Close
Strandolás popcornban, púderban, dínótojások között

Strandolás popcornban, púderban, dínótojások között

A természetnél nagyobb és tehetségesebb dizájnert nem ismerünk: olyan geológiai csodákkal találkozhatunk világszerte, amelyeknél az ember sem tervezhetett volna különlegesebbet, egyedibbet. Egy csokorba szedtük azokat a partokat, amelyek nem (csak) fekvésük miatt izgalmasak, hanem a különleges szőnyegük miatt is. Legyen az például pattogatott kukoricának tűnő, tengermosott hófehér korall, vagy érdekesre koptatott üledékes kőzet. 

Popcorn Beach, Corralejo, Fuerteventura, Spanyolország

Gyerekkori álmok válhatnak valóra a Kanári-szigetek egyikén.

Fuerteventura Corralejo városkájának strandja ugyanis éppen olyan, mintha egy gigantikus pattogatott kukoricás dézsa borult volna rá.

Messziről csak vakítóan fehér homoknak tűnik, de ahogy közelebb megyünk, egyre inkább kirajzolódnak a duci szemek, melyek valójában apró koralldarabok, melyeket a víz csiszolt ilyen különlegesre. Megkóstolni kár lenne, csak sósságában hozná a mozis csemege jellegét.

Gyémánt-part, Izland

Meglehet, hogy nem ezen az izlandi parton kapjuk majd magunkra a legbronzabb árnyalatot, de különlegessége csábító, és nem elég csak fotókról mustrálni, érdemesebb élőben átélni a kristálytömbök közötti lépdelést. Izland déli partvidékén járunk, fekete, durva szemű vulkanikus homokban, ahol gyémánt-tisztaságú jégtömböket találunk, ezért a Diamond Beach elnevezés is.

A jéggyémántok állománya napról napra változik, megesik, hogy méteres tömbökkel tarkított a part, máskor görögdinnye-méretű szilánkok ékesítik.

Pink Sands Beach, Bahamák és Elafonissi, Kréta, Görögország

Apró tengermosta koralldarabkáktól és kagylótörmelékektől a finom homok rózsaszínes árnyalatot kaphat.

Kár volna hinni viszont az Instagramnak, ahol erősen manipulált, már-már pink homokot varázsolnak a partokra, mert ez így, ebben a formában nem igaz.

Ettől függetlenül megkapó és érdekes a jelenség, amit a Bahamákon, Barbadoson, de akár Kréta szigetén is elcsíphetünk, a Balos-öbölben.

Koekohe Beach, Új-Zéland

Új-Zéland sokszínűsége – a tény, hogy mozgalmas földtörténetének köszönhetően szinte nincs még egy ország ennyire változatos domborzattal – indikálja, hogy olyan már-már természetfölötti helyeket rejtegessen, mint például a KoeKohe Beach. Az úgynevezett Moreaki gömbsziklák maori legendák szerint egy ezeréves hajó partra vetett lopótök-rakományának megkövült darabjai.

A romantikus történet helyett a magyarázat pedig hatvanötmillió év távlatában keresendő: a puhább, üledékes kőzetet az erózió és egy, az igazgyöngy keletkezéséhez hasonló folyamat alakította ennyire szabályosra.

A “dínótojás” nem is olyan irrális elnevezés, de a Moreaki gömbsziklák fosszíliamentesek. Nem úgy a Katiki gömbsziklák, melyek kevésbé szabályosak, viszont paleontológusok plesiosaurus ősleleteket is találtak a kövekben.

Foszforeszkáló fitoplanktonok világszerte

Ép ésszel felfoghatatlan az, ami a világ számos óceánjában/tengerében a fitoplanktonokkal történhet, vagyis konkrétan a páncélos ostorosokkal, melyeknek csaknem tizennyolc nemzetsége képes a biolumineszciára. Ez gyakorlatilag valami hasonló jelenség, mint amikor fényrudakat törünk meg.

A páncélos ostorosok felvillanó kék fénye nem más, mint védekezési mechanizmus.

A kék tünemény olyan nagyobb vízi élőlényeket vonz, akik olyan rákfélékkel táplálkoznak, amelyek pedig a fitoplanktonokat ennék meg… de mire oda kerülnének, a ragyogásnak köszönhetően ők válnak prédákká.

Az egész táplálékláncbéli játékból mi pedig annyit érzékelhetünk, hogy a számos tengerparton kimosódhatnak a homokba a kék csillámok, vagy a hullámokban törnek meg a pilákoló lámpácskák és földöntúli szépségű álomvilágot festenek elénk.

Partok, ahol gyakran észlelhető biolumineszcia:

  • Reethi Beach, Maldív-szigetek
  • Toyama-öböl, Japán
  • Ton Sai, Krabi, Thaiföld
  • Halong-öböl, Vietnám
  • Mosquito-öböl, Puerto Rico
  • Luminous Lagoon, Jamaica
  • Torrey Pines Beach és Mission-öböl, San Diego
  • Gippsland tavak, Ausztrália
  • Zeebrugge, Belgium

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images) 

stranc | fuerteventura | beach | KoeKohe beach | kanári-szigetek

FOLYTASD EZZEL

Az EU Magyarország számára is drasztikus döntést hozott: meghosszabbítják a gazdasági szankciókat Oroszország ellen

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram