Casanovának is köze van ahhoz, hogy csokoládét veszünk Valentin-napra

A szív alakú csokoládésdoboz a szerelem jele, a romantika szimbóluma, így aztán elválaszthatatlan része a Valentin-napnak. Mivel a csokoládét már az aztékok is afrodiziákumnak tekintették, könnyen feltételezhetjük, hogy ezeréves kapcsolat fűzi a szerelemhez. Ez azonban nem igaz.

Casanova és II. Károly volt a csokoládé első influenszere

A Valentin-nap gyökerei ősiek, de korántsem egyértelműek. Egyes feltételezések szerint a pogány római Lupercalia termékenységi fesztiválról ered, amely 496-ban egy keresztény ünneppé szelídült, amikor I. Gelasius pápa megemlékezett egy vértanúhalált halt szentről, Valentinról.

Ha a szerelmesek ünnepének eredetét a csokoládé oldaláról kutatjuk, hamar rájöhetünk arra, hogy már a spanyol hódítók is felismerték a kakaóbab egyedülállóságát. A csokoládé elképesztő népszerűségnek örvendett a spanyol királyi palotában,

innen pedig csakhamar átterjed Olaszországba és Franciaországba is, hogy aztán meghódítsa egész Európát.

Giacomo Casanova, a híres és hírhedt velencei születésű nőcsábász is előszeretettel vetette be hódításai során a csokoládét, mint a szerelem elixírjét. II. Károly legendás szexuális étvágyát is csokifüggőségének tudták be a 17. században.

Az első szív alakú bonbonos doboz szerelmi emlékeket őrzött

A mai értelemben vett Valentin-nap hagyományai a 19. századra nyúlnak vissza. Abban az időben a szerelmesek ugyanis mind Nagy-Britanniában, mind az Egyesült Államokban csipkével, szalaggal díszített, Ámor nyilait ábrázoló kártyákat cseréltek egymással. Viktória királynő idejében azonban a csokoládé egyre megfizethetőbbé vált a középosztály számára, ezért a kártyák mellé egyre többen kedveskedtek szerelmüknek a finomsággal.

Ezen felbuzdulva Richard Cadbury 1861-ben piacra dobta a Fancy Boxes nevű csokoládéját. A gazdagon díszített dobozokban marcipánnal, ganache-sal és gyümölcsös krémekkel töltött bonbonok voltak. Később a dobozt szív formájúra cserélték, a megajándékozott hölgyek pedig – miután elfogyasztották az édességet – szerelmes leveleket, hajszálakat és egyéb apró emlékeket tároltak benne.

Innentől fogva nem volt megállás: napjainkban csak az Egyesült Államokban mintegy negyvenmillió, szív alakú dobozban elhelyezett bonbont vásároltak a szerelmesek életük párjának Valentin-nap előtt, igazolva azt, amit Charles M. Schulz legendás képregényrajzoló mondott: "Csak a szerelemre van szükséged. De egy kis csoki néha nem árt."

Csokis történetek

A francia konyha gyakorlatilag a luxus szinonimája, melynek szerves része a csokoládé is. Franciaországból ered ugyanis a csokoládéban gazdag mousse, a ganache, és az ebből készülő trüffel is, amelynek megszületését legendák övezik. Az ét-, a tej- és a fehér csokoládé, valamint a ritkán használt, de annál finomabb szőke csokoládé mellett körülbelül két éve megjelent egy trónbitorló új szereplő, ráadásul egy váratlan árnyalatban. Az ízélmény voltaképpen annyira nem is extra, mint ígérik, a szín viszont gyönyörű pasztellrózsaszín. Elmeséljük, hogy született meg a ruby.

(Fotók: Getty Images)

csokoládé | valentin nap | csoki | nagy sztori | casanova

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom