Close
Három isteni gnocchi Jamie Olivertől

Három isteni gnocchi Jamie Olivertől

Az olasz gasztronómia egyik legnépszerűbb étele a gnocchi, azaz a krumplinudli, amelyet rendkívül változatos ízvilágú szószokkal lehet még finomabbá tenni. Mindenki kedvenc szakácsától, Jamie Olivertől hoztunk ezúttal három ellenálhatatlan szószreceptet, és eláruljuk a tökéletes gnocchi készítésének módját is.

Az alaprecept hozzávalói:

  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg liszt

Elkészítés:

  1. Pucoljuk meg a burgonyát, kockázzuk fel és főzzük puhára sós vízben!
  2. Szűrjük le a burgonyát, törjük össze krumplinyomóval, és hagyjuk kihűlni!
  3. Keverjük össze a liszttel, sodorjunk belőle 2 centiméteres csíkokat, daraboljuk fel kb. 3 centiméteres nudlikra, és óvatosan villával nyomjunk bele barázdákat, hogy a szósz majd szépen megtapadjon rajta!
  4. Forrásba lévő vízben két-három perc alatt főzzük meg!
  5. Isteni szósszal és parmezánnal tálaljuk!

Friss bazsalikomos szósz

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 15 g vaj
  • 1 citrom
  • 30 g reszelt pecorino sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a bazsalikomot. Főzzük 1-2 percig, amíg a levelek meg nem fonnyadnak!
  2. A vajas fűszerhez hozzáreszeljük egy citrom héját, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a leszűrt gnocchira.
  3. Összeforgatjuk óvatos mozdulatokkal a gnocchit és a mártást, tálaláskor reszelt pecorinosajttal és egy-két friss bazsalikomlevéllel kínáljuk.

A legegyszerűbb paradicsomos szósz

Hozzávalók:

  • 4-5 paradicsom
  • só, bors, chili pehely
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • parmezán

Elkészítés:

  1. Forrázzuk le a paradicsomokat, húzzuk le a héjukat, és kockázzuk fel!
  2. Tegyük egy serpenyőbe egy kevés olívaolajra az összevágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk! Adjunk hozzá ízlésünk szerinti mennyiségű chilipelyhet és egy gerezd zúzott fokhagymát!
  3. Főzzük addig, amíg a paradicsom pürésebb állagot nem kap!
  4. Forgassuk össze a gnocchit és a paradicsommártást, tálaláskor pedig szórjuk meg parmezánnal!

Alla Trapanese

Hozzávalók:

  • 20 g blansírozott mandula
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • olívaolaj
  • 20 g pecorinosajt
  • 250 g érett koktélparadicsom
  • 50 g zöldbab
  • 1 citrom

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben pirítsuk meg a szeletelt mandulát, majd öntsük át egy tálba és tegyük félre!
  2. Zúzzuk össze a fokhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és keverjük össze a mandulával, illetve két evőkanál olívaolajjal! Borsozzuk és adjuk hozzá a percorinosajt felét!
  3. A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le a héját, daraboljuk fel, és keverjük hozzá a fűszeres mandulához!
  4. Forrásban lévő vízben néhány perc alatt főzzük meg a zöldbabot, szűrjük le!
  5. A serpenyőben lassú tűzön néhány perc alatt főzzük össze a paradicsomot és a zöldbabot, majd keverjük hozzá a gnocchit! Azonnal tálaljuk, a pecorinosajt másik felével megszórva kínáljuk!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

olasz konyha | étel | recept | olasz | gnocchi

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram