A világ 2050-ben

„Minden készül valamiből, minden jön valahonnan. Az anyagok nem teremtődnek és nem semmisülnek meg – átalakulnak” – ezzel a filozofikus felütéssel indul az Architecture Without Borders (építészet határok nélkül) quebeci csapatának filmje, amit közösen állított össze a Dark Matter Labs, a Les Interstices és a Recyc-Québec segítségével. A doku-fikció egy lehetséges 2050-be repít, ahol már nem az jelzi az egészséges gazdaságot, hogy minden állandó növekedésben van, hanem az, ha a meglévő épületeinket hatékonyan tudjuk átalakítani, megújítani. Merthogy ez a film elsősorban a körforgásos gazdaságról, és annak talán legfontosabb iparágáról, az építőiparról szól, ütős statisztikákkal, jó képekkel, párbeszédet kezdeményező, és cselekvésre ösztönző szándékkal.

Ha csak egy adatot idézünk a filmből, legyen a kanadai város maradványanyag-gazdálkodási jelentése (Residual Materials Management Report) 2021-ből, amikor a helyi építőipar az egy főre jutó éves hulladéktermelés harmadát tette ki, a 716 kilóból 232-t. A doku-fikció ezzel együtt is optimista, amennyiben szerinte nemcsak szükséges együtt kiépíteni a körforgásos gazdaságot, de lehetséges is.

Ugyanakkor a számos szakértő közreműködésével, globális trendek alapján készült kisfilm több perspektívát is felvázol. Az alkotói szándék szerint a következő film narratíváját már együtt írják a mostani nézők némelyikével. A film franciául is látható itt, további információkat pedig ezen az oldalon találsz a projektről.

(Forrás: Architecture Without Borders Quebec, fotó: Les Matérialistes)

video | építészet | körforgásos gazdaság | fenntarthatóság | jövő

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom