Close
Úgy tűnik, hamarosan Nagy-Britannia lesz az egyik legfelkapottabb boros úti cél

Úgy tűnik, hamarosan Nagy-Britannia lesz az egyik legfelkapottabb boros úti cél

Egy ideje különös dolgok zajlanak a boriparban. A figyelem Európában ugyanis már nem Olaszországra, Franciaországra vagy Spanyolországra szegeződik – ezeken a tradícionális borvidékeken magas minőséget igen, ámulatba ejtő innovációkat viszont aligha találunk.

A szakma most Nagy-Britanniára figyel, amely korábban az egyik legnagyobb felvásárlóként volt jelen a minőségi borok piacán, most viszont a termelésbe is kőkeményen beszállt.

A brit Harpers magazin információi szerint csak 2019-ben hárommillió tőkét telepítenek, ami közel kétszerese a tavalyinak. Ez annyit jelent, hogy közel 700 hektárral nő a szőlőterületek mérete az országban, ami 24 százalékos növekedést jelent.

Korábban az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy a britek valaha szőlőt fognak termeszteni, a klímaváltozás viszont nagyban hozzájárul, hogy olyan területek is bekapcsolódjanak a termelésbe, ahol korábban az éghajlat nem tette lehetővé.

Egyes vélemények szerint a brit borágazat és vele együtt a borászok olyan gyorsan fejlődnek, és olyan magas minőséget tudnak előállítani, hogy a pezsgőpiacon a francia champagne-ok legnagyobb jövőbeli riválisaként emlegetik a brit buborékosokat.

Már most is akad azonban néhány pincészet, amely a szakértők érdeklődésének köszönhetően komoly hírnévre tett szert, igencsak rövid idő alatt. Ilyen például a cornwalli Camel Valley Vineyard is, borait Harry herceg és Megan Markle esküvőjén is felszolgálták.

A cél, hogy néhány éven belül 40 millió palack bort termeljenek a brit borászatok – és ez a tavalyi, közel 16 millió palackkal nem is tűnik elérhetetlennek.

Várhatóan a délkelet-angliai Kent, Sussex és Hampshire megyék lesznek a legmenőbb bortermelő vidékek és borturisztikai úti célok, de például Wales környékén is látható a fejlődés.

Kíváncsian várjuk a folytatást!

Ez is érdekelhet:

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom