A klasszikus recepten túl két remek alternatívát mutatunk a világ egyik legnépszerűbb koktéljára, amelynek történetébe is bepillantást engedünk.
A napóleoni háborúk idején a Szmirnov vodka a cári udvar és Moszkva első számú lepárlójává vált. A vállalat több mint három évtizeden keresztül szolgálta ki az uralkodócsaládot, amikor azonban a politikai környezet változni kezdett, a cég alapítójának egyik utódja Párizsba menekítette az alkohol titkos receptúráját.
Franciaországban azonban nem tudott akkora sikert aratni, mivel a franciák kifinomult ízlésükkel másra vágytak. Az alkoholtilalom éveiben egy amerikai üzletember meglátta benne a lehetőséget, megvásárolta a gyártási jogot, és belevágott a bizniszbe. Csakhogy ez a próbálkozás is csúfos véget ért, így a recept ismét gazdát cserélve Amerikába került.
A háborúk azonban az alkoholfogyasztási szokásokat is átalakították: az amerikaiak whiskeyre és a ginre vágytak. A receptúra új birtokosa egy Morgan nevű vendéglősnek panaszkodott arról, hogy nem fogy az alkoholja, a férfi pedig egy hirtelen jött ötlettől vezérelve a vodkát összekeverte gyömbérsörrel és citromlével.
Az így elkészült italt Moscow Mule-nak nevezte el.
A koktélt lefényképezték, háttérben a Smirnoff vodkásüveggel, hogy aztán egy csapásra lázba hozzák vele az alkoholt szerető amerikaiakat.
Igen ám, de abban az időszakban egyetlenegy amerikai szeszfőzde sem rukkolhatott elő keleti párlatokkal, így aztán a vodkát rövid idő alatt kitiltották a piacról. Amikor azonban visszakerülhetett a piacra, a fogyasztói igényeket figyelembe véve már Smirnoff fehér whiskey néven kezdték el árusítani. Népszerűsége innentől kezdve elképesztő ütemben nőtt, véget vetve a sokéves kudarcsorozatnak.
Klasszikus Moscow mule
- 2 rész vodka
- 1 rész lime lé
- 4 rész gyömbér ízű üdítőital vagy gyömbérsör
A rézbögrébe jeget halmozunk, ráöntjük a vodkát, a lime levet, végül a gyömbéres italt is. Összekeverjük, és lime karikával díszítjük.
Újhullámos változat
- 2 rész vodka
- 1 rész lime lé
- 1 rész gyömbérszirup
- 6 ml Angostura
- szódavíz
A gyömbérszirup elkészítéséhez egyenlő mennyiségű cukrot, forrásban lévő vizet és reszelt gyömbért kell összeturmixolni, majd leszűrni. Ezt követően jeget halmozunk a shakerbe, ráöntjük a vodkát, a lime levet, az Angosturát és a gyömbérszirupot. Hat-tíz másodpercig rázzuk. Magas pohárba vagy rézbögrébe öntjük, szódavízzel felengedjük, mentával díszítjük.
Gin-Gin Mule
- 2 rész gin
- 1 rész zöld-citrom lé
- 1 rész gyömbérszirup
- 6-8 mentalevél
- szódavíz
A szódát kivéve az összes hozzávalót a shakerbe öntjük, és jéggel hat-tíz másodpercig rázzuk. Miután rézbögrébe öntöttük, az előző változathoz hasonlóan felengedjük szódával, és mentával díszítjük.
A nyári koktélszezon most még nem aktuális, de ez még nem jelenti azt, hogy ne kortyolgathatnánk el egy-egy szívmelengető italkülönlegességet. Vagy, ha az International Drinks szokásos listájából indulunk ki, akkor egy klasszikust – merthogy a világ legnépszerűbb koktéljainak élmezőnyét továbbra is a jól megszokott kreációk vezetik, koktélforradalom ide, meghökkentő újítások oda. Mutatjuk a tíz legkeresettebbet!
(Fotók: Getty Images)
FOLYTASD EZZEL
