Close
Kilenc klasszikus koktél, aminek tudnod kell a receptjét

Kilenc klasszikus koktél, aminek tudnod kell a receptjét

Közeledik az ünnepi időszak, érdemes tehát felfrissíteni a tudásunkat, már ami a koktélok elkészítését illeti. Van kilenc alkoholos ital, amit a szakértők szerint könnyen, gyorsan, néhány egyszerű hozzávalóval el tudunk készíteni, ráadásul még a vendégeket is lenyűgözhetjük velük.

Manhattan

A klasszikus koktél csupán három pontosan kimért összetevőből áll, az elkészítése során pedig nem rázzuk, hanem keverjük.

Egyszerűen hangzik, igaz? Mert tényleg az is.

Nincs más dolgunk, mint hogy 5 centiliter Bourbont, 2 centiliter Vermuth rossót és 2 csepp Angostura bittert egy keverőpohárban jéggel összekeverjünk, majd koktélospohárba töltsük.

Daiquiri

Finom, könnyű, frissítő és elegáns ital, egyetlen pillanat alatt ünnepi hangulatot tud kelteni. Számos változatban elkészíthető, az igazi azonban csupán rumból, friss lime-léből és cukorból áll, a kulcsa pedig az alkotóelemek egyensúlyában keresendő.

Egy shakerbe töltünk 4,5 cl fehér rumot, 2 cl lime-levet és 0,5 cl cukorszirupot. Alaposan összerázzuk, majd koktélospohárba töltjük, és lime-karikával díszítve kínáljuk.

Margarita

Bár a Margarita variációi végtelenek, mindegyik alternatívára igaz, hogy elkészítése során az édes-savanyú ízek és az alkohol egyensúlyának megteremtésére kell törekedni. A legegyszerűbb Margarita 3,5 cl tequilából, 2 cl Cointreau-ből és 1,5 centiliter citromléből áll. Elkészítése sem egy ördöngösség: egy shakerbe jeget halmozunk, ráöntjük az összes hozzávalót, és összerázzuk. Úgynevezett sóval crustázott koktélospohárba töltjük, végül egy szelet lime-mal díszítjük.

Daisy

A Daisy koktélban a savas és édes ízek egészülnek ki a gyümölcs- vagy gyógynövénylikőr gazdag aromájával. Tökéletes választás lehet, ha egy shakerbe 3 cl Brandyt, 2 cl grenadine-t, ugyanennyi citromelvet teszünk, összerázzuk, majd koktélpohárba szűrjük. Végül egy kevés Chartreuse-zel meglocsoljuk.

Negroni

Télen-nyáron szívesen kortyoljuk a Negronit is, amiben a hármas szabály érvényesül. Három centiliterre van szükség ugyanis az elkészítéséhez a Campariból, a Vermuth rossóból és a ginből is. Amilyen könnyű megjegyezni a hozzávalók arányát, olyan egyszerű elkészíteni is. Egy old fashioned pohárba jeget teszünk, ráöntjük az összetevőket, elkeverjük, és kész is.

Martini

Csak négy összetevő, mégis a legtökéletesebb koktél készíthető akkor, ha 10 ml száraz martinit, 40 ml vodkát és 5 ml citromlevet összerázunk egy shakerben, majd pohárba szűrjük, és néhány szem olajbogyóval díszítjük.

Old fashioned

Az Old fashioned koktél lelke a minőségi alapanyagokban rejlik. 4 cl whiskyn kívül csupán egy csepp Angostura bitterre, egy kockacukorra és pár csepp vízre van szükség. Egy kockacukorra egy pici meleg vizet teszünk, rácseppentjük az Angosturát, és elkeverjük, hogy a cukor feloldódjon. Egy pohárba jeget halmozunk, beletesszük a feloldódott angosturás cukorszirupot, ráöntjük a whiskyt, és elkeverjük. Citromhéjjal díszítjük.

Sazerac

A whisky kissé karamelles ízvilágát gyönyörűen kiemeli a citrus savanykássága, így kaphatunk egy igazán nagyszerű koktélt. Az alap ital elkészítéséhez 6 cl Bourbonre, 1 cl cukorszirupra, 1,5 cl abszintra van szükség, amint pár csepp narancs bitterrel tudunk még magasabb szintre emelni.

Cuba Libre

Rum és kóla – ennyi is elég a boldogsághoz, ha a két összetevőt tökéletes arányban elegyítjük egymással. 1 dl kólához 5 cl rummal kell számolnunk, és persze egy szelet lime-ra is szükségünk lesz a díszítéshez.

(Forrás: Food & Wine, fotók: Getty Images, thespruceeats.com)

koktélok | gyors recept | alkoholos ital | recept | könnyű recept

FOLYTASD EZZEL

Letarolta Spanyolország és Portugália a Michelin-t

Ennek a konyhai trükknek hála soha többé nem kell hámoznunk a burgonyát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram