Close
A koktél, amely túlélte a Titanicot, hogy legendává váljon

A koktél, amely túlélte a Titanicot, hogy legendává váljon

A Bee’s knees az 1920-as évek ikonikus itala volt, hogy aztán a Titanicot túlélve igazi klasszikussá váljon.

Egy bizonyos Mrs. Margaret Brown, azaz elsüllyeszthetetlen Molly Brown nevéhez fűződik a ginből, citromból és mézből álló koktél, melynek eredetéhez egészen az 1920-as évekig kell visszamennünk az időben.

Brown enyhén szólva is lenyűgöző asszony volt. Miután ugyanis elvált férjétől, jegyet váltott a világ legnagyobb utasszállító hajójára. A Titanic katasztrófáját túlélve nőjogi aktivista lett, aki a nők hátrányos munkahelyi megkülönböztetése ellen harcolt. Négy nyelven beszélt, indult az Egyesült Államok szenátusi tagságáért akkor, amikor a nőknek épphogy szavazati joga lett. Később folyamatosan ingázott az USA és Franciaország között, ahová először humanitárius segítségért, később pedig a párizsi életmód öröméért érkezett.

Magának a koktélnak a receptje elsőként a Boothby’s World Drinks and How to Them 1930-as kiadásában jelent meg, akkor narancslé hozzáadását is tartalmazta a receptúra. Ma gyakran változtatják az összetevőit, hiszen különleges ízvilágot kaphatunk akkor, ha a citromot grépfrút cseréljük, vagy a ginhez rozmaringot teszünk.

Bee’s knees koktél hozzávalói:

  • 60 ml gin
  • 20 ml citromlé
  • 20 ml mézszirup (ízlés szerint)

Elkészítése:

Egy shakerbe halmozzunk jeget, öntsük rá az összes hozzávalót, majd alaposan rázzuk 10-12 másodpercig! Öntsük egy martinis pohárba, díszítsük citromhéjjal vagy citromszelettel!

+ 1 tipp: Nem kell vacakolni az itallal, hiszen önmagában is fantasztikus, de ha még különlegesebbé kívánjuk tenni, adjunk hozzá néhány csepp rózsavizet vagy levendula aromát!

A tavasz már beköszönt az ablakon, itt az ideje, hogy ihletet merítsünk a friss fűszernövényekből néhány egyszerűen elkészíthető koktélhoz!

(Fotók: Getty Images)

recept | gasztronómia | koktél | gin

FOLYTASD EZZEL

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Egészen különleges koktélok hódították meg a világ legjobb bárjait 2022-ben

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram