Close
A Szent Patrick ünnep érdekességei

A Szent Patrick ünnep érdekességei

Melyek azok az érdekességek a március 17-én esedékes Szent Patrick nap apropóján, amelyekkel sosem árthat tisztában lenni? Nemcsak Írországban tartózkodva izgalmas kérdés ez, hanem akár itthonról csodálva az írek szokásait is érdekes lehet az olvasmány.

Megnézzük tehát közelebbről, ki volt pontosan a világ leghíresebb Patrick nevű szentje, honnan vált híressé, és milyen úton kapcsolódhat hozzá motívumként a lóhere. Vágjunk is bele a részletekbe!

Ki volt valójában Szent Patrick?

Egy eredetileg Maewyn Succat névre hallgató úriember, aki római szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 385-ben született Nagy-Britanniában. Jóval később vette fel írásaiban a Patricius nevet, amikor már pappá szentelték.

Olyan érdekességek ezek, amelyeket nem árt tudni, ha például az iDrinks whiskey választékában az ír párlatokra vagyunk kíváncsiak. Ami Szent Patrickot illeti, 16 éves korában kalózok ejtették foglyul, és rabszolgaként Írországba hurcolták.

Ő viszont nem viselte könnyedén a rabságot, megszökött majd hazaért. Majd pap lett, aztán egy merész ötlettől vezérelve visszatért Írországba azzal a célzattal, hogy a keresztény vallásra tanítsa a hitetleneket.

Miért a lóhere a Szent Patrick ünnep egyik fő motívuma?

A lóhere és az írek nagy nemzeti ünnepe közötti szoros kapcsolódás az, hogy annak idején Szent Patrick háromlevelű lóherével szemléltette az íreknek a Szentháromságot. Vagyis az Atya, a Fiú és a Szentlélek szimbólumáról van szó gyakorlatilag.

Ide köthető tehát az eredet, hogy a lóhere híres szerencsehozó szimbólumként van számon tartva. Amely minden valószínűség szerint a legritkább növény, amit csaknem lehetetlen megtalálni.

A valóság ezzel szemben az, hogy vallási kötődésű növényről van szó. Amely az írek számára a remény, a hit, és nem utolsó sorban a szeretet szimbóluma. Erre is célszerű tehát gondolni március 17-e apropóján.

Milyen indíttatásból öltözik mindenki zöld manónak Szent Patrick napon?

Ezzel szeretnék szimbolizálni, hogy ők a koboldok. Speciális kifejezéssel élve ők Írország misztikus folklórjának központi mesehőseit hivatottak szemléltetni kreatív formában.

A smaragd szigeten terjedő mendemondák szerint a szóban forgó koboldok arannyal teli edényeket rejtegetnek az ír erdők szívében. Bár ez talán részletkérdés, a legtöbben minden bizonnyal a móka, a jókedv és a nevetés céljából öltenek speciális gúnyát.

Ha pedig már a móka és a jókedv szóba került, akkor az érdekesség kedvéért hozzá kell még tenni, hogy az ír nemzeti ünnep itala a Guinness. Amelyből Szent Patrick napján 13 millió pintnyi mennyiséget fogyasztanak világszerte. Csak bátorítani tudunk mindenkit, hogy járjon el a Guinness fogyasztók példája szerint!

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ezek a sneakerek már idő előtt sikeresek voltak

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram