Egy órát sem lehet kibírni a világ legcsendesebb kamrájában

Egy idő után már állni sem tudsz a világ legcsendesebb helyén, egy visszhangmentes kamrában, ahol a mért háttérzaj valójában negatív decibel.

Manapság mindannyian vágyunk egy kis csendre, legalább időnként. Nehéz elhinni, amikor épp eleged van mindenből, de a csendet is túl lehet tolni.

A világ legcsendesebb helye, a minnesotai Orfield Laboratórium speciális visszhangmentes kamrája annyira csendes, hogy negyvenöt percnél többet senki sem bírt elviselni ott idáig.

Akkora a csend, hogy a mért háttérzaj valójában negatív decibel, egészen pontosan -9,4 dBA.

„Próbára tesszük az embereket, hogy üljenek a sötét, csendes kamrában – eddig egy valaki bírta negyvenöt percig. A fülünk alkalmazkodik a csendhez: minél nagyobb a csend, annál több dolgot hallunk. Hallod a szívverésedet, néhányan a tüdejüket; a visszhangmentes kamrában te magad válsz a hanggá” – magyarázta Steven Orfield, a labor alapítója.

A Guinness Rekordok könyve háromszor is hitelesítette az Orfield Anechoic Chambert, mint a világ legcsendesebb helyét, a laborban pedig (tehát nem csak a kamrában) másfél órás túravezetést is tartanak, két személyre 400 dollárért. Szóval nem kizárólag emberek kínzására alkalmas a helység:

cégek tesztelik benne a termékeiket, hogy mennyire hangosak, és a NASA is küldött már oda űrhajósokat, hogy könnyebben alkalmazkodjanak majd a világűr csendjéhez.

Egy átlagembernek viszont kellemetlen hely, nemcsak a csend miatt, hanem mert az orientációs készség is megzavarodik, olyannyira, hogy még a felállás is gondot okozhat. „Az ember a járás közben hallott hangok segítségével is tájékozódik, ilyesmi persze nincs a visszhangmentes kamrában – jegyezte meg Orfield, – azaz elveszted az egyensúlyozást és a manőverezést segítő érzékelési jeleket. Ha fél óránál tovább bent vagy, akkor már egy székben kell ülnöd.”

Szóval bármilyen fura is, még a csendet is csak mértékkel lehet fogyasztani, legalábbis megárt, ha túl erős.

(Forrás: Smithsonian, Orfield Laboratories)

csend | orfield laboratórium | zaj

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom