Hét aranyszabály arra az esetre, ha otthonról kell dolgozni

Nemcsak vészhelyzetben, egyéb alkalmakkor is alakulhat úgy, hogy a home office a megoldás, ráadásul napjainkban sokan eleve így dolgoznak. Vannak le nem írt, ki nem mondott szabályok, amelyek jó, ha teljesülnek, mert így nem akad meg a munkamenet és a családi, szociális élet sem. Elmondjuk, szerintünk melyek ezek. 

Lehet, hogy egy ideig meg fog változni a munkába járás. Lehet, hogy a világ új szabályrendszere miatt hosszabb távon derülhet ki, hogy alapvetően a szellemi munkát végzők nagy százalékának teljesen felesleges egy irodaházban ülnie, mert mindezt egy otthoni munkaállomásról is meg lehet oldani.

Jó példa volt erre évekkel ezelőtt annak a vállalkozó párnak a kísérlete, akik egy hónapot töltöttek egy trópusi szigeten, teljesen más időzónában, mint az otthonuk. Egy hónapig medencepartról dolgoztak, az ügyfeleik mégsem vettek észre semmit ebből. Tehát speciális eseteken kívül is ismerős a home office kifejezés, ami az elmúlt hetekben tényleg egyre gyakrabban használt szó, és nemcsak valamiféle szabadúszó kiváltság, hanem bizonyos esetekben opció, vagy éppen szabályzás.

Mindenképp alakítsunk ki egy munkaállomást!

Természetesen ez a lakás kialakításától is függ, hiszen egy garzonban nehéz szeparálódni, és a gyerekszobát sem bitorolhatjuk el. Ellenben kell egy intimebb sarok, asztal, ahol kezelhetjük a számítógépet és a telefonokat is.

Az ágyban dolgozni teljesen lehetetlen dolog, összemosódik a magánélet és pihenőidő a munkával.

Ha ingerszegény ez a környezet, tegyük jobbá!

Egy üres fal felé nézünk, teljes csend van a lakásban – megeshet, hogy sokaknak egyáltalán nem inspiráló közeg, ha kreatív munkavégzés, akkor azért, ha monotonabb, akkor pedig azért. Jó hír, hogy bármilyen zenét hallgathatunk, mivel nem kell a kollégákhoz igazodni, sőt, nem is fontos fejhallgatóval tenni, akár az egész lakásban szólhat a Rammstein, ha attól vagyunk a leghatékonyabbak. Ha hosszabb ideig, netán állandóan otthon dolgozunk, igyekezzünk tényleg kialakítani a fizikai kis dolgozósarkot, szerencsésebbek akár egész kis szobát, irodát.

Legyen komfortos, barátságos, képekkel, növényekkel, erre megannyi jó ötletet találni.

A rideg irodaházak után óriási változást jelenthet ez!

A reggeli és az ebéd is jár az otthoni dolgozónak!

Valahol érthető, hogy a főnökök, vezetők szinte lelki szemeik előtt látják, hogy a dolgozó családi dvd-ket csoportosít, sorozatot néz, vagy olvas. De bizalommal kell egymás felé fordulnunk!

Vagyis a dolgozó is teljesíti a tőle elvártakat, a munkáltató pedig bízik a hatékonyságban, fizikai holléttől függetlenül.

Ennek függvényében pedig bizony ugyanúgy jár a reggeli és az ebéd, az ügyesebbek ezt tényleg el tudják különíteni a munkaállomásuktól is. Ez lenne az alapvető cél, hogy idősávokban is ugyanúgy működhessünk, mint egy irodában, sőt: ha például nem délben szeretnénk enni, hanem 15:00-kor, akkor is megtehetjük, nem kell kártyákat lecsipogtatni, vagy másra várni, máshoz alkalmazkodni.

Ha túl sok volt a szobában, irány a szabad levegő!

Ugye emlékszünk még az iskolában azokra a rendkívüli órákra, amikor szép idő volt, és a liberálisabb tanárok szépen kivitték a tanítást az udvarra? Emlékszünk, persze, sőt, sokszor arra is, hogy akkor éppen a római számoknál vagy Haydn művészeténél tartottunk. A megváltozott környezet felerősíti a receptorokat, inspirál és hatékonyabbá tesz.

Kellemesebb időben kifejezetten jó kiülni a teraszra, a kertbe, ha erre nincs lehetőség, akkor nyitott ablaknál dolgozni, vagy akár laptoppal az ölben kiülni egy közeli csendesebb parkba, tópartra, tisztásra.

Vannak, akik ezeket a plusz ingereket nehezebben kezelik, de egy próbát mindenki tehet, sokaknak ugyanis a természet közelsége extrán jót tesz, még a munkát tekintve is.

Meg kell húzni a határokat, mindkét oldalon!

Vagyis nem sérülhet sem a munkaminőség, sem a családi és magánélet. Ehhez saját határokat kell kialakítani, amit például némely multinacionális cég segít is meghúzni azzal, hogy csak bizonyos idősávon belül megy a munka, azon kívül nem. Veszélyes lehet, ha az ember átlendül, jönnek a "csak még ezt az e-mailt megírom..." típusú mondatok, és a saját magunknak diktált tempó, amit más nem vár el, csak nekünk evidencia, hogy még megcsináljuk, nem dobjuk el kapát-kaszát, ha vége a munkaidőnek. Elvégre még a villamoson is szoktunk levelezni.

Ugyanígy ne kezdjünk nagytakarításba munkaidőben, azon túl pedig ne tereljük le a családot, hogy még egy gyors adminisztráció, és csak utána mehet a filmnézés vagy a vacsora.

Ez is érdekelhet:

Egyedül vagy közösségben megy jobban a munka?

Egy kreatív munkához is kell a társaság, de persze az sem jó, ha teljesen elveszünk mások jelenlétében.

(Fotók: Unsplash)

koronavírus | járvány | iroda | otthoni munka | otthon

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom