Strandolás popcornban, púderban, dínótojások között

A természetnél nagyobb és tehetségesebb dizájnert nem ismerünk: olyan geológiai csodákkal találkozhatunk világszerte, amelyeknél az ember sem tervezhetett volna különlegesebbet, egyedibbet. Egy csokorba szedtük azokat a partokat, amelyek nem (csak) fekvésük miatt izgalmasak, hanem a különleges szőnyegük miatt is. Legyen az például pattogatott kukoricának tűnő, tengermosott hófehér korall, vagy érdekesre koptatott üledékes kőzet. 

Popcorn Beach, Corralejo, Fuerteventura, Spanyolország

Gyerekkori álmok válhatnak valóra a Kanári-szigetek egyikén.

Fuerteventura Corralejo városkájának strandja ugyanis éppen olyan, mintha egy gigantikus pattogatott kukoricás dézsa borult volna rá.

Messziről csak vakítóan fehér homoknak tűnik, de ahogy közelebb megyünk, egyre inkább kirajzolódnak a duci szemek, melyek valójában apró koralldarabok, melyeket a víz csiszolt ilyen különlegesre. Megkóstolni kár lenne, csak sósságában hozná a mozis csemege jellegét.

Gyémánt-part, Izland

Meglehet, hogy nem ezen az izlandi parton kapjuk majd magunkra a legbronzabb árnyalatot, de különlegessége csábító, és nem elég csak fotókról mustrálni, érdemesebb élőben átélni a kristálytömbök közötti lépdelést. Izland déli partvidékén járunk, fekete, durva szemű vulkanikus homokban, ahol gyémánt-tisztaságú jégtömböket találunk, ezért a Diamond Beach elnevezés is.

A jéggyémántok állománya napról napra változik, megesik, hogy méteres tömbökkel tarkított a part, máskor görögdinnye-méretű szilánkok ékesítik.

Pink Sands Beach, Bahamák és Elafonissi, Kréta, Görögország

Apró tengermosta koralldarabkáktól és kagylótörmelékektől a finom homok rózsaszínes árnyalatot kaphat.

Kár volna hinni viszont az Instagramnak, ahol erősen manipulált, már-már pink homokot varázsolnak a partokra, mert ez így, ebben a formában nem igaz.

Ettől függetlenül megkapó és érdekes a jelenség, amit a Bahamákon, Barbadoson, de akár Kréta szigetén is elcsíphetünk, a Balos-öbölben.

Koekohe Beach, Új-Zéland

Új-Zéland sokszínűsége – a tény, hogy mozgalmas földtörténetének köszönhetően szinte nincs még egy ország ennyire változatos domborzattal – indikálja, hogy olyan már-már természetfölötti helyeket rejtegessen, mint például a KoeKohe Beach. Az úgynevezett Moreaki gömbsziklák maori legendák szerint egy ezeréves hajó partra vetett lopótök-rakományának megkövült darabjai.

A romantikus történet helyett a magyarázat pedig hatvanötmillió év távlatában keresendő: a puhább, üledékes kőzetet az erózió és egy, az igazgyöngy keletkezéséhez hasonló folyamat alakította ennyire szabályosra.

A "dínótojás" nem is olyan irrális elnevezés, de a Moreaki gömbsziklák fosszíliamentesek. Nem úgy a Katiki gömbsziklák, melyek kevésbé szabályosak, viszont paleontológusok plesiosaurus ősleleteket is találtak a kövekben.

Foszforeszkáló fitoplanktonok világszerte

Ép ésszel felfoghatatlan az, ami a világ számos óceánjában/tengerében a fitoplanktonokkal történhet, vagyis konkrétan a páncélos ostorosokkal, melyeknek csaknem tizennyolc nemzetsége képes a biolumineszciára. Ez gyakorlatilag valami hasonló jelenség, mint amikor fényrudakat törünk meg.

A páncélos ostorosok felvillanó kék fénye nem más, mint védekezési mechanizmus.

A kék tünemény olyan nagyobb vízi élőlényeket vonz, akik olyan rákfélékkel táplálkoznak, amelyek pedig a fitoplanktonokat ennék meg... de mire oda kerülnének, a ragyogásnak köszönhetően ők válnak prédákká.

Az egész táplálékláncbéli játékból mi pedig annyit érzékelhetünk, hogy a számos tengerparton kimosódhatnak a homokba a kék csillámok, vagy a hullámokban törnek meg a pilákoló lámpácskák és földöntúli szépségű álomvilágot festenek elénk.

Partok, ahol gyakran észlelhető biolumineszcia:

  • Reethi Beach, Maldív-szigetek
  • Toyama-öböl, Japán
  • Ton Sai, Krabi, Thaiföld
  • Halong-öböl, Vietnám
  • Mosquito-öböl, Puerto Rico
  • Luminous Lagoon, Jamaica
  • Torrey Pines Beach és Mission-öböl, San Diego
  • Gippsland tavak, Ausztrália
  • Zeebrugge, Belgium

Ez is érdekelhet:

Patagónia varázslatos márvány­katedrálisának látványát képtelenség feldolgozni

A chilei Marble Caves geológiai képződmény, ha lehet, még az amerikai Antilop-kanyonra és a mexikói Crystal Cave-re is rálicitál.

(Fotók: Unsplash, Getty Images) 

homokos tengerpart | strandolás | beach | fuerteventura | kanári-szigetek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom