Egy órát sem lehet kibírni a világ legcsendesebb kamrájában

Egy idő után már állni sem tudsz a világ legcsendesebb helyén, egy visszhangmentes kamrában, ahol a mért háttérzaj valójában negatív decibel.

Manapság mindannyian vágyunk egy kis csendre, legalább időnként. Nehéz elhinni, amikor épp eleged van mindenből, de a csendet is túl lehet tolni.

A világ legcsendesebb helye, a minnesotai Orfield Laboratórium speciális visszhangmentes kamrája annyira csendes, hogy negyvenöt percnél többet senki sem bírt elviselni ott idáig.

Akkora a csend, hogy a mért háttérzaj valójában negatív decibel, egészen pontosan -9,4 dBA.

„Próbára tesszük az embereket, hogy üljenek a sötét, csendes kamrában – eddig egy valaki bírta negyvenöt percig. A fülünk alkalmazkodik a csendhez: minél nagyobb a csend, annál több dolgot hallunk. Hallod a szívverésedet, néhányan a tüdejüket; a visszhangmentes kamrában te magad válsz a hanggá” – magyarázta Steven Orfield, a labor alapítója.

A Guinness Rekordok könyve háromszor is hitelesítette az Orfield Anechoic Chambert, mint a világ legcsendesebb helyét, a laborban pedig (tehát nem csak a kamrában) másfél órás túravezetést is tartanak, két személyre 400 dollárért. Szóval nem kizárólag emberek kínzására alkalmas a helység:

cégek tesztelik benne a termékeiket, hogy mennyire hangosak, és a NASA is küldött már oda űrhajósokat, hogy könnyebben alkalmazkodjanak majd a világűr csendjéhez.

Egy átlagembernek viszont kellemetlen hely, nemcsak a csend miatt, hanem mert az orientációs készség is megzavarodik, olyannyira, hogy még a felállás is gondot okozhat. „Az ember a járás közben hallott hangok segítségével is tájékozódik, ilyesmi persze nincs a visszhangmentes kamrában – jegyezte meg Orfield, – azaz elveszted az egyensúlyozást és a manőverezést segítő érzékelési jeleket. Ha fél óránál tovább bent vagy, akkor már egy székben kell ülnöd.”

Szóval bármilyen fura is, még a csendet is csak mértékkel lehet fogyasztani, legalábbis megárt, ha túl erős.

(Forrás: Smithsonian, Orfield Laboratories)

csend | orfield laboratórium | zaj

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom