Close
Íme az egyetlen koktél, ami sokkal finomabb repülés közben

Íme az egyetlen koktél, ami sokkal finomabb repülés közben

Miután megérkeztél a repülőtérre, átjutottál a check-in-en, nem találtak semmit a biztonsági ellenőrzésen, beengedtek a kapun, felcaplattál a repülőgépre, felpakoltad a táskádat a poggyásztartóba, és végül elfoglaltad a helyed, itt az ideje a jól megérdemelt jutalomnak – egy finom koktélnak.

Ha pedig nem tudod, milyet rendelj, javasoljuk a Bloody Maryt. A tudomány szerint ugyanis kilencezer magasan még jobb az íze.

A Cornell kutatócsoport korábbi tanulmánya értelmében a paradicsomlé, azaz a Bloody Mary fő összetevője a levegőben határozottan finomabb, mivel a repülőgép zajszintje befolyásolja az ember ízérzékelését.

A következtetés levonásához a tanulmány szerzői negyvennyolc önkéntessel kóstoltattak meg különböző ízprofilú paradicsomleveket, köztük édes, sós és keserű opciókat. A levek kóstolása közben a csapat növelte a zajszintet, és arra kérte a tesztelőket, hogy a folyamat során értékeljék az egyes ízek intenzitását. Kiderült: minél zajosabb volt a környezet, annál nehezebben észlelték a résztvevők az édességet. A sós jellegű ízeket (az úgynevezett umamit) azonban jóval könnyebben.

A vizsgálat megerősítette, hogy hangos-zajos környezetben sérül az ízérzékelésünk. Érdekes módon leginkább az édes és az umami ízekre volt hatással  – az édes íz érzékelését gátolta, az umami ellenben jelentősen fokozódott.

A Cornell tudósai nem az egyetlenek, akik megerősítették ezt a megállapítást. A Lufthansa is rendelt egy tanulmányt a német Fraunhofer intézettől, amely szerint a szárazság és az alacsony nyomás kombinációja harminc százalékkal csökkenti az ízlelőbimbók érzékenységét leginkább az édes ízeket tekintve. Ez pedig ugyancsak rámutat arra, hogy az umamiban gazdag ételek valóban a levegőben a legfinomabbak.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

koktél | fedélzet | ízlelés | repülés | bloody mary

FOLYTASD EZZEL

Egészen különleges koktélok hódították meg a világ legjobb bárjait 2022-ben

Champagne királya megérkezett – A Moët & Chandon-sztori

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram