Close
Ez az egyetlen étel, amit soha nem szabad rendelni a repülőn a szakértők szerint

Ez az egyetlen étel, amit soha nem szabad rendelni a repülőn a szakértők szerint

Az ízlelőbimbóink meg fogják köszönni.

A légitársaságok sokszor kapják meg a kritikát, hogy íztelenek a fedélzeten felszolgált ételeik. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindez inkább az emberi szervezet több ezer méter magasban történő tartózkodására adott reakciójáról szól, mint magáról az ételről.

A német Fraunhofer intézet által végzett tanulmány szerint ugyanis repülés közben a szárazság és az alacsony nyomás kombinációja harminc százalékkal csökkenti az emberi ízlelőbimbók érzékenységét mind az édes, mind a sós ízeket tekintve.

A légitársaságokat viszont nem feltétlenül az ételek íze érdekli, sokkal inkább az élelmiszerek biztonsága. Mivel egyszerre nagy mennyiséget szállítanak, ezért nem engedhetik meg magunknak, hogy ne adj’ isten, nem megfelelő dolgok kerülnek a csomagba.

A biztonságon túl egyes élelmiszerek pedig egyszerűen nem bírják a főzési folyamatot a levegőben. Gyakorlatilag az összes ételhez hasonlóan a tésztát is közvetlenül a tálalás előtt újramelegítik, ami azt jelenti, hogy mire eljut az utashoz, valószínűleg már szétfő. Fölösleges tehát abban reménykedni, hogy az olasz éttermeket idéző állapotban al dente kerül elénk.

Ráadásul, ha a szósz és a tészta aránya nem megfelelő, messze nem lesz ízletes a fogás.

Szakértők szerint a tészták vagy más, szénhidrát tartalmú ételek nem  a legjobb opciók azoknak, akik egészséges finomságokban gondolkodnak odafent, netán azt remélik, hogy “éberen” érkeznek meg az úti céljukra.

Ha sok szénhidrátot, például szószokkal készült tésztát, kenyeret, muffint vagy süteményt eszünk, letargikusnak, nyűgösnek és kevésbé telítettnek érezzük magunkat utána. A vércukorszint előbb megugrik, majd leesik, ami negatívan befolyásolja a közérzetet.

Mit érdemes akkor rendelni a fedélzeten?

A legjobb megoldás az, ha lemondunk a repülőgépes ételekről, és inkább saját magunk készítünk valamit utazás előtt, aztán elcsomagoljuk.  A rágcsálnivalók közül a popcorn, a fehérjeszeletek és a gyümölcsök, no meg a szendvicsek csomagolása például egészen egyszerű.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash)

enni | tészta | utazás | rendelés | repülő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a nagyon egyszerű trükkel elkerülheted, hogy összegyűrődjenek a ruhák a bőröndben

Hiába az adventi vásár horrorárai, Budapest az egyik legolcsóbb város ezen a télen

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram