Close
Ezek most a világ legbizton­ságosabb városai

Ezek most a világ legbizton­ságosabb városai

Európáé a győztes.

Az Economist Intelligence Unit közzétette a 2021-es Biztonságos Városok Indexét (Safe Cities Index), melynek élén Koppenhága áll, megelőzve Torontót és Szingapúrt.

Az index a személyes biztonságon kívül a digitális, környezeti, infrastrukturális és egészségügyi biztonságot vette figyelembe, valamint idén az egyes városok világjárványra adott reakcióját és a Covid-halálozási arányát is vizsgálta.

A rangsor összeállításakor várostervezési, járványtani, kockázatkezelői és fenntarthatósági szakértői véleményekre adtak.

Azokban az országokban, ahol a világjárvány elhatalmasodott, a városok esetében – leginkább a közlekedési csomópontok és a lakosok egymáshoz való közelsége miatt – a megbetegedések száma eleinte gyorsabban emelkedett, mint a környező vidéki területeken. Ezzel együtt a kezdeti halálozási arányok is magasabbak voltak – áll a jelentésben.

A világ tíz legbiztonságosabb városa:
  • Koppenhága
  • Toronto
  • Szingapúr
  • Sydney
  • Tokió
  • Amszterdam
  • Wellington
  • Hongkong
  • Melbourne
  • Stockholm

Az indoklás szerint Koppenhága a parkok, zöldterületek és vízi utak sokasága, valamint a világos Covid-irányelvek, a városi tisztviselőkbe vetett közbizalom és az alacsony korrupció miatt végzett az élen.

Lars Weiss, Koppenhága főpolgármestere az egyenlőséget dicsérte, mondván: “Koppenhágát nagy társadalmi kohézió és viszonylag szűk vagyoni különbségek jellemzik. Egy olyan városról van szó, ahol a takarítónő és a vezérigazgató is találkozhat egymással a helyi szupermarketben, és ahol a gyerekek ugyanabba az iskolába járnak. Ez a dán kultúra egyik sarokköve, és nagyban hozzájárul a bizalom és a biztonság kiemelkedő szintjéhez, amiből profitálunk.” A dán főváros minden kategóriában az első hatban végzett, kivéve az egészségügyi biztonságot, ahol huszonhatodikként zárt.

Az Icelandair pedig több szempont szerint hasonlította össze a világ városait, köztük olyan tényezőkre tért ki, mint a fényszennyezés, a dugók, a lakosság boldogságának szintje, és a pihentető környezet. Ezek alapján ez a világ húsz legnyugodtabb városa.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Ilyen változatos programokkal vár idén is az osztrák tél
Ez a magával ragadó sziget tűnt fel a legutóbbi James Bond-filmben
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom