Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül

Bepillantottunk a kézműves prémium bútorokat készítő ADA tágas, nyugalmat árasztó showroomjába Ausztriában, a Graz melletti Angerben, ahol testközelből láthattuk, mit jelent a valódi fenntarthatóság, és milyen, amikor egy családi vállalkozás sok évtizedes működés során Európa egyik legnagyobb gyártója lesz.

Ha a mindfulness-re, mint tudatosságra vagy éber figyelemre gondolunk, a tipikus kép egy természetbeli séta, ahol a számos erős inger (illatok, fények, színek, az egész környezet) segít a pillanat megélésére összpontosítani. Igen ám, de a tudatos életet, a jelenre fókuszálás meditatív hatását akár otthon is gyakorolhatjuk, alapfokon DIY eszközökkel és technikákkal, haladóként viszont eleve a tudatosság jegyében tervezett bútorok választásával is.

Ezt a szemléletet az osztrák ADA bútorgyártó 2023-ban szentesítette, amióta Mindful Living bútoroknak nevezi a termékeit. Mit jelent ez a nyugalmat sugárzó színeken és formákon, illetve a kényelmet kínáló kanapékon, ágyakon és ülőbútorokon túl?

Például helyi, kézműves gyártást. Minden egyes ADA bútor száz százalékban Európában készül, és a gyártási lépések 98 százalékát maga valósítja meg a cég, a szülőföldjén, az ausztriai Angerben, illetve Magyarországon (Körmenden, Nován és Zalaegerszegen) és Romániában (Szalontán).

Miután 1957 óta őrzi ezt a hagyományt, számos tapasztalatot felhalmozott a (környezet)tudatos gyártásról.

Lényesebb jobban ellenőrizhető így a minőség, rövidebbek a szállítási útvonalak, a személyes együttműködés révén hatékonyabbak a kreatív folyamatok, mindezek eredőjeként pedig rendkívül tartós bútorok készülnek az említett gyárakban, és csodálhatóak meg az ADA 1800 négyzetméteres angeri showroomjában – ahol tényleg van mit megcsodálni.

Furcsa tapasztalat ért bennünket a június eleji látogatáskor: a dizájnbútorok általában jó érzéseket keltenek, amit aztán nyomatékosítanak a különböző formatervezési díjak, minőségi, környezetvédelmi, biztonsági tanúsítványok. Az ADA esetében mintha fordítva történt volna minden:

jó előre tudtuk, hogy itt a minőséggel nem lehet probléma, viszont a tágas, több szintes, csupa üveg homlokzatú bemutatóterem olyan megbízhatóságot sugárzott, ami felülírta a pragmatikus szempontokat.

Újragondoltuk a manapság túlságosan is sokat emlegetett fenntarthatóság fogalmát. Az angeri gyártó esetében talán a tartósság és a divatoktól független dizájn a kulcs, elvégre az egyik legfontosabb környezetvédelmi szempont, ha nem kell rendszeresen újat venni valamiből (másik oldalról pedig legyártani azt). Nem mellesleg az értéke is teljesen más egy olyan bútornak, amit akár meg is örökölhet a következő generáció.

De számos praktikum is szavatolja a tartósságot, így a szabadon konfigurálható elemek, az egyéni opciók vagy éppen a huzatanyagok, természetes óriási választéka – csak matracból közel ezer változat válaszható.

Apró, de fontos trükköket mutatnak nekünk: rendkívül szabadon, szinte Lego-szerűen variálható kanapékészlet; három irányú ágyláb, amivel így háromféle magasságba beállítható az ágy; játékos tudásbázis, ahol a mindful livig több tucat vonatkozásán gondolkozhatunk el.

Ugyanakkor az ADA halad is a korral, elég említenünk a beépített vezeték nélküli töltővel megspékelt, magunk elé hajlítható kanapé-karfát, ami a maximumra növeli a home office – vagy csak egy sima otthoni mobilos netezés – kényelmét vagy azt a prototípus ágyat, amit teljes egészében hangvezérléssel irányíthatunk a lámpa kapcsolásától az ágy összehajtásáig.

Közben a vállalatnál dolgozó, 15 országból érkező mintegy kétezer ember folyamatosan tökéletesíti a kézműves technikákat, és olyan márkáknak is készít bútorokat, mint a Birkenstock, a Joop! vagy a Tom Tailor. Benéztünk ezekbe a showroomokba is, de

az igazi élményt a személyesség adta a látogatásunknak, ami alapján szinte magunk előtt láttuk a vásárlás folyamatát, ahogy a rengeteg opcióból egy készséges eladó segít összehozni bennünket a számunkra legmegfelelőbb objekttel.

És bár kézművesség terén a gyártást magát nem néztük meg, azért itt is jutott személyes élmény: találkoztunk Sabrina Satzingerrel, a vegán táskákat és kiegészítőket készítő Saborka márka alapítójával. Sabrina egy kis bécsi műhelyben készíti a táskáit, mindegyiket kézzel, évente hozzávetőleg ezer darabot. Itt is elég széles a paletta, a vegán táskák méretben, színben, formában igen szabadon személyre szabhatóak, és nem utolsósorban elérhetőek az ADA-n keresztül is.

Szeretjük azokat a történeteket, ahol egy családi vállalkozásból dinasztia lesz, amely az eredeti értékeit megőrizve fejlődik, felnő a piaci igényekhez, és nemcsak meghallja az idők szavát, de maga is „hozzászól”, azaz a tapasztalataival, az értékei közvetítésével befolyásolja is kicsit vásárlói igényeket. Bár a céget Alois Derler alapította Angerben (innen a név), 1957-ben, a múltja egészen a századfordulóra nyúlik vissza, amikor Derler még kötelekkel kereskedett.

Azóta az ADA Európa egyik vezető bútorgyártója, Ausztria legnagyobb kárpitozott bútorgyártója lett, és bár az alapító Derler család már visszavonult az igazgatótanácsból, de tulajdonosként még mindig őrzi az értékeket. Ha pedig időről időre találnak hasonló értékeket valló partnereket, mint amilyen a Saborka is, akkor a slow fashion és akár slow living mozgalom zászlóshajói is lehetnek Európában.

(Fotók: ADA)

ada | bútor | otthon | Saborka | lakás

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom