79 éves ez a torta, még a II. világháború bombázását is túlélte

A nemrég megtalált mogyorótorta egészen meglepő állapotban került elő a romok alól.

1942. március 28-án éjszaka a Brit Királyi Légierő több mint kétszázharminc repülőgépe mintegy négyszáz tonnányi bombát dobott le a németországi Lübeck városára egy intenzív, kevesebb mint két órán át tartó támadás során. A bombázásban a város több mint harminc százaléka megsemmisült, és tízezer épület vált részben vagy egészben a háború martalékává. Ez történt az Alfstasséval is, a város egyik legrégebbi utcájával.

Idén az Alfstrasse 18. szám alatt álló házban feltárási munkákat végeztek, a régészek pedig egy mogyoróval és mandulával töltött süteményt találtak. A szakértők úgy vélik, hogy amikor a házat bombatalálat érte, a földszint beomlott a pincébe, ahol a konyha volt. Ennek eredményeként a zsírpapírba csomagolt süteményt teljesen beborította a lehulló törmelék, ami közel nyolcvan évig konzerválta azt.

A torta kívül erősen elszenesedett, a koromtól megfeketedett, a hő hatására pedig eredeti magasságának harmadára zsugorodott.

A korabeli feljegyzések szerint a házban egy Johann Wärme nevű kereskedő lakott a bombázások idején, úgy vélik, hogy ő, vagy valaki a családjából készítette el a tortát virágvasárnapra. A régészek szerint a megtalált sütemény ablakot nyit a nyolcvan évvel ezelőtti bombázásokra, azt remélik azonban, hogy miután kiállítják, nemcsak a háború pusztítását szimbolizálhatja majd, hanem az élet örömeit is.

(Forrás: Food & Wine, fotók: Getty Images)

lübeck | bombázás | torta | mogyorótorta | Németország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom