A rizottó Olaszország egyik ikonikus étele, amely számos változatban elkészíthető. Az étel tökéletes állagának elérése azonban korántsem olyan egyszerű feladat, mint az elsőre gondolnánk. Összegyűjtöttünk nyolc alapszabályt, amit mindenképpen érdemes betartani.
1. A rizottó szíve-lelke a magas keményítőtartalmú rizs. Itáliában leggyakrabban arborio vagy carnaroli típusút használnak, ugyanis a kicsapódó keményítő segítségével tud létrejönni az étel semmihez sem hasonlítható selymes, krémes, sűrű állaga.
2. A rizsfőző használata ennél az ételnél nem játszik, ugyanis nem lehet pusztán beállítani a főzési időt, majd magára hagyni. Érdemes serpenyőben készíteni, folyamatosan kevergetni, odafigyelni arra, hogy az állaga valóban olyan legyen, mint ahogyan az a nagy könyvben meg van írva.
3. Érdemes apróra vágni a rizottóba kerülő zöldségeket, legyen szó gombáról, sárgarépáról, zellerről vagy medvehagymáról. Annyira finomra kell aprítani, hogy szinte teljesen beleolvadjanak az ételbe.
4. A rizst ajánlott egy kevés olívaolajon megpirítani, így a pórusai bezárulnak, főzés közben pedig tökéletes állagot tudnak felvenni.
5. A pirított rizst érdemes egy kevés száraz fehérborral felönteni, hogy az ízvilága egyensúlyba kerüljön.
6. A rizottó állandó figyelmet igényel, folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, és igen gyakran kevergetjük annak érdekében, hogy ne tapadjon le a serpenyő aljára. Az alaplét addig kell öntözgetni a rizshez, amíg az tökéletesen meg nem fő.
7. Az elkészült rizshez vajat és parmezánt kell hozzákeverni, ami extra ízt és fényt ad az ételnek.
8. Miután a vajat és a parmezánt belekevertük az elkészült rizottóba, néhány percig érdemes pihentetni az ételt, ekkor az állaga egy kicsit még sűrűsödik, hogy aztán tálalásra késszé válhasson.
Jamie Oliver egyszerű konyhai tippjeinek segítségével otthoni körülmények között is éttermi színvonalú olasz klasszikus fogást tudunk készíteni. Ráadásul egy remek alapreceptet is mutatunk hozzá, amit gombás, és tenger gyümölcseivel dúsított változatban is elkészíthetünk. Az olasz gasztronómia egyik legnépszerűbb étele a gnocchi, azaz a krumplinudli, amelyet rendkívül változatos ízvilágú szószokkal lehet még finomabbá tenni. Mindenki kedvenc szakácsától, Jamie Olivertől hoztunk ezúttal három ellenálhatatlan szószreceptet, és eláruljuk a tökéletes gnocchi készítésének módját is.
(Fotók: Getty Images)
gasztronómia | olasz konyha | rizottó | tipp | olasz gasztronómia | praktika
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!