Close
Úgy tűnik, hamarosan Nagy-Britannia lesz az egyik legfelkapottabb boros úti cél

Úgy tűnik, hamarosan Nagy-Britannia lesz az egyik legfelkapottabb boros úti cél

Egy ideje különös dolgok zajlanak a boriparban. A figyelem Európában ugyanis már nem Olaszországra, Franciaországra vagy Spanyolországra szegeződik – ezeken a tradícionális borvidékeken magas minőséget igen, ámulatba ejtő innovációkat viszont aligha találunk.

A szakma most Nagy-Britanniára figyel, amely korábban az egyik legnagyobb felvásárlóként volt jelen a minőségi borok piacán, most viszont a termelésbe is kőkeményen beszállt.

A brit Harpers magazin információi szerint csak 2019-ben hárommillió tőkét telepítenek, ami közel kétszerese a tavalyinak. Ez annyit jelent, hogy közel 700 hektárral nő a szőlőterületek mérete az országban, ami 24 százalékos növekedést jelent.

Korábban az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy a britek valaha szőlőt fognak termeszteni, a klímaváltozás viszont nagyban hozzájárul, hogy olyan területek is bekapcsolódjanak a termelésbe, ahol korábban az éghajlat nem tette lehetővé.

Egyes vélemények szerint a brit borágazat és vele együtt a borászok olyan gyorsan fejlődnek, és olyan magas minőséget tudnak előállítani, hogy a pezsgőpiacon a francia champagne-ok legnagyobb jövőbeli riválisaként emlegetik a brit buborékosokat.

Már most is akad azonban néhány pincészet, amely a szakértők érdeklődésének köszönhetően komoly hírnévre tett szert, igencsak rövid idő alatt. Ilyen például a cornwalli Camel Valley Vineyard is, borait Harry herceg és Megan Markle esküvőjén is felszolgálták.

A cél, hogy néhány éven belül 40 millió palack bort termeljenek a brit borászatok – és ez a tavalyi, közel 16 millió palackkal nem is tűnik elérhetetlennek.

Várhatóan a délkelet-angliai Kent, Sussex és Hampshire megyék lesznek a legmenőbb bortermelő vidékek és borturisztikai úti célok, de például Wales környékén is látható a fejlődés.

Kíváncsian várjuk a folytatást!

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close