Close
Nem Európában kell keresnünk a világ jelenlegi legjobb borászatát

Nem Európában kell keresnünk a világ jelenlegi legjobb borászatát

Első alkalommal választották meg a The World’s 50 Best Restaurants alapítói a világ legjobb borászatait. A győztest kivételesen nem Európában találjuk.

Hanem Argentínában, merthogy a Londonban megtartott eredményhirdetésen az Andok lábainál fekvő Zuccardi Valle de Uco kapta a rangos elismerést.

A Mendoza régióban megbúvó pincészet 1963 óta készít borokat, de a győzelemhez természetesen más is kellett, például az elképesztő környezet és a nem mindennapi építészeti megoldások. Sebastian Zuccardi birtokához egy étterem is tartozik, ahol szezonális menüvel párosítva kóstolhatjuk meg a terroir jellegű kiváló borokat.

A tulajdonos elmondta, hogy meglepetésként érte a győzelem, és hatalmas elismerésnek tartja a díjat. Céljuk az, hogy teljes élményt adjanak a vendégeknek az Uco-völgyből a borokon és az ételeken keresztül. A pincészet egyébként igazi családi vállalkozásként működik, ahol három generáció dolgozik együtt.

A voksoláson a boron és a gasztronómián kívül figyelembe vették még az árakat, a reputációt, a panorámát, a hangulatot, a személyzet felkészültségét és figyelmességét, a megközelíthetőséget és a bortúrákat is, egyszóval a pincészet nyújtotta élményt.

A szavazáson ezerötszáz pincészetre lehetett voksolni, a díjat pedig egy ötszáz fős zsűri ítélte oda, melyben nem csupán vezető borászok, hanem sommelier-k, idegenforgalmi szakemberek és boros véleményvezérek kaptak helyet.

Ezüstérmet az uruguayi Bodega Garzón kapott, ami nem kis bravúrnak számít, tekintve, hogy a pincészetet 2016 márciusában alapították. Valószínűleg sokat számított, hogy a szintén idilli környezetben található és családi vállalkozásként megnyitott pincészet modern technológiával minden tekintetben a fenntarthatóságra törekszik, valamint korlátozott termeléssel kizárólag prémium borokat készít Uruguay nemzeti szőlőjéből, a tannatból.

A harmadik az a spanyol Bodegas Lopez de Heredia Viña Tondonia  lett, amely egyike a világ legrégebbi pincészeteinek, és amely így a legjobb európai borászatnak mondható. A Don Rafael López de Heredia y Landeta által létrehozott pincészet Haróban rejtőzik, közel a franciaországi bordeaux-i borvidékhez.

Negyedikként az észak-portugáliai Gouvinhasban működő Quinta do Crasto borászat végzett, amely kivételes környezetben, az UNESCO Világörökségének védelmét élvező Douro-völgyben fekszik.

Az első ötbe befért még az argentin Catena Zapata pincészet is: az 1902-ben, egy olasz bevándorló által Agrelóban alapított, családi vállalkozásban működő borászat különlegessége a maja építészeti hagyományokat követő, piramisra emlékeztető főépülete.

Érdekesség, hogy a lista első tíz helyezettje között öt dél-amerikai borászatot találunk, franciát és olaszt viszont egyet sem – a legjobb francia pincészet, a Château Smith Haut Lafitte tizenhatodikként végzett. Ha az országokat nézzük, a legjobb ötvenbe nyolc borászatával bekerült Chile a legsikeresebb, megelőzve a hét pincészettel szereplő Franciaországot. Összesen tizenhét ország képviselteti magát a listán, közte olyan feltörekvő borvidékekkel, mint Libanon, Kanada és Anglia. Magyar borászat nem került be az ötvenbe.

A teljes listát itt lehet böngészni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Archdaily)

borvidék | Catena Zapata | Bodega Garzón | világ legjobb | Zuccardi Valle de Uco

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram