A hét legidegesítőbb embertípus, akivel a repülőtéren találkozhatsz – És így bánj velük!

A repülőtér nagyon stresszes lehet. Olyan hely, ahol még a legtapasztaltabb utazók is átélhetnek néha egy-két gyors lefolyású idegösszeomlást. Legtöbbször ezek a stresszhelyzetek a rosszul viselkedő utastársak miatt alakulnak ki, úgyhogy össze is szedtük a legidegesítőbbeket, továbbá hasznos tanácsokat is adunk etikett-szakértők jóvoltából a bajos esetek elkerülésére.

Az első alkalmas

Ahol találkozol vele: Nyilván mögöttük állsz a sorban, miközben próbálják megfejteni, hogy le kell-e venniük a cipőjüket is, plusz elfelejtik kivenni a zsebükből a mobiltelefonjukat, és újra kell próbálkozniuk.

Hogyan maradj nyugodt: Frusztráltság helyett ajánld fel a segítségedet. Adj az illetőnek néhány tippet a lehető legkedvesebb módon. Vagy csak vegyél egy nagy levegőt, és emlékezz arra, hogy hamarosan elutazol egy szép helyre.

A sietős

Ahol találkozhatsz vele: Szinte lebeg a gép ajtaja előtt, és arra vár, hogy az kinyíljon.

Hogyan maradj nyugodt: Fontos megjegyezni, hogy mindenki feljut a gépre, akár rohan az ajtóhoz, akár nem. Az esetek többségében pedig úgyis van kijelölt ülőhely. – A legjobb az, ha nem veszel tudomást az utasról; ha a sietség segít neki megnyugodnia, ám legyen. A türelem és a humor gyakran a legjobb eszközünk arra, hogy egyszerűen csak túljussunk rajta – mondja Nick Leighton, etikett-szakértő.

A türelmetlen

Ahol találkozhatsz vele: A tömegben tolakszik.

A csomagkiadó fölött áll, miközben az összes csomagot ellenőrzi, hogy az övé-e, és ezért senki más nem fér oda miatta.

Hogyan maradj nyugodt: A biztonsági sorhoz hasonlóan itt is egyszerűen csak nyugodtnak kell maradni, mert előbb-utóbb sorra kerülsz. De ha sietsz, és látod, hogy a táskádat valaki előveszi, nyugodtan kérd meg udvariasan az illetőt, hogy álljon félre.

A fejhallgató nélkül filmező

Ahol találkozni fogsz vele: Mindenütt ott van, nem csupán a gépen.

Hogyan maradj nyugodt: A reptéren vagy a bárban hangosan telefonozó közeléből könnyen el lehet ülni, a fedélzeten viszont már nem. Udvariasan megkérheted a szabálysértőt, hogy halkítsa le a készülékét. Mindenképpen kedvesen érdemes megkérni, mivel az illető talán nem is tudja, milyen hangos a zenéje, a filmje vagy a műsora. – Minden illemszabály azon az aranyszabályon alapul, amely alapvetően azt mondja: „Tégy úgy másokkal, ahogyan azt szeretnéd, hogy mások viselkedjenek veled” – mondja Laura Windsor szakértő.

A (túl) nagy táskás

Ahol találkozhatsz vele: Próbálja elcipelni a csomagjait a taxitól a bejáratig, a check-in pulthoz, a biztonsági ellenőrzésre, és ami a legkirívóbb, fel a gépre.

Hogyan maradj nyugodt: Mindannyian jártunk már így. Mármint, amikor egy pár cipővel többet pakoltunk be, néhány extra pólót is eltettünk, vagy esetleg egy-két fényképezőgépet, amitől aztán a táska kissé nehézzé válik. Szóval, ha tudsz segíteni az illetőnek, segíts. De ne tedd, ha ezzel te is bajba kerülsz. – Az egészség és a biztonság mindig az etikett fölé kerekedik, és soha nem akarjuk veszélybe sodorni magunkat csak azért, hogy udvariasak legyünk – mondja Nick Leighton. – Tehát, ha egy adott helyzet nem néz ki biztonságosnak, vagy úgy tűnik, hogy eszkalálódhat, a legjobb megoldás az, ha megkérünk egy légiutas-kísérőt.

A tonhalas szendvicses

Ahol találkozhatsz vele: A várótermekben, a beszállókapuk környékén, vagy bárhol, ahol úgy érzi, helyénvaló előrántani egy (szagos) szendvicset.

Hogyan maradj nyugodt: Ha zavar a szag, akkor átmehetsz egy másik helyre, de tudni kell, hogy a szag eltűnik, mire az illető befejezi az étkezést. Amennyiben allergiás vagy valamire, az már egy másik, nehezebb kérdés. Ha mondjuk a mogyoróra, és nem tudsz átülni máshová, magyarázd el a helyzetet, és kérdezd meg az utastársat, hogy el tudja-e tenni a szendvicset arra az időre, amíg távozol. – Általánosságban elmondható, hogy egy udvarias, mégis közvetlen kérés sok problémát megoldhat. A siker titka gyakran az, hogy olyan hangnemet használjunk, ami nem ítélkezik és értéksemleges – magyarázza Nick Leighton.

A mezítlábas

Ahol találkozhatsz vele: A mosdóban (Persze az üléseken is, de most nem erről van szó).

Hogyan maradj nyugodt: Ebben a nagyon különleges esetben kulcsfontosságú, hogy ne feledd: ez nem a te problémád. Csak sétálj el. – Mezítláb (vagy zokniban) bemenni a mosdóba egyenlő egy baktérium-gyűjtéssel. Visszataszító – mondja Lisa Mirza Grotts, San Franciscó-i etikett-szakértő. Ez azonban az utas problémája.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

legidegesítőbb | utazás | repülés | utasok | lista

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom