A pokolbéli Nazca-vonalak, avagy egy transzcendens lény parázsló kéznyomai

Már hat hónapja folyamatosan aktív egy izlandi vulkán a Fagradalsfjall-hegynél, ez pedig a leghosszabb vulkánkitörés, amit az elmúlt ötven évben az északi szigetországban feljegyeztek.

Időről időre visszatérünk Izlandra, de hát  ez valahol érthető is: hiszen az, ami összeköt minket ezzel az északi vidékkel, nem csak holmi futó kapcsolat.

Ő az, aki nem adja könnyen magát: viszontagságos időjárási körülményei és elszigetelt fekvése miatt nehéz megállapodni mellette, mégis, a halandó ellenállhatatlan kísértést érez, hogy közelebbről is szemügyre vegye.

Főleg, amikor egy olyan térségében aktív már fél éve egy vulkán, ahol előtte nyolcszáz évig nem volt kitörés.

Az elmúlt fél év során a Fagradalsfjall vulkán már 143 millió köbméternyi lávával borította be a szigetet. Így aztán igazi turistalátványossággá vált a hegy körül izzó, kétszáz futballpályát beborító lávamező, amely

a Fagradalshraun nevet kapta, jelentése pedig annyit tesz: csodálatos lávavölgy.

A lávavölgy bizonyos képeken úgy fest, mint egy transzcendens lény parázsló kéz- vagy ujjlenyomata lenne. Mintha csak a pokolbéli Nazca-vonalakat látnánk magunk előtt.

A vulkán a fővárostól mintegy harminc kilométerre fekszik délnyugatra a Reykjanes-félszigeten, és az első kitörés óta eddig háromszázezer ember érkezett a félszigetre megcsodálni a természeti jelenséget – ez nagyjából megegyezik Izland teljes lakosságával.

A vulkánkitörést megelőző egy hónapban becslések szerint úgy negyvenezer földrengés sújtotta a félszigetet.

A kitörést követő első hónapban tíz hasadék is megnyílt,

ezek hét krátert alkottak – közülük ma már csak kettő látható. A jelenségről nemrég egy pazar drónvideó is készült:

És ha már vulkánok:

A vulkánok birodalmának is nevezhetnénk ezt a gyéren lakott orosz félszigetet

Kamcsatkán mintegy százhatvan vulkán található, amelyből huszonkilenc jelenleg is aktív.

hegy | izland | kitörés | Fagradalsfjall | turizmus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom