Az olasz gasztronómia egyik legnépszerűbb étele a gnocchi, azaz a krumplinudli, amelyet rendkívül változatos ízvilágú szószokkal lehet még finomabbá tenni. Mindenki kedvenc szakácsától, Jamie Olivertől hoztunk ezúttal három ellenálhatatlan szószreceptet, és eláruljuk a tökéletes gnocchi készítésének módját is.
Az alaprecept hozzávalói:
- 1 kg burgonya
- 10 dkg liszt
Elkészítés:
- Pucoljuk meg a burgonyát, kockázzuk fel és főzzük puhára sós vízben!
- Szűrjük le a burgonyát, törjük össze krumplinyomóval, és hagyjuk kihűlni!
- Keverjük össze a liszttel, sodorjunk belőle 2 centiméteres csíkokat, daraboljuk fel kb. 3 centiméteres nudlikra, és óvatosan villával nyomjunk bele barázdákat, hogy a szósz majd szépen megtapadjon rajta!
- Forrásba lévő vízben két-három perc alatt főzzük meg!
- Isteni szósszal és parmezánnal tálaljuk!
Friss bazsalikomos szósz
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 15 g vaj
- 1 citrom
- 30 g reszelt pecorino sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
- Egy serpenyőben alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a bazsalikomot. Főzzük 1-2 percig, amíg a levelek meg nem fonnyadnak!
- A vajas fűszerhez hozzáreszeljük egy citrom héját, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a leszűrt gnocchira.
- Összeforgatjuk óvatos mozdulatokkal a gnocchit és a mártást, tálaláskor reszelt pecorinosajttal és egy-két friss bazsalikomlevéllel kínáljuk.
A legegyszerűbb paradicsomos szósz
Hozzávalók:
- 4-5 paradicsom
- só, bors, chili pehely
- fokhagyma
- olívaolaj
- parmezán
Elkészítés:
- Forrázzuk le a paradicsomokat, húzzuk le a héjukat, és kockázzuk fel!
- Tegyük egy serpenyőbe egy kevés olívaolajra az összevágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk! Adjunk hozzá ízlésünk szerinti mennyiségű chilipelyhet és egy gerezd zúzott fokhagymát!
- Főzzük addig, amíg a paradicsom pürésebb állagot nem kap!
- Forgassuk össze a gnocchit és a paradicsommártást, tálaláskor pedig szórjuk meg parmezánnal!
Alla Trapanese
Hozzávalók:
- 20 g blansírozott mandula
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- olívaolaj
- 20 g pecorinosajt
- 250 g érett koktélparadicsom
- 50 g zöldbab
- 1 citrom
Elkészítés:
- Egy serpenyőben pirítsuk meg a szeletelt mandulát, majd öntsük át egy tálba és tegyük félre!
- Zúzzuk össze a fokhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és keverjük össze a mandulával, illetve két evőkanál olívaolajjal! Borsozzuk és adjuk hozzá a percorinosajt felét!
- A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le a héját, daraboljuk fel, és keverjük hozzá a fűszeres mandulához!
- Forrásban lévő vízben néhány perc alatt főzzük meg a zöldbabot, szűrjük le!
- A serpenyőben lassú tűzön néhány perc alatt főzzük össze a paradicsomot és a zöldbabot, majd keverjük hozzá a gnocchit! Azonnal tálaljuk, a pecorinosajt másik felével megszórva kínáljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
gnocchi | jamie oliver | olasz | recept | olasz konyha | étel
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!