Close
Havonta hétszáz eurót fizet egy gyönyörű olasz régió, ha odaköltözünk

Havonta hétszáz eurót fizet egy gyönyörű olasz régió, ha odaköltözünk

Mindent feladni és egy bájos dél-olaszországi vidékre költözni, majd ott egy kis faluban vállalkozást indítani – ez nem egy film forgatókönyve, hanem az életé.

És ha még hozzátesszük, hogy mindehhez havi hétszáz eurós gázsit, pontosabban alaptőkét kapunk, akkor tényleg nem sok értelme van hezitálni a nem mindennapi ajánlaton – írja a Guardian. Az Abruzzo és Puglia közé eső, két természetvédelmi területtel rendelkező Molise régióban kezdhetünk új életet, ahol halászfalvak, hegytetőre épült kisvárosok, történelmi romok és kevésbé zsúfolt tengerpartok várnak.

Mivel a területet az elnéptelenedés veszélye fenyegeti, a fiatalok máshol kerestek boldogulási lehetőséget, a születésszám vészesen csökken, ezért a döntéshozók azt találták ki, hogy három éven át havonta hétszáz eurót fizetnek azoknak, akik a környék valamelyik településére költöznek.

Az Itália rejtett kincsei közé sorolt Molise konkrétan Olaszország azon vidéke, amely a legtöbb lakost veszítette el az elmúlt években, jelenleg csupán 305 ezer főnek szól a lakcímkártyája ebbe a régióba.

A csavar a történetben annyi, hogy az újonnan érkezőnek a három esztendő alatt bezsebelhető összesen 25 ezer euróért kötelező vállalkozást indítania egy kétezernél kevesebb lakosú városkában (jelenleg 136 ilyen található arrafelé).

A cél nem csupán a lakosság számának növelése, hanem a körülmények javítása, éppen ezért a települések havi tízezer eurót kapnak az infrastruktúra és a helyi kulturális élet fejlesztésére.

Az önkormányzatok természetesen szigorúan ellenőrzik majd, hogy a vállalkozó tényleg beindította-e az üzletét (legyen az kávézó, étterem, írószerbolt vagy pékség) és létesített-e állandó lakhelyet a kiszemelt településen. Ha a program sikeresnek bizonyul, az érintettek további támogatásra számíthatnak.

A pályázati kiírást szeptember 16-án teszik nyilvánossá, onnantól kezdve hatvan nap áll majd az érdeklődők rendelkezésére a kérelem benyújtására.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Unsplash)

lehetőség | régió | költözés | pályázat | 700 euró

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram