Close
Több mint száz éve tartja lázban az amerikaiakat a 66-os út rejtélye

Több mint száz éve tartja lázban az amerikaiakat a 66-os út rejtélye

Többen is beszámoltak arról, hogy rejtélyes, narancssárga fényt láttak cikázni az út felett.

Az érintett, Oklahoma északkeleti sarkában található, négy mérföldes vidéki útszakasznak már a neve is kísérteties: Devil’s Promenade-nak, vagy Az ördög sétányának hívják. 1881 óta többen is beszámoltak arról, hogy kosárlabda méretű, narancssárgán izzó gömböt pillantottak meg ott az éjszakai égen. A jelenséget az ott található Hornet faluról Hornet Spook Lightnak (Kísérteties horneti fénynek) nevezték el. A gömb állítólag forog és fel-le mozgásokat végez, általában pedig az oklahomai határon belülről észlelik, onnan nyugat felé nézve.

A 66-os út az oklahomai Vinitánál

A legenda szerint a különös jelenséget először indiánok látták a hírhedt Könnyek Útja mentén 1836-ban, az első „hivatalos” jelentést azonban csak 1881-ben publikálták Ozark Spook Light (Kísérteties ozarki fény) címmel. Ettől kezdve pedig rendszeresen érkeztek a megfigyelések.

Egy Vance Randolph nevű helyi lakos 1947-es Ozark Magic and Folklore (Ozarki mágia és folklór) című kötetében azt írja, ő maga is látta ezt a fényt, méghozzá háromszor is. “Először körülbelül akkorának tűnt, mint egy tojás, de változott, és volt, hogy lavórméretűnek látszott”.

Én csak egyetlen fényt láttam, de más szemtanúk látták, amint két, három vagy négy kisebb fényre oszlik szét”.

“Ez a valami nekem sárgás színűnek tűnt, de egyes megfigyelők piros, zöld, kék, sőt lila színűnek is leírták. Egy férfi megesküdött rá, hogy olyan közel suhant el mellette, hogy még a melegét is érezte, egy nő pedig annak volt tanúja, ahogy kipukkadt, mint egy buborék, minden irányba szikrákat szórva.“

Kilátás a Missouriban található Devil’s elbow hídra a 66-os útról

A kansasi Baxter Springsből származó Dean “Crazylegs” Walker, aki Tow-Mater karakterét ihlette a Verdák című animációs film 66-os út témájú részében, a kansasi 66-os út látogatóközpontban önkénteskedik, és mint mondja, szintén többször találkozott a kísérteties fénnyel, először nyolc évesen.

Apám, anyám és a nagybátyám gyakran elvittek minket az unokatestvéreimmel, hogy nyomába szegődjünk a Hornet Spook Lightnak”.

“Egyszer még be is lebegett az autónk első szélvédőjén! Az unokatestvéreimmel a hátsó ülésen kuporogtunk, elbújtunk előle, mígnem, puff, eltűnt. Annyira megijedtünk, hogy egy szót sem szóltunk, amíg haza nem értünk.”

A quapaw indián törzshöz tartozó Grace Goodeagle hasonló történetet osztott meg: “Egy este, amikor körülbelül 10 éves voltam, a nagybátyám elvitt a testvéreimmel Az ördög sétányára. Nem sokkal később izzó fény megjelent a távolban, az erdő mélyén. Nem féltünk tőle.”

A 66-os út az oklahomai Clinton mellett

A jelenséghez kapcsolódó legendák között találunk olyanokat, amelyek szerint egy meggyilkolt törzsfőnök szelleme öltött formát, míg mások szerint egy indiánylány kísértete az, aki a folyóba ugrott, miután szerelme meghalt egy csatában.

A fény első dokumentált vizsgálatát AB MacDonald, a Kansas City Star riportere végezte 1936 januárjában. MacDonald úgy ítélte meg, hogy a titokzatos fények a 66-os úton kelet felé haladó autók fényszórói voltak. Robert Gannon író a Popular Mechanics 1965-ös cikkében egy teszt elvégzése után ugyanerre a következtetésre jutott: a szomszédos autópályán egy meghatározott időpontban felvillantotta a fényszóróit, míg asszisztense a Devil’s Promenade-on állt és arról számolt be, hogy abban a pillanatban a Hornet Spook Light is felbukkant.

1946-ban az Egyesült Államok hadseregének műszaki csapata is tanulmányozta a horneti fényt, de nem talált rá magyarázatot, így „ismeretlen eredetű, titokzatos fénynek” bélyegezte.

A helyiek közül van, aki szerint a fényjelenséget a mocsarakból szivárgó gázok okozzák, ezzel azonban a szakemberek nem értenek egyet.

Mint Andrew George, a kansasi Pittsburgi Állami Egyetem biológiaprofesszora elmondta, a szóban forgó környéken valószínűleg nem termelődnek olyan foszforeszkáló gázok, amelyek máshol okozhatnak hasonló jelenségeket.“

A fényszórós elképzelést ugyanakkor valószínűnek tartja, mint mondja, a fényjelenséget szinte biztosan a járművek fényszórói okozzák, melyek a néhány mérföldnyire nyugatra található, nagyobb utakról sugároznak ide. A fény szokatlan megjelenése és mozgása pedig valószínűleg a levegő sűrűségének a Spring folyó és a környező erdők, mezők feletti változásaiból adódik. „Megtörik a fény, ahogyan melegebb és hidegebb levegőn halad át.” A helyiek közül azonban sokan nem hisznek ebben, és kitartanak a rejtély mellett.

Ha a saját szemeddel is megnéznéd, mi történik arrafelé, erre indulj, de ha road tripet tervezel, ezt a tíz hibát kerüld el.

(Forrás: BBC, Legends of America, Wikipédia, képek: Getty Images)

66-os út | amerika | rejtély | legendák | road trip

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram