Close
Úgy tűnik, hamarosan Nagy-Britannia lesz az egyik legfelkapottabb boros úti cél

Úgy tűnik, hamarosan Nagy-Britannia lesz az egyik legfelkapottabb boros úti cél

Egy ideje különös dolgok zajlanak a boriparban. A figyelem Európában ugyanis már nem Olaszországra, Franciaországra vagy Spanyolországra szegeződik – ezeken a tradícionális borvidékeken magas minőséget igen, ámulatba ejtő innovációkat viszont aligha találunk.

A szakma most Nagy-Britanniára figyel, amely korábban az egyik legnagyobb felvásárlóként volt jelen a minőségi borok piacán, most viszont a termelésbe is kőkeményen beszállt.

A brit Harpers magazin információi szerint csak 2019-ben hárommillió tőkét telepítenek, ami közel kétszerese a tavalyinak. Ez annyit jelent, hogy közel 700 hektárral nő a szőlőterületek mérete az országban, ami 24 százalékos növekedést jelent.

Korábban az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy a britek valaha szőlőt fognak termeszteni, a klímaváltozás viszont nagyban hozzájárul, hogy olyan területek is bekapcsolódjanak a termelésbe, ahol korábban az éghajlat nem tette lehetővé.

Egyes vélemények szerint a brit borágazat és vele együtt a borászok olyan gyorsan fejlődnek, és olyan magas minőséget tudnak előállítani, hogy a pezsgőpiacon a francia champagne-ok legnagyobb jövőbeli riválisaként emlegetik a brit buborékosokat.

Már most is akad azonban néhány pincészet, amely a szakértők érdeklődésének köszönhetően komoly hírnévre tett szert, igencsak rövid idő alatt. Ilyen például a cornwalli Camel Valley Vineyard is, borait Harry herceg és Megan Markle esküvőjén is felszolgálták.

A cél, hogy néhány éven belül 40 millió palack bort termeljenek a brit borászatok – és ez a tavalyi, közel 16 millió palackkal nem is tűnik elérhetetlennek.

Várhatóan a délkelet-angliai Kent, Sussex és Hampshire megyék lesznek a legmenőbb bortermelő vidékek és borturisztikai úti célok, de például Wales környékén is látható a fejlődés.

Kíváncsian várjuk a folytatást!

Ez is érdekelhet:

franciaország | boripar | bor | borkészítés | champagne

FOLYTASD EZZEL

Üvegpadló és északi fény is jár Európa legjobb rooftop bárjaihoz

Leállítják Franciaország egyik legrégebbi sajtjának gyártását a szárazság miatt

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom