Close
Velence és Róma helyett inkább errefelé kalandozzunk Olaszországban!

Velence és Róma helyett inkább errefelé kalandozzunk Olaszországban!

Olaszország évszaktól függetlenül népszerű célpont, de abban biztosak lehetünk, hogy a nyár áll a négyes lista élén. És abban is, hogy a közkedvelt helyek nem csak élettel, hanem turistákkal is megtelnek a forró időszak közeledtével, éppen ezért három olyan desztinációt ajánlunk, melyeket nem feltétlenül az elsők között említenek az útikönyvek. 

Trentino

A sízők és a snowboardosok bizonyára becsukott szemmel is eltalálnak Európa egyik legszebb téli játszóterére, elvégre a Dolomitoknál nem sok kedveltebb havas célpont létezik a kontinensen. A tél lassú távoztával sem szűkülnek a lehetőségek: a gyönyörű völgyben ilyenkor a lesiklók helyét átveszik a kajakosok és a raftingolók, de ha szeretnénk szárazon megúszni a hegyi kalandokat, megmászhatjuk a csúcsokat, túrázhatunk a hegyek lábánál, lehet kerékpározni, siklóernyőzni, sőt bungee jumpingolni is.

Trentino-Alto Adige régió területének jelentős része ezer méter felett fekszik, igazi vonzerejét természeti és kulturális sokszínűsége adja.

Az épületektől az éttermi kínálatig egyszerre jelenti a hűvös Alpokat és a mediterrán vidéket, tehát az osztrák hagyományok keverednek az olasz szokásokkal.

Családias hangulatú vendéglátóhelyek jellemzik, illetve mintegy négyszáz kastély rejtőzik a térségben, melyek egy része szállodaként funkcionál. Érdemes felkeresni Adamello Brenta vagy Stelvio környékét – utóbbit inkább autóval.

Nyugat-Szicília

Szépséges és változatos, három tenger által körülölelt sziget, ami annyi csodát rejt magában, hogy egyszerűen lehetetlen pár nap alatt felfedezni.

A népszerű, és tavasz végétől zsúfoltabb Palermo vagy Catania helyett viszont tanácsos inkább nyugat felé kanyarodni Agrigento és Trapani felé.

Utóbbi lenyűgöző tengerparti sétányával és az Erice-heggyel hívogat, mint ahogy az elegáns barokk palotákkal teli hangulatos belvárosában is nagy élmény andalogni. A közeli Egadi-szigetek és a sómedencékkel ellátott sókitermelők ellenben komolyabb kirándulást igényelnek. Agrigentót az UNESCO Világörökségének részét képező régészeti parkja rakta fel a térképre, a környék Szicília leglátványosabb archeológiai lelőhelyeinek egyike.

Urbino

Olaszország szó szerint rejtett kincseinek egyike, mert nem egyszerű megközelíteni a dombra épült, fallal körülvett reneszánsz kisvárost. A falat még a középkorban építették, de a hagyományokat a lépcsőzetes, macskaköves utcák is őrzik a belvárosban, mely szintén az UNESCO Világörökségének oltalma alatt áll.

Bár Urbino tele van történelmi emlékekkel, ennek inverzeként fiatalos, lüktető városnak is számít, mivel egyeteme miatt rengeteg tanuló tölti meg a vendéglátó- és szórakozóhelyeket.

A kellemes éghajlatú, festői tájakkal körbevett Urbino legismertebb jelképe a Dózse Palota, ahol többek között a Tiziano és Raffaello képeit őrző Nemzeti Galéria működik.

Apropó Raffaello: a festészet rajongói a Via Raffaello 57-es számot pötyögjék be az útvonaltervezőbe, ott található ugyanis a háza, ahol a reneszánsz egyik legnagyobb mestere élt.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

(Fotók: Unsplash, Freeimages, Getty Images)

Close