Több mint száz éve tartja lázban az amerikaiakat a 66-os út rejtélye

Többen is beszámoltak arról, hogy rejtélyes, narancssárga fényt láttak cikázni az út felett.

Az érintett, Oklahoma északkeleti sarkában található, négy mérföldes vidéki útszakasznak már a neve is kísérteties: Devil's Promenade-nak, vagy Az ördög sétányának hívják. 1881 óta többen is beszámoltak arról, hogy kosárlabda méretű, narancssárgán izzó gömböt pillantottak meg ott az éjszakai égen. A jelenséget az ott található Hornet faluról Hornet Spook Lightnak (Kísérteties horneti fénynek) nevezték el. A gömb állítólag forog és fel-le mozgásokat végez, általában pedig az oklahomai határon belülről észlelik, onnan nyugat felé nézve.

A 66-os út az oklahomai Vinitánál

A legenda szerint a különös jelenséget először indiánok látták a hírhedt Könnyek Útja mentén 1836-ban, az első „hivatalos” jelentést azonban csak 1881-ben publikálták Ozark Spook Light (Kísérteties ozarki fény) címmel. Ettől kezdve pedig rendszeresen érkeztek a megfigyelések.

Egy Vance Randolph nevű helyi lakos 1947-es Ozark Magic and Folklore (Ozarki mágia és folklór) című kötetében azt írja, ő maga is látta ezt a fényt, méghozzá háromszor is. "Először körülbelül akkorának tűnt, mint egy tojás, de változott, és volt, hogy lavórméretűnek látszott".

Én csak egyetlen fényt láttam, de más szemtanúk látták, amint két, három vagy négy kisebb fényre oszlik szét".

"Ez a valami nekem sárgás színűnek tűnt, de egyes megfigyelők piros, zöld, kék, sőt lila színűnek is leírták. Egy férfi megesküdött rá, hogy olyan közel suhant el mellette, hogy még a melegét is érezte, egy nő pedig annak volt tanúja, ahogy kipukkadt, mint egy buborék, minden irányba szikrákat szórva.“

Kilátás a Missouriban található Devil's elbow hídra a 66-os útról

A kansasi Baxter Springsből származó Dean "Crazylegs" Walker, aki Tow-Mater karakterét ihlette a Verdák című animációs film 66-os út témájú részében, a kansasi 66-os út látogatóközpontban önkénteskedik, és mint mondja, szintén többször találkozott a kísérteties fénnyel, először nyolc évesen.

Apám, anyám és a nagybátyám gyakran elvittek minket az unokatestvéreimmel, hogy nyomába szegődjünk a Hornet Spook Lightnak".

"Egyszer még be is lebegett az autónk első szélvédőjén! Az unokatestvéreimmel a hátsó ülésen kuporogtunk, elbújtunk előle, mígnem, puff, eltűnt. Annyira megijedtünk, hogy egy szót sem szóltunk, amíg haza nem értünk."

A quapaw indián törzshöz tartozó Grace Goodeagle hasonló történetet osztott meg: "Egy este, amikor körülbelül 10 éves voltam, a nagybátyám elvitt a testvéreimmel Az ördög sétányára. Nem sokkal később izzó fény megjelent a távolban, az erdő mélyén. Nem féltünk tőle."

A 66-os út az oklahomai Clinton mellett

A jelenséghez kapcsolódó legendák között találunk olyanokat, amelyek szerint egy meggyilkolt törzsfőnök szelleme öltött formát, míg mások szerint egy indiánylány kísértete az, aki a folyóba ugrott, miután szerelme meghalt egy csatában.

A fény első dokumentált vizsgálatát AB MacDonald, a Kansas City Star riportere végezte 1936 januárjában. MacDonald úgy ítélte meg, hogy a titokzatos fények a 66-os úton kelet felé haladó autók fényszórói voltak. Robert Gannon író a Popular Mechanics 1965-ös cikkében egy teszt elvégzése után ugyanerre a következtetésre jutott: a szomszédos autópályán egy meghatározott időpontban felvillantotta a fényszóróit, míg asszisztense a Devil's Promenade-on állt és arról számolt be, hogy abban a pillanatban a Hornet Spook Light is felbukkant.

1946-ban az Egyesült Államok hadseregének műszaki csapata is tanulmányozta a horneti fényt, de nem talált rá magyarázatot, így „ismeretlen eredetű, titokzatos fénynek” bélyegezte.

A helyiek közül van, aki szerint a fényjelenséget a mocsarakból szivárgó gázok okozzák, ezzel azonban a szakemberek nem értenek egyet.

Mint Andrew George, a kansasi Pittsburgi Állami Egyetem biológiaprofesszora elmondta, a szóban forgó környéken valószínűleg nem termelődnek olyan foszforeszkáló gázok, amelyek máshol okozhatnak hasonló jelenségeket.“

A fényszórós elképzelést ugyanakkor valószínűnek tartja, mint mondja, a fényjelenséget szinte biztosan a járművek fényszórói okozzák, melyek a néhány mérföldnyire nyugatra található, nagyobb utakról sugároznak ide. A fény szokatlan megjelenése és mozgása pedig valószínűleg a levegő sűrűségének a Spring folyó és a környező erdők, mezők feletti változásaiból adódik. „Megtörik a fény, ahogyan melegebb és hidegebb levegőn halad át." A helyiek közül azonban sokan nem hisznek ebben, és kitartanak a rejtély mellett.

Ha a saját szemeddel is megnéznéd, mi történik arrafelé, erre indulj, de ha road tripet tervezel, ezt a tíz hibát kerüld el.

(Forrás: BBC, Legends of America, Wikipédia, képek: Getty Images)

66-os út | legendák | rejtély | road trip | amerika

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom