Az olasz gasztronómia egyik legnépszerűbb étele a gnocchi, azaz a krumplinudli, amelyet rendkívül változatos ízvilágú szószokkal lehet még finomabbá tenni. Mindenki kedvenc szakácsától, Jamie Olivertől hoztunk ezúttal három ellenálhatatlan szószreceptet, és eláruljuk a tökéletes gnocchi készítésének módját is.
Az alaprecept hozzávalói:
- 1 kg burgonya
- 10 dkg liszt
Elkészítés:
- Pucoljuk meg a burgonyát, kockázzuk fel és főzzük puhára sós vízben!
- Szűrjük le a burgonyát, törjük össze krumplinyomóval, és hagyjuk kihűlni!
- Keverjük össze a liszttel, sodorjunk belőle 2 centiméteres csíkokat, daraboljuk fel kb. 3 centiméteres nudlikra, és óvatosan villával nyomjunk bele barázdákat, hogy a szósz majd szépen megtapadjon rajta!
- Forrásba lévő vízben két-három perc alatt főzzük meg!
- Isteni szósszal és parmezánnal tálaljuk!
Friss bazsalikomos szósz
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 15 g vaj
- 1 citrom
- 30 g reszelt pecorino sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
- Egy serpenyőben alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a bazsalikomot. Főzzük 1-2 percig, amíg a levelek meg nem fonnyadnak!
- A vajas fűszerhez hozzáreszeljük egy citrom héját, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a leszűrt gnocchira.
- Összeforgatjuk óvatos mozdulatokkal a gnocchit és a mártást, tálaláskor reszelt pecorinosajttal és egy-két friss bazsalikomlevéllel kínáljuk.
A legegyszerűbb paradicsomos szósz
Hozzávalók:
- 4-5 paradicsom
- só, bors, chili pehely
- fokhagyma
- olívaolaj
- parmezán
Elkészítés:
- Forrázzuk le a paradicsomokat, húzzuk le a héjukat, és kockázzuk fel!
- Tegyük egy serpenyőbe egy kevés olívaolajra az összevágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk! Adjunk hozzá ízlésünk szerinti mennyiségű chilipelyhet és egy gerezd zúzott fokhagymát!
- Főzzük addig, amíg a paradicsom pürésebb állagot nem kap!
- Forgassuk össze a gnocchit és a paradicsommártást, tálaláskor pedig szórjuk meg parmezánnal!
Alla Trapanese
Hozzávalók:
- 20 g blansírozott mandula
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- olívaolaj
- 20 g pecorinosajt
- 250 g érett koktélparadicsom
- 50 g zöldbab
- 1 citrom
Elkészítés:
- Egy serpenyőben pirítsuk meg a szeletelt mandulát, majd öntsük át egy tálba és tegyük félre!
- Zúzzuk össze a fokhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és keverjük össze a mandulával, illetve két evőkanál olívaolajjal! Borsozzuk és adjuk hozzá a percorinosajt felét!
- A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le a héját, daraboljuk fel, és keverjük hozzá a fűszeres mandulához!
- Forrásban lévő vízben néhány perc alatt főzzük meg a zöldbabot, szűrjük le!
- A serpenyőben lassú tűzön néhány perc alatt főzzük össze a paradicsomot és a zöldbabot, majd keverjük hozzá a gnocchit! Azonnal tálaljuk, a pecorinosajt másik felével megszórva kínáljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
recept | étel | olasz | jamie oliver | gnocchi | olasz konyha
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!