Close
Ha tábortűz mellé ülsz, megváltozik az életed

Ha tábortűz mellé ülsz, megváltozik az életed

A nyílt láng inspirál, kikapcsol, megnyugtat, nosztalgiára sarkall, a természetbe repít, és olyan elképesztően finom ételekkel lát el, ami után már kedvünk sincs a konyhában sürgölődni.

Ha tábortűzre gondolunk, mindenkinek először az iskolai osztálykirándulások emléke sejlik fel, holott a felnőttek számára is tökéletes kikapcsolódási lehetőséget nyújt, hiszen remekül össze tudja hozni a társaságot.

A hátsó kertben, a kempingben, vagy egy kiadós túra után az erdő tűzrakóhelyén csillagos égbolt alatt arra várunk, hogy a fantasztikusan füstös ízvilágú ételünk elkészüljön, garantáltan megérezzük az időtlenséget és a végtelen univerzumot.

A nyílt tűzön való sütögetés közben egyszerre rájövünk, hogy mindent jobban élvezünk: a főzést, az ételt, a közös beszélgetést, az egész életet. Imádjuk, hogy lelassulhatunk, hogy csak a mostra figyelhetünk, hogy belélegezhetjük a füst és a fantasztikus karamellizált zöldségek, valamint az olvadó zsír illatát.

Valamiért azonban a tábortűz kevésbé trendi. Hiszen ott a bogrács, meg a grill, az ultramenő kütyük, csilli-villi kiegészítők.

Pedig tudjuk, hogy a kevesebb néha több, ráadásul változatos fogásokat is elkészíthetünk a segítségével, így nyugodtan túlléphetünk a szalonnasütésen.  Ott van például a saslik, amit ezerféle képpen, aktuális ízlésünk szerint elkészíthetünk. Mehet a nyársra lilahagyma, paradicsom, kápia paprika, pácolt csirkemell, kolbász, szalonna. Közben a parázsban már sül az alufóliába terkert burgonya, aztán jöhet a pillecukor vagy a vajjal meglocsolt kukorica és már többé nincs is kedvünk visszatérni a konyhába. 

Miközben a nyárssal a parázst piszkáljuk, az izzó végével köröket rajzolunk a sötétbe, akarva-akaratlanul is előtörnek az emlékek, a vicces sztorik, amiket lehet, hogy már ezerszer elmondtunk, de ezeregyedik alkalommal is mindenki nevet rajta.

Végül csak nézzük, ahogy a rönk szénné ég, majd hamuvá változik – mint az élet körforgása. Eljön a spiccesen megfogalmazott mélyenszántó gondolatok ideje, amelyek útravalóként hosszan velünk maradnak, akár az osztálykirándulások tábortüze mellett köttetett első szerelmek.

A lelkes természetjárók egymás után fedezik fel a hatalmas erdőket, illetve bámulatos nemzeti parkokat, és amíg a legtöbben boldog emlékekkel és szép fotókkal térnek haza, addig néhányan csak a szerencsének köszönhetően élik túl a kalandot. Vajon mit tehet egy eltévedt túrázó annak érdekében, hogy épségben hazajusson?

(Fotók: Getty Images)

tábortűz | közös | gasztronómia | sütés | bbg

FOLYTASD EZZEL

A világ legjobb panorámafotói meghozzák a kedvet az utazáshoz

Lavmi Dú, mondta Háy János, majd a Dakota háznál elsírta magát

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram