Close
Három ütős Moscow Mule koktél, amivel beindíthatod a hétvégéd!

Három ütős Moscow Mule koktél, amivel beindíthatod a hétvégéd!

A klasszikus recepten túl két remek alternatívát mutatunk a világ egyik legnépszerűbb koktéljára, amelynek történetébe is bepillantást engedünk.

A napóleoni háborúk idején a Szmirnov vodka a cári udvar és Moszkva első számú lepárlójává vált. A vállalat több mint három évtizeden keresztül szolgálta ki az uralkodócsaládot, amikor azonban a politikai környezet változni kezdett, a cég alapítójának egyik utódja Párizsba menekítette az alkohol titkos receptúráját.

Franciaországban azonban nem tudott akkora sikert aratni, mivel a franciák kifinomult ízlésükkel másra vágytak. Az alkoholtilalom éveiben egy amerikai üzletember meglátta benne a lehetőséget, megvásárolta a gyártási jogot, és belevágott a bizniszbe. Csakhogy ez a próbálkozás is csúfos véget ért, így a recept ismét gazdát cserélve Amerikába került.

A háborúk azonban az alkoholfogyasztási szokásokat is átalakították: az amerikaiak whiskeyre és a ginre vágytak. A receptúra új birtokosa egy Morgan nevű vendéglősnek panaszkodott arról, hogy nem fogy az alkoholja, a férfi pedig egy hirtelen jött ötlettől vezérelve a vodkát összekeverte gyömbérsörrel és citromlével.

Az így elkészült italt Moscow Mule-nak nevezte el.

A koktélt lefényképezték, háttérben a Smirnoff vodkásüveggel, hogy aztán egy csapásra lázba hozzák vele az alkoholt szerető amerikaiakat.

Igen ám, de abban az időszakban egyetlenegy amerikai szeszfőzde sem rukkolhatott elő keleti párlatokkal, így aztán a vodkát rövid idő alatt kitiltották a piacról. Amikor azonban visszakerülhetett a piacra, a fogyasztói igényeket figyelembe véve már Smirnoff fehér whiskey néven kezdték el árusítani. Népszerűsége innentől kezdve elképesztő ütemben nőtt, véget vetve a sokéves kudarcsorozatnak.

Klasszikus Moscow mule

 • 2 rész vodka
 • 1 rész lime lé
 • 4 rész gyömbér ízű üdítőital vagy gyömbérsör

A rézbögrébe jeget halmozunk, ráöntjük a vodkát, a lime levet, végül a gyömbéres italt is. Összekeverjük, és lime karikával díszítjük.

Újhullámos változat

 • 2 rész vodka
 • 1 rész lime lé
 • 1 rész gyömbérszirup
 • 6 ml Angostura
 • szódavíz

A gyömbérszirup elkészítéséhez egyenlő mennyiségű cukrot, forrásban lévő vizet és reszelt gyömbért kell összeturmixolni, majd leszűrni. Ezt követően jeget halmozunk a shakerbe, ráöntjük a vodkát, a lime levet, az Angosturát és a gyömbérszirupot. Hat-tíz másodpercig rázzuk. Magas pohárba vagy rézbögrébe öntjük, szódavízzel felengedjük, mentával díszítjük.

Gin-Gin Mule

 • 2 rész gin
 • 1 rész zöld-citrom lé
 • 1 rész gyömbérszirup
 • 6-8 mentalevél
 • szódavíz

A szódát kivéve az összes hozzávalót a shakerbe öntjük, és jéggel hat-tíz másodpercig rázzuk. Miután rézbögrébe öntöttük, az előző változathoz hasonlóan felengedjük szódával, és mentával díszítjük.

A nyári koktélszezon most még nem aktuális, de ez még nem jelenti azt, hogy ne kortyolgathatnánk el egy-egy szívmelengető italkülönlegességet. Vagy, ha az International Drinks szokásos listájából indulunk ki, akkor egy klasszikust – merthogy a világ legnépszerűbb koktéljainak élmezőnyét továbbra is a jól megszokott kreációk vezetik, koktélforradalom ide, meghökkentő újítások oda. Mutatjuk a tíz legkeresettebbet!

(Fotók: Getty Images)

gyömbér | koktél | gin | történet | recept

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram