Ablakszigetelés: a kulcs az energiamegtakarításhoz

Az ablakszigetelés a legfontosabb tényező a hatékony hő- és energiamegtakarítás szempontjából. Egy minőségi kivitelezéssel nemcsak a hideg és meleg levegő beáramlását korlátozhatjuk, hanem csökkenthetjük a zajszintet is.

Milyen az ideális ablakszigetelés?

A jó ablakszigetelés kapcsán az elsődleges szempont a légáteresztés minimalizálása. Az ablakoknak tökéletesen kell záródniuk: nem szabad semmiféle repedésnek vagy hézagoknak lenniük a keretben vagy az ablakszárnyak között.

Így biztosíthatjuk azt is, hogy az épület hőmérséklete a kívánt hőfokon maradjon. Mindazonáltal, a minőségi ablakszigetelésnek képesnek kell lennie meggátolnia a zaj behatolását is. Ezt a megfelelő tömítéssel, minőségi gumitömítésekkel és speciális szigetelőanyagokkal érhetjük el.

Az ablakszigetelés néhány alaptípusa

Jó, ha tudjuk, hogy a Thermo-lak egyik szolgáltatása az utólagos ablakszigetelés, ami svéd bemarásos technológiával készül, így akkor sincs gond, ha az alább felsorolt lehetőségekkel nem rendelkezünk!

  1. Fix ablakok: ezek az ablakok nem nyithatóak, ám kiválóan szigetelnek, mivel nincsenek nyílásokon keresztülömlő levegők. Ideálisak olyan helyiségekbe, ahol a kilátás a fontos, nem a szellőzés.
  2. Hangszigetelő ablakok: ezt a nyílászárótípust kifejezetten arra tervezték, hogy kizárhassuk velük a külső zajokat. Speciális üvegrendszerrel és többrétegű szerkezettel készülnek ennek érdekében.
  3. Kettős és hármas üvegezés: ezek az ablakok több rétegben készülnek. A rétegek között egy vagy több üvegezési réteget helyeznek el, melyeket kripton- vagy argongázzal töltenek ki. Ez a szerkezet jelentős mértékben csökkenti a hőveszteséget.
  4. Hőhídmentes ablakok: ezeket az ablakokat a hőátvezetési útvonalak minimalizálására tervezték. A páralecsapódást és az energiaveszteséget egyaránt csökkentik.
  5. Biztonsági ablakok: ezen nyílászárók anyaga ellenáll a betörési kísérleteknek. Törésálló vagy laminált üveggel felszereltek, így védve otthonunkat az illetéktelen behatolóktól.
  6. UV-szűrős ablakok: speciális bevonatuk révén megszűrik az ultraibolya (UV) sugarakat, ezáltal csökkentik berendezési tárgyaink kifakulását.
  7. Részleges ablakszigetelések: ezek a szigetelések olyan pluszbevonatok, amelyekkel meglévő ablakaink szigetelőképességét javíthatjuk. Ilyenek az ablaktömítések, az ablakfóliák vagy a másodlagos üvegezés.
  8. Energiatakarékos ablakok: speciális üvegezésük által redukálják a hő átvitelét, és ezzel növelik az épület energiahatékonyságát. Ez a hosszú távú befektetés nemcsak csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, hanem jelentősen javítja az épület kényelmét és értékét is.

Hogyan tartsuk karban az ablakszigetelést?

Az ablakszigetelés tartóssága érdekében szükséges annak rendszeres karbantartása is. Idővel a tömítőanyagok elöregednek és kopnak, ezért rendszeresen ellenőrizni kell azok állapotát. Általánosságban elmondható, hogy évente legalább egyszer célszerű átnéznünk, hogy még sokáig jól szuperáljanak.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Balesetbiztosítás-kisokos: elméleti és gyakorlati tudnivalók egy helyen

Hogyan működnek a B Consulting okos távfelügyeleti rendszerei?

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram