Repülés közben a legtöbb utasnak megvan a jól bevált itala. Van, aki egy fűszeres Bloody Maryre esküszik, más egy pohár kólára, sokan pedig maradnak a szénsavmentes víz mellett – megint mások előszeretettel gurítanak le egy ropogós gyömbérsört több ezer méter magasban.
Azt egyébként érdemes tudni, hogy az ízlelőbimbóink repülés közben kicsit másképp viselkedhetnek a rendkívül alacsony páratartalom és az utastéri nyomás miatt, ezért bizonyos ételek, italok íze eltérő lehet, mint a földön.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a repülőgép kabinjában körülbelül olyan száraz a levegő, mint egy kétezer méter magas hegycsúcs tetején.
Lauren Grosskopf táplálkozási szakértő szerint ilyenkor főleg az édes és sós ízek érzékelése változik meg.
A Bloody Mary vagy akár a sima paradicsomlé sokak számára unalmas választásnak tűnhet egy esti lazítás során, repülés közben azonban frissebb, fűszeresebb benyomást tehet ránk. A helyzet hasonló a gyömbérsörrel is, amelynek az édessége nem lesz olyan átütő a repülés közben, cserébe sokkal szárazabb és harsányabb ízűnek érezhetjük.
A gyömbér mellett érdemes még megállni egy kicsit. A megannyi ital- és ételköltemény egyik közkedvelt összetevője ugyanis
egy igazi kis csodaszer, ha a gyomor megnyugtatásáról van szó.
Émelygés és emésztési zavarok ellen is nagyon jól jön, mivel olyan vegyületeket találhatunk benne, amelyeknek hatékonysága vetekszik a hányinger elleni gyógyszerekével.
Ez egy plusz érv lehet a gyömbérsör vagy a gyömbér alapú – akár alkoholmentes – italok mellett azoknak, akiket néha elkap a rosszullét repülés közben. Persze érdemes figyelni arra, hogy az italunk valóban tartalmazza a gyógyító hatású fűszernövényt, ugyanis több kutatás is rávilágított, hogy a gyömbérsörök egy részében nincs (egyáltalán vagy elegendő) gyömbér, így részben a gyömbéríz és a szénsav keltette placebohatás az, ami rövid távon nyugtató hatással bír.
Tehát a gyömbérsör jó választás lehet repülés közben, de csak mértékkel. Repülés közben ugyanis érdemes nagyon odafigyelni a hidratáltságra, hiszen a rendkívül alacsony páratartalom miatt sokkal könnyebben kiszáradhatunk, ez pedig rosszulléthez is vezethet.
Ezért fontos, hogy bármilyen italt iszunk, mellette elegendő vizet is fogyasszunk, főként szénsavmenteset. A nagy mennyiségű szénsavas víz ugyanis puffadást és gázképződést okozhat, ez pedig repülés közben még kényelmetlenebb és kellemetlenebb lehet, másrészt a gázok okozta teltségérzet miatt így talán kevesebb vizet fogyasztunk, mint kellene.
És ha már repülés:
(Forrás: Travel + leisure)
gyömbér | repülés | rosszullét | gyömbérsör | hányingerAz EU Magyarország számára is drasztikus döntést hozott: meghosszabbítják a gazdasági szankciókat Oroszország ellen
Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!