Úgy tűnik, hamarosan Nagy-Britannia lesz az egyik legfelkapottabb boros úti cél

Egy ideje különös dolgok zajlanak a boriparban. A figyelem Európában ugyanis már nem Olaszországra, Franciaországra vagy Spanyolországra szegeződik – ezeken a tradícionális borvidékeken magas minőséget igen, ámulatba ejtő innovációkat viszont aligha találunk.

A szakma most Nagy-Britanniára figyel, amely korábban az egyik legnagyobb felvásárlóként volt jelen a minőségi borok piacán, most viszont a termelésbe is kőkeményen beszállt.

A brit Harpers magazin információi szerint csak 2019-ben hárommillió tőkét telepítenek, ami közel kétszerese a tavalyinak. Ez annyit jelent, hogy közel 700 hektárral nő a szőlőterületek mérete az országban, ami 24 százalékos növekedést jelent.

Korábban az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy a britek valaha szőlőt fognak termeszteni, a klímaváltozás viszont nagyban hozzájárul, hogy olyan területek is bekapcsolódjanak a termelésbe, ahol korábban az éghajlat nem tette lehetővé.

Egyes vélemények szerint a brit borágazat és vele együtt a borászok olyan gyorsan fejlődnek, és olyan magas minőséget tudnak előállítani, hogy a pezsgőpiacon a francia champagne-ok legnagyobb jövőbeli riválisaként emlegetik a brit buborékosokat.

Már most is akad azonban néhány pincészet, amely a szakértők érdeklődésének köszönhetően komoly hírnévre tett szert, igencsak rövid idő alatt. Ilyen például a cornwalli Camel Valley Vineyard is, borait Harry herceg és Megan Markle esküvőjén is felszolgálták.

A cél, hogy néhány éven belül 40 millió palack bort termeljenek a brit borászatok – és ez a tavalyi, közel 16 millió palackkal nem is tűnik elérhetetlennek.

Várhatóan a délkelet-angliai Kent, Sussex és Hampshire megyék lesznek a legmenőbb bortermelő vidékek és borturisztikai úti célok, de például Wales környékén is látható a fejlődés.

Kíváncsian várjuk a folytatást!

Ez is érdekelhet:
Fejedelmi pavilont kapott az Etyeki Kúria, hogy a szőlőtőkék között is borozhassunk

A pavilonnal együtt immáron négy rendezvényhelyszínt lehet ideiglenesen elfoglalni.

champagne | bor | magazin | boripar | harpers | franciaország

FOLYTASD EZZEL

A legnagyobb bűnök, amiket olasz ételekkel el lehet követni

Ennyi kávét érdemes inni egy nap és ennyi csésze számít már soknak

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában
Hirdetés