, amit a dizájnerek egy életre elfelejtenének

A belsőépítészettel, enteriőrök ráncbaszedésével foglalkozó szakembereknek nem könnyű a munkájuk. Sokszor nagyon eltökélt ügyfelekkel kell dolgozniuk, és terelgetni őket a már kifutóban lévő, nagyon nem praktikus vagy éppen kevésbé esztétikus trendek között. Több magazin is foglalkozott már ezekkel a dizájnerek által nem különösen szívlelt bútorokkal, mintákkal, divatokkal, mi pedig most összefésültünk párat. 

Hangsúlyos falfestés, tapéta

Meglehet, hogy dekoratív és figyelemfelkeltő, de egy vendéglátóhelyen sokkal menőbb lehet, ha egy-egy falat, falrészt hangsúlyosra festenek vagy tapétáznak.

Egy otthonban hamar rá lehet unni, és nem játékos lesz, hanem nyugtalanító.

Nem beszélve a kellemetlenebbnél kellemetlenebb falmatricák divatjáról. Leanne Ford és Ashley Hicks is így gondolja.

Túlzásba vitt minimál

Léteznek olyanok, akik mindent teljesen minimáldizájnnal oldanának meg, mindent a legsterilebben, legkockábban.

Ezzel ügyesen létre lehet hozni a tökéletesnek hitt teret, de otthont nem sűrűn, hiszen éppen az eredetiség, az élet hiányzik belőle. Lehet, hogy egy magazinban jól mutatna, de ezek nem komfortos életterek. Textúrák, anyagok, eltérő formák, színek kellenek. Danielle Nagel is ezt vallja.

Közhelyes feliratok, műalkotásként beállítva

Andrea DeRosa és Ashley Manhan Los Angeles-i belsőépítész guruk egyenesen rosszul vannak már a közhelyes feliratoktól, mantráktól, enteriőrökbe beállított egy-egy szavaktól. “Sweet Home”, “Dream big”, “Relax” és a többi… A két szakember szerint van sokkal szofisztikáltabb módja is annak, hogy kényelembe helyezzük a vendégünket, mint a “kapcsolj ki” fabetűk. Néhány csinos párna és egy kanapéra vetett pléd, például. Szuper, ha valakit motiválnak ezek a frázisok, de nem minden esetben illenek az otthonhoz.

Monokróm terek

Mike Russell szerint hamar unalmassá válik a monokróm, és akármekkora kedvenc a hófehér, a mentazöld, vagy a millenial pink, egyszerűen ez sem otthonba való. Egy kávézóban jó geg lehet egy sárga sarok, ahol a fotelektől a terítőig minden ilyen, de egy funkcionálisan használt lakásban csak nyűg.

Főleg a fehérrel szoktak elszaladni nagyon, az pedig nyomasztóan steril hangulatot teremt.

Egy stílusba, trendbe való beleragadás

Martyn Lawrence Bullard brit belsőépítész szerint éppen abban tudnak segíteni egy laikusnak, hogy tágítják az érzékelését, ízlését, és nem engedik beleragadni egy-egy divathullámba. Nem is kedveli a trend szót, mert ő maga szereti megteremteni azt. Loftstílus, shabby chic, minimál, vintázs… Nem jó ötlet kötni az ebet a karóhoz, mert elvész az egyéniség.

Bútorgarnitúrák, bútorcsaládok

Elég egyszerűvé teszi a választást egy-egy nagyobb bútoráruház azzal, hogy komplett garnitúrákat adnak ki, és ezzel segítenek a fantáziátlanabb vásárlókon, akik azt hiszik, ha minden ugyanolyan, azzal menő és rendezett otthont lehet kialakítani. Fern Santini éppen az ellenkezőjét állítja: túl uniformizált lesz a lakás, ha az étkezőgarnitúra, a nappali szekrénysora és a konyhabútor is egy családból való.

Éppen divatosnak számító minták túltolása

Egy ideje nagyon mennek a dzsungelminták, trópusi pálmalevelek, színpompás madarak. Jennifer Matthews, a Tempaper nevű, tapétákkal foglalkozó vállalkozás alapítója régóta állítja, hogy a csekély mennyiségű dzsungelminta (vagy bármely egyéb geometrikus stb.) a lakás előnyére válhat, de a halmozás és a minták túltolása inkább tolakodó, mint szexi.

Ez is érdekelhet:

interior design | belsőépítészet | enteriőr | interior | dizájner

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram