Hihetetlen rekord: 717 gigapixeles felbontású kép készült Rembrandt ikonikus festményéről

Az amszterdami Rijksmuseum közzétette a valaha volt legnagyobb és legrészletesebb fényképét Rembrandt mesterművéről, az Éjjeli őrjáratról, amely 717 megapixelben tekinthető meg online.

A világ legnagyobb digitális művészeti képe lett az a 717 gigapixeles fotó, amelyet az Éjjeli őrjárat kutatócsoportja készített egy 100 megapixeles Hasselblad H6D 400 MS kamerával. A kutatók összesen 8439 fényképet készítettek, amelyet aztán

egy mesterséges intelligencia segítségével illesztettek össze, hogy megalkossák a végleges, extrém nagy felbontású képet.

A rendkívül részletgazdag kép a műkedvelőknek érdekes, a tudósoknak és a kutatóknak azonban számos információval szolgál, például a jövőbeni öregedési folyamatok pontos nyomon követését is lehetővé teszi.

Robert Erdmann, a Rijksmuseum vezető kutatója úgy nyilatkozott, hogy a kép elkészítése hatalmas kihívás volt, a társaival pedig világszínvonalú teljesítményt nyújtottak és minden várakozást felülmúltak.

A fénykép még azelőtt készült el, hogy az ikonikus festmény restaurálási munkái megkezdődtek volna.

Az alkotás most egy rövid ideig csak digitális formában lesz elérhető az érdeklődőknek, akiknek azonban így továbbra is lehetőségük nyílik, hogy elmélyüljenek Rembrandt remekművének legapróbb részelteiben IDE kattintva.

(Forrás: Designboom, fotók: Rijksmuseum)

rembrandt | Amszterdam | fotó | fénykép | festmény

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom