Ezt a nyolc alapszabályt tartsd be a tökéletes rizottóhoz

A rizottó Olaszország egyik ikonikus étele, amely számos változatban elkészíthető. Az étel tökéletes állagának elérése azonban korántsem olyan egyszerű feladat, mint az elsőre gondolnánk. Összegyűjtöttünk nyolc alapszabályt, amit mindenképpen érdemes betartani.

1. A rizottó szíve-lelke a magas keményítőtartalmú rizs. Itáliában leggyakrabban arborio vagy carnaroli típusút használnak, ugyanis a kicsapódó keményítő segítségével tud létrejönni az étel semmihez sem hasonlítható selymes, krémes, sűrű állaga.

2. A rizsfőző használata ennél az ételnél nem játszik, ugyanis nem lehet pusztán beállítani a főzési időt, majd magára hagyni. Érdemes serpenyőben készíteni, folyamatosan kevergetni, odafigyelni arra, hogy az állaga valóban olyan legyen, mint ahogyan az a nagy könyvben meg van írva.

3. Érdemes apróra vágni a rizottóba kerülő zöldségeket, legyen szó gombáról, sárgarépáról, zellerről vagy medvehagymáról. Annyira finomra kell aprítani, hogy szinte teljesen beleolvadjanak az ételbe.

4. A rizst ajánlott egy kevés olívaolajon megpirítani, így a pórusai bezárulnak, főzés közben pedig tökéletes állagot tudnak felvenni.

5. A pirított rizst érdemes egy kevés száraz fehérborral felönteni, hogy az ízvilága egyensúlyba kerüljön.

6. A rizottó állandó figyelmet igényel, folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, és igen gyakran kevergetjük annak érdekében, hogy ne tapadjon le a serpenyő aljára. Az alaplét addig kell öntözgetni a rizshez, amíg az tökéletesen meg nem fő.

7. Az elkészült rizshez vajat és parmezánt kell hozzákeverni, ami extra ízt és fényt ad az ételnek.

8. Miután a vajat és a parmezánt belekevertük az elkészült rizottóba, néhány percig érdemes pihentetni az ételt, ekkor az állaga egy kicsit még sűrűsödik, hogy aztán tálalásra késszé válhasson.

Jamie Oliver egyszerű konyhai tippjeinek segítségével otthoni körülmények között is éttermi színvonalú olasz klasszikus fogást tudunk készíteni. Ráadásul egy remek alapreceptet is mutatunk hozzá, amit gombás, és tenger gyümölcseivel dúsított változatban is elkészíthetünk. Az olasz gasztronómia egyik legnépszerűbb étele a gnocchi, azaz a krumplinudli, amelyet rendkívül változatos ízvilágú szószokkal lehet még finomabbá tenni. Mindenki kedvenc szakácsától, Jamie Olivertől hoztunk ezúttal három ellenálhatatlan szószreceptet, és eláruljuk a tökéletes gnocchi készítésének módját is.

(Fotók: Getty Images)

olasz gasztronómia | gasztronómia | praktika | rizottó | olasz konyha

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom