Az olasz gasztronómia egyik legnépszerűbb étele a gnocchi, azaz a krumplinudli, amelyet rendkívül változatos ízvilágú szószokkal lehet még finomabbá tenni. Mindenki kedvenc szakácsától, Jamie Olivertől hoztunk ezúttal három ellenálhatatlan szószreceptet, és eláruljuk a tökéletes gnocchi készítésének módját is.
Az alaprecept hozzávalói:
- 1 kg burgonya
- 10 dkg liszt
Elkészítés:
- Pucoljuk meg a burgonyát, kockázzuk fel és főzzük puhára sós vízben!
- Szűrjük le a burgonyát, törjük össze krumplinyomóval, és hagyjuk kihűlni!
- Keverjük össze a liszttel, sodorjunk belőle 2 centiméteres csíkokat, daraboljuk fel kb. 3 centiméteres nudlikra, és óvatosan villával nyomjunk bele barázdákat, hogy a szósz majd szépen megtapadjon rajta!
- Forrásba lévő vízben két-három perc alatt főzzük meg!
- Isteni szósszal és parmezánnal tálaljuk!
Friss bazsalikomos szósz
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 15 g vaj
- 1 citrom
- 30 g reszelt pecorino sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
- Egy serpenyőben alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a bazsalikomot. Főzzük 1-2 percig, amíg a levelek meg nem fonnyadnak!
- A vajas fűszerhez hozzáreszeljük egy citrom héját, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a leszűrt gnocchira.
- Összeforgatjuk óvatos mozdulatokkal a gnocchit és a mártást, tálaláskor reszelt pecorinosajttal és egy-két friss bazsalikomlevéllel kínáljuk.
A legegyszerűbb paradicsomos szósz
Hozzávalók:
- 4-5 paradicsom
- só, bors, chili pehely
- fokhagyma
- olívaolaj
- parmezán
Elkészítés:
- Forrázzuk le a paradicsomokat, húzzuk le a héjukat, és kockázzuk fel!
- Tegyük egy serpenyőbe egy kevés olívaolajra az összevágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk! Adjunk hozzá ízlésünk szerinti mennyiségű chilipelyhet és egy gerezd zúzott fokhagymát!
- Főzzük addig, amíg a paradicsom pürésebb állagot nem kap!
- Forgassuk össze a gnocchit és a paradicsommártást, tálaláskor pedig szórjuk meg parmezánnal!
Alla Trapanese
Hozzávalók:
- 20 g blansírozott mandula
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- olívaolaj
- 20 g pecorinosajt
- 250 g érett koktélparadicsom
- 50 g zöldbab
- 1 citrom
Elkészítés:
- Egy serpenyőben pirítsuk meg a szeletelt mandulát, majd öntsük át egy tálba és tegyük félre!
- Zúzzuk össze a fokhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és keverjük össze a mandulával, illetve két evőkanál olívaolajjal! Borsozzuk és adjuk hozzá a percorinosajt felét!
- A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le a héját, daraboljuk fel, és keverjük hozzá a fűszeres mandulához!
- Forrásban lévő vízben néhány perc alatt főzzük meg a zöldbabot, szűrjük le!
- A serpenyőben lassú tűzön néhány perc alatt főzzük össze a paradicsomot és a zöldbabot, majd keverjük hozzá a gnocchit! Azonnal tálaljuk, a pecorinosajt másik felével megszórva kínáljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
olasz konyha | jamie oliver | étel | gnocchi | recept
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!