Elképzelhető, hogy a jövőben rosszabb ízű lesz a kávénk

Számos tanulmány vizsgálta már, hogy az éghajlatváltozás hogyan károsíthatja a kávébabtermést. Egy 2019-ben közzétett elemzés szerint az ismert kávéfajták hatvan százalékát például a kihalás veszélye fenyegeti. Egy új kutatás most kifejezetten annak járt utána, hogy a globális felmelegedés hogyan hathat a kávé ízére, aromájára és minőségére – sajnos az eredmények nem alakultak valami jól.

A Tufts Egyetem és a Montana Állami Egyetem kutatói által vezetett csoport tagjai hetvenhárom, kávéról megjelent cikkben kerestek mintákat, hogy meghatározzák, mely szempontok befolyásolják a minőséget, és milyen hatással lehetnek a környezeti változások ezekre a tényezőkre.

„Egy csésze nem megfelelő minőségű kávénak nemcsak érzékszervi, hanem gazdasági következményei is vannak. A kávétermelést befolyásoló tényezők hatással vannak a vásárlók érdeklődésére, a kávé árára, és végső soron a kávét termesztő gazdák megélhetésére is – magyarázta Sean Cash közgazdász és professzor, a tanulmány vezető szerzője. – Ha meg tudjuk érteni ezeknek a változásoknak a folyamatát, akkor segíthetünk a gazdáknak és a többi érdekelt félnek abban, hogy jobban irányíthassák a kávétermesztést a jelenlegi és a jövőbeli kihívásokkal szemben.”

A kutatók szerint két tényező befolyásolja leginkább a kávé minőségét. A nagyobb tengerszint feletti magasság jobb ízű és aromájú kávét eredményez, a túl sok napfény ellenben a minőség csökkenéséhez vezet.

Előbbire masszív hatást gyakorol a globális felmelegedés. A nagyobb tengerszint feletti magasság hűvösebb hőmérséklettel jár együtt, ami lassabb érést jelent. A kávé minőségének sérülékenysége az alacsonyabb tengerszint feletti területeken pedig megmutatja, mi történhet a jövőben a kávé minőségével a hőmérséklet-emelkedés hatására.

A napfénynek való kitettség szerencsére kezelhető problémának tűnik; különféle árnyékolási technikákkal és a lombozat alakításával egyszerűbben kivitelezhető stratégia, mint mondjuk a gazdaságok áthelyezése.

A tanulmány konklúziója szerint tehát több munkára és konkrét lépésekre van szükség ahhoz, hogy a kávénk íze a jövőben is rendben legyen.

Hideg reggelek, napsütéses délutánok, fagyos esték – ezek jellemzik mostanában a mindennapjainkat. Ezekhez pedig tökéletes választás lehet egy fűszeres, krémes, forró kávé. Mutatunk három olyan egyszerű receptet, amelyekkel percek alatt a legjobb kávézók hangulatát tudjuk megidézni otthon.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay, Getty Images)

kávébab | íz | termés | jövő | globális

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom