Close
Íme az egyetlen koktél, ami sokkal finomabb repülés közben

Íme az egyetlen koktél, ami sokkal finomabb repülés közben

Miután megérkeztél a repülőtérre, átjutottál a check-in-en, nem találtak semmit a biztonsági ellenőrzésen, beengedtek a kapun, felcaplattál a repülőgépre, felpakoltad a táskádat a poggyásztartóba, és végül elfoglaltad a helyed, itt az ideje a jól megérdemelt jutalomnak – egy finom koktélnak.

Ha pedig nem tudod, milyet rendelj, javasoljuk a Bloody Maryt. A tudomány szerint ugyanis kilencezer magasan még jobb az íze.

A Cornell kutatócsoport korábbi tanulmánya értelmében a paradicsomlé, azaz a Bloody Mary fő összetevője a levegőben határozottan finomabb, mivel a repülőgép zajszintje befolyásolja az ember ízérzékelését.

A következtetés levonásához a tanulmány szerzői negyvennyolc önkéntessel kóstoltattak meg különböző ízprofilú paradicsomleveket, köztük édes, sós és keserű opciókat. A levek kóstolása közben a csapat növelte a zajszintet, és arra kérte a tesztelőket, hogy a folyamat során értékeljék az egyes ízek intenzitását. Kiderült: minél zajosabb volt a környezet, annál nehezebben észlelték a résztvevők az édességet. A sós jellegű ízeket (az úgynevezett umamit) azonban jóval könnyebben.

A vizsgálat megerősítette, hogy hangos-zajos környezetben sérül az ízérzékelésünk. Érdekes módon leginkább az édes és az umami ízekre volt hatással  – az édes íz érzékelését gátolta, az umami ellenben jelentősen fokozódott.

A Cornell tudósai nem az egyetlenek, akik megerősítették ezt a megállapítást. A Lufthansa is rendelt egy tanulmányt a német Fraunhofer intézettől, amely szerint a szárazság és az alacsony nyomás kombinációja harminc százalékkal csökkenti az ízlelőbimbók érzékenységét leginkább az édes ízeket tekintve. Ez pedig ugyancsak rámutat arra, hogy az umamiban gazdag ételek valóban a levegőben a legfinomabbak.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

ízlelés | utazás | koktél | repülés | finomabb

FOLYTASD EZZEL

Így kerülheted ki a turistacsapda-gyanús éttermeket Olaszországban

Londoni fine dining étteremben kel életre a Batman-filmekből ismert Gotham City

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom