Close
A spanyol karantén sokkal szigorúbb, mint az otthoni, állítja egy Katalóniában élő magyar

A spanyol karantén sokkal szigorúbb, mint az otthoni, állítja egy Katalóniában élő magyar

„Ami otthon megy, az szerintem egy vicc.”

A mai napon számoltunk be egy rövid posztban arról, hogy a madridi éttermek megnyitása és a vendéglőkben ülő spanyolok látványa az öt hónapja karantén alatt lévő Magyarországról szinte szürreálisnak hat. A téma nagy visszhangot váltott ki a Facebook-oldalunkon is, egy Katalóniában élő hölgy például nagyobb terjedelemben írta meg a véleményét. Mivel jól árnyalja a spanyolországi helyzetet, úgy döntöttük, közöljük. Íme:

“Itt élek, ezért szeretném egy itteni szemszögéből is elmondani, hogy mi a helyzet Spanyolországban. A Roadster mai cikke rövidségéből adódóan nem fedheti teljesen a valóságot, csak az jön le belőle, hogy a madridi éttermek fullon vannak.

A helyzet az, hogy itt, Spanyolországban már hónapok óta szigorítások vannak.

Az éttermek, bárok jó ideje nem működhetnek 100%-os telítettséggel, ráadásul a szigorítások megyénként, sőt, még megyén belüli körzetenként is változnak, attól függően, hogy mennyire magas a fertőzöttek száma. Azt is hozzátenném, hogy a napokban tömegesen érkeztek francia fiatal turisták a fővárosba, hogy kicsit élvezzék az itteni »szabadságot« a francia, még szigorúbb szigorításokkal szemben.

Itt, Katalóniában, ahol én is élek, például már hónapok óta csak reggel és délben nyithatnak ki az éttermek, a bárok, és sok hely van, amelyik csak elvitelre szolgál ki. Nagyjából két hete már reggel 7:30-tól délután 17:30-ig nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek, de ha jól tudom, maximum 50%-os kapacitással. Természetesen vannak helyek, ahol ezt bőven átlépik, és nem tartják be az előírásokat. Természetesen tisztában vagyok a gazdasági következményekkel, itt se jobb a helyzet, csak itt éppen van normális segély, bár így sem könnyű, sok cég és vendéglátóhely megy tönkre.

Amit igazából írni szeretnék, az az, hogy azt nem értem, otthon miért vártak eddig a szigorúbb korlátozásokkal? Ezeket már régen meg kellett volna hozni! Amikor otthon karanténról beszélnek, mindig elmosolyodom, mert otthon nincs és nem is volt karantén. Ha valaki fennakad azon, hogy Spanyolországban enyhítések vannak, akkor tudnia kell azt is, hogy itt már egy éve szigorítások vannak, amik sokkal szigorúbbak, mint otthon. A maszkhasználatról már nem is beszélek, mert ami otthon megy, az szerintem egy vicc. Az elmúlt hónapokban voltam otthon is, és egyszerűen nem értem az emberek »leszarom, akkor se hordom« önfejű, önző, ignoráns hozzáállását.

Én csak egyet kívánok: azt, hogy Magyarország hamar kilábaljon ebből az egészből!”

Madrid

Hogy kiegészítsük a levélben leírtakat: Spanyolországban sokáig szabályozták, hetente hány alkalommal lehet boltba menni, hány méterre lehet elhagyni valakinek a lakóhelyét séta céljából (régiónként 50 és 200 méter között változott a legszigorúbb időszakokban), a köztéri maszkviselés pedig mindig kötelező volt.

madrid | katalónia | koronavírus | magyarország | karantén

FOLYTASD EZZEL

Bezár az ország egyik legszebb fürdője is

Ezt az öt dolgot mindenképp meg kell tenned a következő spanyolországi utadon

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram