Close
Nem Európában kell keresnünk a világ jelenlegi legjobb borászatát

Nem Európában kell keresnünk a világ jelenlegi legjobb borászatát

Első alkalommal választották meg a The World’s 50 Best Restaurants alapítói a világ legjobb borászatait. A győztest kivételesen nem Európában találjuk.

Hanem Argentínában, merthogy a Londonban megtartott eredményhirdetésen az Andok lábainál fekvő Zuccardi Valle de Uco kapta a rangos elismerést.

A Mendoza régióban megbúvó pincészet 1963 óta készít borokat, de a győzelemhez természetesen más is kellett, például az elképesztő környezet és a nem mindennapi építészeti megoldások. Sebastian Zuccardi birtokához egy étterem is tartozik, ahol szezonális menüvel párosítva kóstolhatjuk meg a terroir jellegű kiváló borokat.

A tulajdonos elmondta, hogy meglepetésként érte a győzelem, és hatalmas elismerésnek tartja a díjat. Céljuk az, hogy teljes élményt adjanak a vendégeknek az Uco-völgyből a borokon és az ételeken keresztül. A pincészet egyébként igazi családi vállalkozásként működik, ahol három generáció dolgozik együtt.

A voksoláson a boron és a gasztronómián kívül figyelembe vették még az árakat, a reputációt, a panorámát, a hangulatot, a személyzet felkészültségét és figyelmességét, a megközelíthetőséget és a bortúrákat is, egyszóval a pincészet nyújtotta élményt.

A szavazáson ezerötszáz pincészetre lehetett voksolni, a díjat pedig egy ötszáz fős zsűri ítélte oda, melyben nem csupán vezető borászok, hanem sommelier-k, idegenforgalmi szakemberek és boros véleményvezérek kaptak helyet.

Ezüstérmet az uruguayi Bodega Garzón kapott, ami nem kis bravúrnak számít, tekintve, hogy a pincészetet 2016 márciusában alapították. Valószínűleg sokat számított, hogy a szintén idilli környezetben található és családi vállalkozásként megnyitott pincészet modern technológiával minden tekintetben a fenntarthatóságra törekszik, valamint korlátozott termeléssel kizárólag prémium borokat készít Uruguay nemzeti szőlőjéből, a tannatból.

A harmadik az a spanyol Bodegas Lopez de Heredia Viña Tondonia  lett, amely egyike a világ legrégebbi pincészeteinek, és amely így a legjobb európai borászatnak mondható. A Don Rafael López de Heredia y Landeta által létrehozott pincészet Haróban rejtőzik, közel a franciaországi bordeaux-i borvidékhez.

Negyedikként az észak-portugáliai Gouvinhasban működő Quinta do Crasto borászat végzett, amely kivételes környezetben, az UNESCO Világörökségének védelmét élvező Douro-völgyben fekszik.

Az első ötbe befért még az argentin Catena Zapata pincészet is: az 1902-ben, egy olasz bevándorló által Agrelóban alapított, családi vállalkozásban működő borászat különlegessége a maja építészeti hagyományokat követő, piramisra emlékeztető főépülete.

Érdekesség, hogy a lista első tíz helyezettje között öt dél-amerikai borászatot találunk, franciát és olaszt viszont egyet sem – a legjobb francia pincészet, a Château Smith Haut Lafitte tizenhatodikként végzett. Ha az országokat nézzük, a legjobb ötvenbe nyolc borászatával bekerült Chile a legsikeresebb, megelőzve a hét pincészettel szereplő Franciaországot. Összesen tizenhét ország képviselteti magát a listán, közte olyan feltörekvő borvidékekkel, mint Libanon, Kanada és Anglia. Magyar borászat nem került be az ötvenbe.

A teljes listát itt lehet böngészni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Archdaily)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom