Close
A koktél, ami több női névnél

A koktél, ami több női névnél

A világon ezerféle koktél készül nap mint nap, ahhoz azonban kétség sem fér, hogy kevés olyan népszerű van, mint a Margarita.

Az ital klasszikus változata tequilából, Cointreau-ból és limeléből áll, ám hogy honnan ered, nem egyértelmű.

Az egyik legismertebb történet szerint a texasi Galvestonban szolgálta fel először egy pultos az 1940-es években Peggy Lee énekesnek.

Állítólag azért nevezte el Margaritának, a Margaret név spanyol változatának, mert annak becézett változata a Peggy.

Egy másik elmélet szerint a Margaritát valójában a szintén texasi Margaret Sames találta ki, aki azt állította, hogy az italt egy acapulcói házibuliban készítette el először 1948-ban. Szintén ismert legenda, hogy elsőként Marjorie King színésznőnek készítettek ilyen koktélt, aki a tequila kivételével minden alkoholra allergiás volt. Ezért kapott egy tequila alapú frissítő italt, amit később Margaritának neveztek el.

Pancho Morales 1974-ben idézte fel, hogy fiatal csapos korában a mexikói Juarezben dolgozott, amikor bejött hozzá egy hölgyvendég, és magnóliakoktélt kért tőle. Morales azonban nem emlékezett pontosan arra, hogyan kell elkészíteni az italt, és nem is volt hajlandó beismerni ezt, ezért egy hasonló koktélt készített a nőnek. A lány belement a játékba, és azt mondta, nem is magnóliát kért, hanem Margaritát, ami a százszorszép spanyol elnevezése.

Függetlenül attól, hogy hol és mikor készítették az első Margaritát, úgy tűnik, szinte biztosan egy nőről nevezték el, akinek a szépsége, különlegessége még évtizedek távlatából is legendás maradt az italnak köszönhetően.

Így készül a tökéletes Margarita

Hozzávalók:

  • 3,5 cl tequila
  • 2 cl Cointreau
  • 1,5 cl citromlé

Elkészítés:

Egy shakerbe jeget halmozunk, ráöntjük az összes hozzávalót, és összerázzuk. Úgynevezett sóval crustázott koktélos pohárba töltjük, végül egy szelet lime-mal díszítjük.

A Bee’s knees pedig az 1920-as évek ikonikus itala volt, hogy aztán a Titanicot túlélve igazi klasszikussá váljon.

(Fotók: Getty Images)

recept | koktél | margarita | történet | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Meglepő dolog derült ki a koffeinmentes kávéról

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram